REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vzpomínka na totalitu, aneb 15 klasických českých receptů, které přežily pád komunismu – 1 díl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ano, některé recepty se objevují i dnes nejen v našich domácnostech, ale i v restauracích a hospodách, které vaří českou klasiku. Jiné naopak pomalu zapadají do historie dějin a v restauracích je většinou již nenajdete. Zde máme přehled těch “echt” českých jídel, které se běžně prodávaly v českých hospodách a restauracích v minulém století. Přitom některé recepty nejsou původní a my Češi jsme si je jaksi přivlastnili. :)


Asi na prvním místě je třeba uvést smažený sýr s hranolkami a tatarskou omáčkou. Byl to jistě totalitní nejprodávanější pokrm a to jak v lepších restauracích, tak i v nejzapadlejších hospodách. Zde je recept, jen tak pro úplnost, nebo pro začátečníky. My starší a pokročilí umíme tzv. “Smažák” uvařit i poslepu, tedy samozřejmě s malou nadsázkou!

Smažený sýr s hranolkami – RECEPT ZDE!

 

Dalším klasickým, ale téměř zapomenutým jídlem minulého století byly smažené býčí žlázy, vídeňský bramborový salát, či jiné kombinace v trojobalu usmažených žláz z býka. Často se k nim servírovala i bramborová kaše, či brambory maštěné máslem a například okurkový salát.

Smažené býčí žlázy, vídeňský bramborový salát – RECEPT ZDE!

 

A máme tu třetí pokrm, minutkový katův šleh, což nebylo nic jiného, než zprudka orestované nudličky vepřového masa spolu s paprikou a případně další zeleninou. Slangově se mu říkalo “Kaťák”. Podával se většinou s hranolkami, kdo je neměl rád, tak i s vařeným bramborem.

Katův šleh – RECEPT ZDE!

 

Čevabčiči, v některých kuchařkách také čevapčiči. Ovšem o název nejde. Šlo o usmažené šišky z mletého masa servírované s vařeným bramborem, hořčicí, tatarskou omáčkou a kyselými nakládanými okurky, ozdobené kolečky cibule. Přiznám se, že já “Čiči”, jak se slangově tomu jídlu říkalo, miluji a vaříme ho u nás doma dodnes!

Čevabčiči – RECEPT ZDE!

 

Hovězí Stroganov je recept původem z Ruska, ale v bývalém Československu tak zdomácněl, že nesměl chybět na žádném jídelníčku tehdejší “lepší” restaurace. Šlo o nudličky hovězí svíčkové zprudka orestované, doplněné o rajský protlak, okurky, červené víno, smetanu … Tato směska se vařila na objednávku. Pokrm se podával s hranolky nebo rýží, nesměla chybět ani ozdoba, kopeček smetany a na kostičky pokrájená kyselá okurka.

Hovězí Stroganov – RECEPT ZDE!

 

V restauracích byla v minulém století také velmi oblíbená žemlovka, lidově Zemlbába. Tu snad asi ani nemusím popisovat. Jídlo připravené z tukových rohlíků, jablek, rozinek, cukru, másla, mléka a skořice znají i dnešní mladí, protože v našich domácnostech žemlovka patří stále mezi oblíbená jídla. Když nic, tak jen proto, že dobře upečená stále chutná skvěle, jako kdysi.

Žemlovka (Zemlbába) – RECEPT ZDE!

 

Francouzské brambory, rychlá a poměrně jednoduchá příprava, chutný pokrm servírovaný s kyselou okurkou byl dříve běžnou součástí jídelníčků českých hospod a restaurací. Jak to tak bývá, název je matoucí, protože recept rozhodně nepochází od “Frantíků” :) Ale opět nejde o název, ale co se pod ním skrývá. Jde o uvařené kostky uzeného smíchané s povařenými brambory a vajíčky, zapečené v troubě dozlatova.

Francouzské brambory – RECEPT ZDE!

 

Další pokrm, který se stal stálicí v českých restauracích minulého století, byl holandský řízek. Připravoval se z mletého libového vepřového bůčku nebo vepřové plece, strouhaného eidamu, smetany a vajíček. Po obalení se usmažil ve formě větších placatých karbanátků a podával s bramborovou kaší, nebo jen vařeným bramborem a kyselou okurkou, případně okurkovým salátem.

Holandský řízek – RECEPT ZDE!

 

Knedlíky s vejci patřili také mezi běžná jídla servírovaná v hospodách za dob totality. Aspoň se hospodští zbavily starých knedlíků … :) Osobně proti tomuto jídlu nic nemám, ale v restauraci bych si ho nedal ani tehdy, ani dnes. Zato doma, z domácích vajíček, to si tento pokrm připravím rád! Hlavně mě chutnají ty připečená vajíčka na pánvičce, to je ta nejlepší mňamka z celého pokrmu. :)

Knedlíky s vejci – RECEPT ZDE!

 

Ani koprová omáčka s vejcem nepatří mezi dnešní hitůvky, je to recept, který patří do kategorie receptů téměř zapomenutých. Spíše si koprovku uvaříme doma, než, že by jsme ji našli na lístku v restauraci. Snad jen na obědových meníčkách se občas objeví. Dříve se podávala buď s vejci, nebo také vařeným hovězím masem a byla nedílnou součástí totalitních jídelníčků.

Koprová omáčka s vejcem – RECEPT ZDE!

 

Z původního receptu slepice na paprice vznikla variace z kuřete, kuře na paprice. Tento recept se také velmi často objevoval na jídelníčcích restaurací a hospod za totality. Kuře s hustou paprikovo- smetanovou omáčkou se podávalo hlavně s knedlíky, ale někdy i s těstovinami. Já takto upravené kuře miluji dodnes.

Kuře na paprice – RECEPT ZDE!

 

Plněný paprikový lusk s rajskou omáčkou, další oblíbený pokrm, který nesměl chybět v obědovém menu. Tedy většinou. :) Tehdy se plnily mletým masem zelené delší papriky, ty se pak přelévaly hustou červenou omáčkou, tzv. “rajskou”. Další přílohou byl většinou houskový kynutý knedlík.

Plněný paprikový lusk s rajskou omáčkou – RECEPT ZDE!

 

Segedínský guláš, stejně jako klasický hovězí guláš, patřil také ke stálícím obědového menu v minulosti. “Segedin”, jak se mu lidově říkalo, byl opravdu oblíbený pokrm. Servíroval se s kynutým houskovým knedlíkem a skvěle zasytil nejlépe se šesti nebo osmi knedlíky. Bylo běžné si v dobách socializmu poručit více knedlíků, což hosté také často využívaly.

Segedínský guláš – RECEPT ZDE!

 

Asi druhá, nejčastější objednávka v českých hospodách a restauracích za dob socializmu byl smažený řízek, vařený brambor nebo bramborová kaše, případně řízek s bramborovým salátem. Často se smažila mastná prorostlá krkovice, ale připravovali se i libovější kousky vepřového masa. Ovšem jedno měly všechny řízky společné, byl většinou velké téměř přes celý talíř!

Smažený řízek s bramborovou kaší, kyselý okurek – RECEPT ZDE!

 

Také velmi populární byla sekaná, servírovaná s několika přílohami. Vařeným bramborem, bramborovou kaší, ale i bramborovým salátem. Často se přelévala “UHO” omáčkou, což byla univerzální omáčka tehdejších kuchařů, kterou se přelévalo téměř všechno maso. Často se také opékala na sádle a servírovala například s rajskou a knedlíkem.

Sekaná s bramborovou kaší – RECEPT ZDE!

 

V pokračování našeho výběru zveřejníme dalších 15 receptů, perel české kuchyně, které také nesměly chybět na jídelním lístku totalitních hospod a restaurací.

 

Druhý díl tohoto souhrnu najdete zde: Vzpomínka na totalitu, aneb 15 klasických českých receptů, které přežily pád komunismu – 2 díl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Výlety za vínem – Zastavte se v Rakvicích v Enothece

Putování za vínem se stále těší obrovské oblibě. Morava je synonymem pro nádherné vinice, a ještě nádhernější víno. Pokud se chystáte za poznáním skvělého vína, určitě si přidejte na seznam návštěvu a degustaci v moderní Enothece Vinselekt Michlovský v Rakvicích.

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Zdraví i krása ukryté v syrovátce

Žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. V létě chutná jako osvěžující nápoj a je součástí zdravých receptů…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy