REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Smažený sýr s hranolkami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Smažený sýr neboli „Smažák“ je pokrm, který dali světu právě Češi. Tradičně se podává s hranolkami nebo jinak upravenými bramborami, případně ho můžeme servírovat v bulce jako burger.


Ingredience:
Na smažený sýr:
4 ksplátky eidamu
2 ksvejce
100 gstrouhanky
100 gtuku na smažení
30 ghladké mouky
trochu mléka
sůl
Na hranolky:
1 kgbrambor
olej na smažení
voda
sůl

Postup:

Příprava smaženého sýra:
1. Vejce rozšleháme s mlékem, mírně osolíme
2. Jednotlivé plátky sýra obalíme postupně v hladké mouce, ve vejcích a v prosáté strouhance
3. Obalené sýry pak smažíme v horkém tuku do světle nazlátlé barvy.

Příprava hranolků:
1. Oloupané brambory nakrájíme na stejně velké hranolky, zalijeme je studenou vodou a necháme 30 minut stát, aby se z nich vyplavil přebytečný škrob
2. Hranolky scedíme a osušíme v čisté utěrce, aby nám olej při smažení neprskal
3. Upravené bramborové hranolky vkládáme do rozehřátého oleje a za občasného potřesení nádobou (fritovacím košem), popřípadě mícháním, zvolna smažíme téměř doměkka
4. Předsmažené hranolky vyjmeme, necháme důkladně okapat a zakryté je uchováme v teple 5. Těsně před samotným podáváním je dosmažíme v rozehřátém tuku dozlatova
6. Vyjmeme je, necháme okapat, popřípadě hranolky rozložíme na papírové ubrousky, aby se zbavily přebytečného tuku
7. Nakonec hranolky osolíme a ihned servírujeme.

Doporučení:

Hranolky samozřejmě můžeme koupit již předsmažené a jen je usmažit dozlatova. Jako přílohu kromě hranolek nebo jinak upravených brambor podáváme tatarskou omáčku.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy