REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vzpomínka na totalitu, aneb 15 klasických českých receptů, které přežily pád komunismu – 1 díl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ano, některé recepty se objevují i dnes nejen v našich domácnostech, ale i v restauracích a hospodách, které vaří českou klasiku. Jiné naopak pomalu zapadají do historie dějin a v restauracích je většinou již nenajdete. Zde máme přehled těch “echt” českých jídel, které se běžně prodávaly v českých hospodách a restauracích v minulém století. Přitom některé recepty nejsou původní a my Češi jsme si je jaksi přivlastnili. :)


Asi na prvním místě je třeba uvést smažený sýr s hranolkami a tatarskou omáčkou. Byl to jistě totalitní nejprodávanější pokrm a to jak v lepších restauracích, tak i v nejzapadlejších hospodách. Zde je recept, jen tak pro úplnost, nebo pro začátečníky. My starší a pokročilí umíme tzv. “Smažák” uvařit i poslepu, tedy samozřejmě s malou nadsázkou!

Smažený sýr s hranolkami – RECEPT ZDE!

 

Dalším klasickým, ale téměř zapomenutým jídlem minulého století byly smažené býčí žlázy, vídeňský bramborový salát, či jiné kombinace v trojobalu usmažených žláz z býka. Často se k nim servírovala i bramborová kaše, či brambory maštěné máslem a například okurkový salát.

Smažené býčí žlázy, vídeňský bramborový salát – RECEPT ZDE!

 

A máme tu třetí pokrm, minutkový katův šleh, což nebylo nic jiného, než zprudka orestované nudličky vepřového masa spolu s paprikou a případně další zeleninou. Slangově se mu říkalo “Kaťák”. Podával se většinou s hranolkami, kdo je neměl rád, tak i s vařeným bramborem.

Katův šleh – RECEPT ZDE!

 

Čevabčiči, v některých kuchařkách také čevapčiči. Ovšem o název nejde. Šlo o usmažené šišky z mletého masa servírované s vařeným bramborem, hořčicí, tatarskou omáčkou a kyselými nakládanými okurky, ozdobené kolečky cibule. Přiznám se, že já “Čiči”, jak se slangově tomu jídlu říkalo, miluji a vaříme ho u nás doma dodnes!

Čevabčiči – RECEPT ZDE!

 

Hovězí Stroganov je recept původem z Ruska, ale v bývalém Československu tak zdomácněl, že nesměl chybět na žádném jídelníčku tehdejší “lepší” restaurace. Šlo o nudličky hovězí svíčkové zprudka orestované, doplněné o rajský protlak, okurky, červené víno, smetanu … Tato směska se vařila na objednávku. Pokrm se podával s hranolky nebo rýží, nesměla chybět ani ozdoba, kopeček smetany a na kostičky pokrájená kyselá okurka.

Hovězí Stroganov – RECEPT ZDE!

 

V restauracích byla v minulém století také velmi oblíbená žemlovka, lidově Zemlbába. Tu snad asi ani nemusím popisovat. Jídlo připravené z tukových rohlíků, jablek, rozinek, cukru, másla, mléka a skořice znají i dnešní mladí, protože v našich domácnostech žemlovka patří stále mezi oblíbená jídla. Když nic, tak jen proto, že dobře upečená stále chutná skvěle, jako kdysi.

Žemlovka (Zemlbába) – RECEPT ZDE!

 

Francouzské brambory, rychlá a poměrně jednoduchá příprava, chutný pokrm servírovaný s kyselou okurkou byl dříve běžnou součástí jídelníčků českých hospod a restaurací. Jak to tak bývá, název je matoucí, protože recept rozhodně nepochází od “Frantíků” :) Ale opět nejde o název, ale co se pod ním skrývá. Jde o uvařené kostky uzeného smíchané s povařenými brambory a vajíčky, zapečené v troubě dozlatova.

Francouzské brambory – RECEPT ZDE!

 

Další pokrm, který se stal stálicí v českých restauracích minulého století, byl holandský řízek. Připravoval se z mletého libového vepřového bůčku nebo vepřové plece, strouhaného eidamu, smetany a vajíček. Po obalení se usmažil ve formě větších placatých karbanátků a podával s bramborovou kaší, nebo jen vařeným bramborem a kyselou okurkou, případně okurkovým salátem.

Holandský řízek – RECEPT ZDE!

 

Knedlíky s vejci patřili také mezi běžná jídla servírovaná v hospodách za dob totality. Aspoň se hospodští zbavily starých knedlíků … :) Osobně proti tomuto jídlu nic nemám, ale v restauraci bych si ho nedal ani tehdy, ani dnes. Zato doma, z domácích vajíček, to si tento pokrm připravím rád! Hlavně mě chutnají ty připečená vajíčka na pánvičce, to je ta nejlepší mňamka z celého pokrmu. :)

Knedlíky s vejci – RECEPT ZDE!

 

Ani koprová omáčka s vejcem nepatří mezi dnešní hitůvky, je to recept, který patří do kategorie receptů téměř zapomenutých. Spíše si koprovku uvaříme doma, než, že by jsme ji našli na lístku v restauraci. Snad jen na obědových meníčkách se občas objeví. Dříve se podávala buď s vejci, nebo také vařeným hovězím masem a byla nedílnou součástí totalitních jídelníčků.

Koprová omáčka s vejcem – RECEPT ZDE!

 

Z původního receptu slepice na paprice vznikla variace z kuřete, kuře na paprice. Tento recept se také velmi často objevoval na jídelníčcích restaurací a hospod za totality. Kuře s hustou paprikovo- smetanovou omáčkou se podávalo hlavně s knedlíky, ale někdy i s těstovinami. Já takto upravené kuře miluji dodnes.

Kuře na paprice – RECEPT ZDE!

 

Plněný paprikový lusk s rajskou omáčkou, další oblíbený pokrm, který nesměl chybět v obědovém menu. Tedy většinou. :) Tehdy se plnily mletým masem zelené delší papriky, ty se pak přelévaly hustou červenou omáčkou, tzv. “rajskou”. Další přílohou byl většinou houskový kynutý knedlík.

Plněný paprikový lusk s rajskou omáčkou – RECEPT ZDE!

 

Segedínský guláš, stejně jako klasický hovězí guláš, patřil také ke stálícím obědového menu v minulosti. “Segedin”, jak se mu lidově říkalo, byl opravdu oblíbený pokrm. Servíroval se s kynutým houskovým knedlíkem a skvěle zasytil nejlépe se šesti nebo osmi knedlíky. Bylo běžné si v dobách socializmu poručit více knedlíků, což hosté také často využívaly.

Segedínský guláš – RECEPT ZDE!

 

Asi druhá, nejčastější objednávka v českých hospodách a restauracích za dob socializmu byl smažený řízek, vařený brambor nebo bramborová kaše, případně řízek s bramborovým salátem. Často se smažila mastná prorostlá krkovice, ale připravovali se i libovější kousky vepřového masa. Ovšem jedno měly všechny řízky společné, byl většinou velké téměř přes celý talíř!

Smažený řízek s bramborovou kaší, kyselý okurek – RECEPT ZDE!

 

Také velmi populární byla sekaná, servírovaná s několika přílohami. Vařeným bramborem, bramborovou kaší, ale i bramborovým salátem. Často se přelévala “UHO” omáčkou, což byla univerzální omáčka tehdejších kuchařů, kterou se přelévalo téměř všechno maso. Často se také opékala na sádle a servírovala například s rajskou a knedlíkem.

Sekaná s bramborovou kaší – RECEPT ZDE!

 

V pokračování našeho výběru zveřejníme dalších 15 receptů, perel české kuchyně, které také nesměly chybět na jídelním lístku totalitních hospod a restaurací.

 

Druhý díl tohoto souhrnu najdete zde: Vzpomínka na totalitu, aneb 15 klasických českých receptů, které přežily pád komunismu – 2 díl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy