REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Smažený květák s bramborem a domácí tatarskou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kdo by neznal, chvíli povařený květák rozebraný na jednotlivé růžičky, okapaný, obalený v těstíčku a strouhance, usmažený pěkně dozlatova, servírovaný s vařeným bramborem a domácí tatarskou omáčkou.


Ingredience:
1 kskvětáku
2 ksvejce
1 lžičkavegety
100 mlmléka
hladká mouka
strouhanka
voda
sůl
olej na smažení
Na brambory:
500 gbrambor
1,5 lvody
1 lžičkakmínu
1 lžičkasoli
Na tatarskou omáčku:
1 menší balenímajonézy
1 ksmenší okurky
1 ksjablka
trochu cibule
šťáva z citrónu
pepř
cukr

Postup:

1. Květák si rozebereme na růžičky a v osolené vodě ho povaříme tak 5 minut, pak scedíme a necháme vychladnout
2. Z vajec, mléka mouky a vegety si metličkou vyšleháme tekuté těstíčko, množství mouky není uvedeno záměrně, třeba přidat podle hustoty těstíčka
3. Květák si po několika kouscích naházíme do těstíčka, promícháme, přendáme do strouhanky promícháme a je obalen
4. Smažíme ve fritéze, nebo v hlubší pánvi, aby květák pěkně v oleji plaval
5. Dozlatova usmažené růžičky květáku servírujeme s vařeným bramborem pokapaným máslem a nejlépe domácí tatarskou omáčkou.

Příprava brambor:
1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
2. Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
3. Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám brambory změknou.

Příprava jednoduché domácí tatarky:
1. Omyté, okapané jablko nastrouháme
2. Majonézu dáme do misky, přisypeme k ní nadrobno usekanou okurku, cibuli, jemně nakrouhané jablko, citrónovou šťávu, pepř a trochu cukru
3. Vše dobře spojíme.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené – Iva.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

České superpotraviny, které do vás napumpují energii

Mírná zima bez mrazu může být příjemná, ale pro naše zdraví velmi zrádná. Jakmile vysvitne sluníčko, už vytahujeme jarní kabátek a v tom štěstí ani nekoukneme na teploměr, který se pohybuje v číslech stále hodných zimní bundě a kulichu. Nenechte si zkazit den otravným nachlazením, vsaďte na ověřené zimní superpotraviny z českých zahrad a polí, které si rádi dáte každý den.

číst dále ...

Jak si zpříjemnit únorové dny? Lehkými a zároveň výživnými recepty z kvalitních surovin

Druhý měsíc roku může být poměrně vyčerpávající. Zima už je dlouhá a teplo ještě v nedohlednu. Čím si ale můžete zpříjemnit den, nebo třeba i noc? Kvalitním a dobrým jídlem, které vám hned zlepší náladu. Víte ovšem, jak vybírat potraviny, abyste si co nejvíce pochutnali? Podle log kvality umístěných na jejich obalech. A co tedy můžete zkusit uvařit? Naše nejnovější recepty, které se neobejdou bez některých z následujících ingrediencí – smetany, špenátu, kuřecího masa nebo těstovin. Dobrou chuť!

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

To pravé namazané

Mezi hotové produkty Poctivé výroby Globus patří i vynikající pomazánky, které ocení nejeden gurmán. Těmi zpestříte nejenom svoji snídani nebo svačinu, ale třeba i jednohubky pro kamarády, kteří k vám domů dorazí na návštěvu.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy