REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vzpomínka na totalitu, aneb 15 klasických českých receptů, které přežily pád komunismu – 1 díl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ano, některé recepty se objevují i dnes nejen v našich domácnostech, ale i v restauracích a hospodách, které vaří českou klasiku. Jiné naopak pomalu zapadají do historie dějin a v restauracích je většinou již nenajdete. Zde máme přehled těch „echt“ českých jídel, které se běžně prodávaly v českých hospodách a restauracích v minulém století. Přitom některé recepty nejsou původní a my Češi jsme si je jaksi přivlastnili. :)


Asi na prvním místě je třeba uvést smažený sýr s hranolkami a tatarskou omáčkou. Byl to jistě totalitní nejprodávanější pokrm a to jak v lepších restauracích, tak i v nejzapadlejších hospodách. Zde je recept, jen tak pro úplnost, nebo pro začátečníky. My starší a pokročilí umíme tzv. „Smažák“ uvařit i poslepu, tedy samozřejmě s malou nadsázkou!

Smažený sýr s hranolkami – RECEPT ZDE!

 

Dalším klasickým, ale téměř zapomenutým jídlem minulého století byly smažené býčí žlázy, vídeňský bramborový salát, či jiné kombinace v trojobalu usmažených žláz z býka. Často se k nim servírovala i bramborová kaše, či brambory maštěné máslem a například okurkový salát.

Smažené býčí žlázy, vídeňský bramborový salát – RECEPT ZDE!

 

A máme tu třetí pokrm, minutkový katův šleh, což nebylo nic jiného, než zprudka orestované nudličky vepřového masa spolu s paprikou a případně další zeleninou. Slangově se mu říkalo „Kaťák“. Podávbal se většinou s hranolkami, kdo je něměl rád, tak i s vařeným bramborem.

Katův šleh – RECEPT ZDE!

 

Čevabčiči, v některých kuchařkách také čevapčiči. Ovšem o název nejde. Šlo o usmažené šišky z mletého masa servírované s vařeným bramborem, hořčicí, tatarskou omáčkou a kyselými nakládanými okurky, ozdobené kolečky cibule. Přiznám se, že já „Čiči“, jak se slangově tomu jídlu říkalo, miluji a vaříme ho u nás doma dodnes!

Čevabčiči – RECEPT ZDE!

 

Hovězí Stroganov je recept původem z Ruska, ale v bývalém Československu tak zdomácněl, že nesměl chybět na žádném jídleníčku tehdejší „lepší“ restaurace. Šlo o nudličky hovězí svíčkové zprudka orestované, doplněné o rajský protlak, okurky, červené víno, smetanu … Tato směska se vařila na objednávku. Pokrm se podával s hranolky nebo rýží, nesměla chybět ani ozdoba, kopeček smetany a na kostičky pokrájená kyselá okurka.

Hovězí Stroganov – RECEPT ZDE!

 

V restauracích byla v minulém století také velmi oblíbená žemlovka, lidově Zemlbába. Tu snad asi ani nemusím popisovat. Jídlo připravené z tukových rohlíků, jablek, rozinek, cukru, másla, mléka a skořice znají i dnešní mladí, protože v našich domácnostech žemlovka patří stále mezi oblíbená jídla. Když nic, tak jen proto, že dobře upečená stále chutná skvělě, jako kdysi.

Žemlovka (Zemlbába) – RECEPT ZDE!

 

Francouzské brambory, rychlá a poměrně jednoduchá příprava, chutný pokrm servírovaný s kyselým okurkem byl dříve běžnou součástí jídelníčkú českých hospod a restaurací. Jak to tak bývá, název je matoucí, protože recept rozhodně nepochází od „Frantíků“ :) Ale opět nejde o název, ale co se pod ním skrývá. Jde o uvařené kostky uzeného smíchané s povařenými brambory a vajíčky, zapečené v troubě dozlatova.

Francouzské brambory – RECEPT ZDE!

 

Další pokrm, který se stal stálicí v českých restauracích minulého století, byl holandský řízek. Připravoval se z mletého libového vepřového bůčku nebo vepřové plece, strouhaného eidamu, smetany a vajíček. Po obalení se usmažil ve formě větších polacatých karbanátků a podával s bramborovou kaší, nebo jen vařeným bramborem a kyselým okurkem, případně okurkovým salátem.

Holandský řízek – RECEPT ZDE!

 

Knedlíky s vejci patřili také mezi běžná jídla servírovaná v hospodách za dob totality. Aspoň se hospodští zbavily starých knedlíků … :) Osobně proti tomuto jídlu nic nemám, ale v restauraci bych si ho nedal ani tehdy, ani dnes. Zato doma, z domácích vajíček, to si tento pokrm připravím rád! Hlavně mě chutnají ty připečená vajíčka na pánvičce, to je ta nejlepší mňamka z celého porkmu. :)

Knedlíky s vejci – RECEPT ZDE!

 

Ani koprová omáčka s vejcem nepatří mezi dnešní hitůvky, je to recept, který patří do kategorie receptů téměř zapomenutých. Spíše si koprovku uvaříme doma, než, že by jsme ji našli na lístku v resauraci. Snad jen na obědových meníčkách se občas objeví. Dříve se podávala buď s vejci, nebo také vařeným hovězím masem a byla nedílnou součástí totalitních jídelníčků.

Koprová omáčka s vejcem – RECEPT ZDE!

 

Z původního receptu slepice na paprice vznikla variace z kuřete, kuře na paprice. Tento recept se také velmi často objevoval na jídelníčcích restaurací a hospod za totality. Kuře s hustou paprikovo- smetanovou omáčkou se podávalo hlavně s knedlíky, ale někdy i s těstovinami. Já takto upravené kuře miluji dodnes.

Kuře na paprice – RECEPT ZDE!

 

Plněný paprikový lusk s rajskou omáčkou, další oblíbený pokrm, který nesměl chybět v obědovém menu. Tedy většinou. :) Tehdy se plnily mletým masem zelené delší papriky, ty se pak přelévaly hustou červenou omáčkou, tzv. „rajskou“. Další přílohou byl většinou houskový kynutý knedlík.

Plněný paprikový lusk s rajskou omáčkou – RECEPT ZDE!

 

Segedínský guláš, stejně jako klasický hovězí guláš, patřil také ke stálícím obědového menu v minulosti. „Segedin“, jak se mu lidově říkalo, byl opravdu oblíbený pokrm. Servíroval se s kynutým hoskovým knedlíkem a skvělě zasytil nejléepe se šesti nebo osmi knedlíky. Bylo běžné si v dobách socializmu poručit více knedlíků, což hosté také často využívaly.

Segedínský guláš – RECEPT ZDE!

 

Asi druhá, nejčastější objednávka v českých hospodách a restauracích za dob socializmu byl smažený řízek, vařený brambor nebo bramborová kaše, případně řízek s bramborovým salátem. Často se smažila mastná prorostlá krkovice, ale připravovali se i libovější kousky vepřového masa. Ovšem jedno měly všechny řízky společné, byl většinou velké téměř přes celý talíř!

Smažený řízek s bramborovou kaší, kyselý okurek – RECEPT ZDE!

 

Také velmi populární byla sekaná, servírovaná s několika přílohami. Vyřeným bramborem, bramborovou kaší, ale i bramborovým salátem. Často se přelévala „UHO“ omáčkou, což byla univerzální omáčka tehdejších kuchařů, kterou se přelévalo téměř všechno maso. Často se také opékala na sádle a servírovala například s rajskou a knedlíkem.

Sekaná s bramborovou kaší – RECEPT ZDE!

 

V pokračování našeho výběru zveřejníme dalších 15 receptů, perel české kuchyně, které také nesměly chybět na jídlením lístku totalitních hospod a restaurací.

 

Druhý díl tohoto souhrnu najdet zde: Vzpomínka na totalitu, aneb 15 klasických českých receptů, které přežily pád komunismu – 2 díl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy