REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vzpomínka na totalitu, aneb 15 klasických českých receptů, které přežily pád komunismu – 1 díl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ano, některé recepty se objevují i dnes nejen v našich domácnostech, ale i v restauracích a hospodách, které vaří českou klasiku. Jiné naopak pomalu zapadají do historie dějin a v restauracích je většinou již nenajdete. Zde máme přehled těch “echt” českých jídel, které se běžně prodávaly v českých hospodách a restauracích v minulém století. Přitom některé recepty nejsou původní a my Češi jsme si je jaksi přivlastnili. :)


Asi na prvním místě je třeba uvést smažený sýr s hranolkami a tatarskou omáčkou. Byl to jistě totalitní nejprodávanější pokrm a to jak v lepších restauracích, tak i v nejzapadlejších hospodách. Zde je recept, jen tak pro úplnost, nebo pro začátečníky. My starší a pokročilí umíme tzv. “Smažák” uvařit i poslepu, tedy samozřejmě s malou nadsázkou!

Smažený sýr s hranolkami – RECEPT ZDE!

 

Dalším klasickým, ale téměř zapomenutým jídlem minulého století byly smažené býčí žlázy, vídeňský bramborový salát, či jiné kombinace v trojobalu usmažených žláz z býka. Často se k nim servírovala i bramborová kaše, či brambory maštěné máslem a například okurkový salát.

Smažené býčí žlázy, vídeňský bramborový salát – RECEPT ZDE!

 

A máme tu třetí pokrm, minutkový katův šleh, což nebylo nic jiného, než zprudka orestované nudličky vepřového masa spolu s paprikou a případně další zeleninou. Slangově se mu říkalo “Kaťák”. Podával se většinou s hranolkami, kdo je neměl rád, tak i s vařeným bramborem.

Katův šleh – RECEPT ZDE!

 

Čevabčiči, v některých kuchařkách také čevapčiči. Ovšem o název nejde. Šlo o usmažené šišky z mletého masa servírované s vařeným bramborem, hořčicí, tatarskou omáčkou a kyselými nakládanými okurky, ozdobené kolečky cibule. Přiznám se, že já “Čiči”, jak se slangově tomu jídlu říkalo, miluji a vaříme ho u nás doma dodnes!

Čevabčiči – RECEPT ZDE!

 

Hovězí Stroganov je recept původem z Ruska, ale v bývalém Československu tak zdomácněl, že nesměl chybět na žádném jídelníčku tehdejší “lepší” restaurace. Šlo o nudličky hovězí svíčkové zprudka orestované, doplněné o rajský protlak, okurky, červené víno, smetanu … Tato směska se vařila na objednávku. Pokrm se podával s hranolky nebo rýží, nesměla chybět ani ozdoba, kopeček smetany a na kostičky pokrájená kyselá okurka.

Hovězí Stroganov – RECEPT ZDE!

 

V restauracích byla v minulém století také velmi oblíbená žemlovka, lidově Zemlbába. Tu snad asi ani nemusím popisovat. Jídlo připravené z tukových rohlíků, jablek, rozinek, cukru, másla, mléka a skořice znají i dnešní mladí, protože v našich domácnostech žemlovka patří stále mezi oblíbená jídla. Když nic, tak jen proto, že dobře upečená stále chutná skvěle, jako kdysi.

Žemlovka (Zemlbába) – RECEPT ZDE!

 

Francouzské brambory, rychlá a poměrně jednoduchá příprava, chutný pokrm servírovaný s kyselou okurkou byl dříve běžnou součástí jídelníčků českých hospod a restaurací. Jak to tak bývá, název je matoucí, protože recept rozhodně nepochází od “Frantíků” :) Ale opět nejde o název, ale co se pod ním skrývá. Jde o uvařené kostky uzeného smíchané s povařenými brambory a vajíčky, zapečené v troubě dozlatova.

Francouzské brambory – RECEPT ZDE!

 

Další pokrm, který se stal stálicí v českých restauracích minulého století, byl holandský řízek. Připravoval se z mletého libového vepřového bůčku nebo vepřové plece, strouhaného eidamu, smetany a vajíček. Po obalení se usmažil ve formě větších placatých karbanátků a podával s bramborovou kaší, nebo jen vařeným bramborem a kyselou okurkou, případně okurkovým salátem.

Holandský řízek – RECEPT ZDE!

 

Knedlíky s vejci patřili také mezi běžná jídla servírovaná v hospodách za dob totality. Aspoň se hospodští zbavily starých knedlíků … :) Osobně proti tomuto jídlu nic nemám, ale v restauraci bych si ho nedal ani tehdy, ani dnes. Zato doma, z domácích vajíček, to si tento pokrm připravím rád! Hlavně mě chutnají ty připečená vajíčka na pánvičce, to je ta nejlepší mňamka z celého pokrmu. :)

Knedlíky s vejci – RECEPT ZDE!

 

Ani koprová omáčka s vejcem nepatří mezi dnešní hitůvky, je to recept, který patří do kategorie receptů téměř zapomenutých. Spíše si koprovku uvaříme doma, než, že by jsme ji našli na lístku v restauraci. Snad jen na obědových meníčkách se občas objeví. Dříve se podávala buď s vejci, nebo také vařeným hovězím masem a byla nedílnou součástí totalitních jídelníčků.

Koprová omáčka s vejcem – RECEPT ZDE!

 

Z původního receptu slepice na paprice vznikla variace z kuřete, kuře na paprice. Tento recept se také velmi často objevoval na jídelníčcích restaurací a hospod za totality. Kuře s hustou paprikovo- smetanovou omáčkou se podávalo hlavně s knedlíky, ale někdy i s těstovinami. Já takto upravené kuře miluji dodnes.

Kuře na paprice – RECEPT ZDE!

 

Plněný paprikový lusk s rajskou omáčkou, další oblíbený pokrm, který nesměl chybět v obědovém menu. Tedy většinou. :) Tehdy se plnily mletým masem zelené delší papriky, ty se pak přelévaly hustou červenou omáčkou, tzv. “rajskou”. Další přílohou byl většinou houskový kynutý knedlík.

Plněný paprikový lusk s rajskou omáčkou – RECEPT ZDE!

 

Segedínský guláš, stejně jako klasický hovězí guláš, patřil také ke stálícím obědového menu v minulosti. “Segedin”, jak se mu lidově říkalo, byl opravdu oblíbený pokrm. Servíroval se s kynutým houskovým knedlíkem a skvěle zasytil nejlépe se šesti nebo osmi knedlíky. Bylo běžné si v dobách socializmu poručit více knedlíků, což hosté také často využívaly.

Segedínský guláš – RECEPT ZDE!

 

Asi druhá, nejčastější objednávka v českých hospodách a restauracích za dob socializmu byl smažený řízek, vařený brambor nebo bramborová kaše, případně řízek s bramborovým salátem. Často se smažila mastná prorostlá krkovice, ale připravovali se i libovější kousky vepřového masa. Ovšem jedno měly všechny řízky společné, byl většinou velké téměř přes celý talíř!

Smažený řízek s bramborovou kaší, kyselý okurek – RECEPT ZDE!

 

Také velmi populární byla sekaná, servírovaná s několika přílohami. Vařeným bramborem, bramborovou kaší, ale i bramborovým salátem. Často se přelévala “UHO” omáčkou, což byla univerzální omáčka tehdejších kuchařů, kterou se přelévalo téměř všechno maso. Často se také opékala na sádle a servírovala například s rajskou a knedlíkem.

Sekaná s bramborovou kaší – RECEPT ZDE!

 

V pokračování našeho výběru zveřejníme dalších 15 receptů, perel české kuchyně, které také nesměly chybět na jídelním lístku totalitních hospod a restaurací.

 

Druhý díl tohoto souhrnu najdete zde: Vzpomínka na totalitu, aneb 15 klasických českých receptů, které přežily pád komunismu – 2 díl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vhodné potraviny využívané při dietě

Článek pana Jaroslava Vašáka. Potraviny, které vám umožní snížit váhu. Víte které suroviny jsou pro dietu ty nejvhodnější? Tak například artyčoky, avokáda, čekanky, datle, fazolové lusky, grapefruity… Ano, ať už držíte jakoukoliv dietu, je třeba, při přípravě dietních pokrmů, vybrat ty potraviny, po kterých se hubne.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy