REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vynález „smažáku“ měl dostat ženy od plotny do práce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Historie smaženého sýra je plná překvapení. Ještě v první polovině 20. století šlo o luxusní delikatesu podávanou v nejdražších restaurací. Stačilo však pár let a stala se z něj „lidovka“. Jeho popularita byla tak velká, že dlouho byl jediným vegetariánským jídlem na jídelních lístcích. I když tohle prvenství „smažák“ už nemá, stále se drží na špici žebříčku nejoblíbenějších jídel.


I když to pro vás možná bude šok, naše národní jídlo jsme nevymysleli my. První zmínky o smaženém sýru se objevují v Itálii už ve středověku. O pár století později ho začali konzumovat v Americe, Řecku či na Kypru. Ovšem nikde ho nepodávali s tatarskou omáčkou. Toto dokonalé a lahodné spojení je ryze českou specialitou. Pokud by vás zajímalo, kdy se „smažák“ začal prosazovat u nás, pak vězte, že to bylo krátce před druhou světovou válkou.

 

 

Od gorgonzoly k eidamu

Ač princip smažáku, coby obalovaného sýra v mouce, vajíčku a strouhance, byl znám už nějakou dobu, přesto zpočátku byl určen vysloveně pro labužníky. Používaný sýr byl totiž ementál či gorgonzola. Právě druhý jmenovaný se podával zabalený do plátku slaniny. Šlo tedy o luxusní předkrm, který se podával v drahých restauracích. Cena byla natolik vysoká, že si ho mohl objednat jen málokdo.

To se změnilo v 60. letech, kdy přišel rozmach závodního stravování, hotových pokrmů a polotovarů. Ty měly za úkol ulehčit práci ženám. Místo toho, aby dámy trávily hodiny vařením v kuchyni, měly se soustředit na zaměstnání. Jenže i když se místo ementálu v té době používal do obalovaného sýra moravský bochník, cena byla stále poměrně vysoká. Takže pořád byl spíše v ústraní.

 

Zlatá éra smažáku

Boom přišel až ve chvíli, kdy padlo rozhodnutí využít polotvrdý eidam. Smažený sýr byl najednou o mnoho levnější než řízek a jeho obliba stoupala skoro stejně strmě jako spotřeba tatarské omáčky. Dlouhá léta pak byl často jediným bezmasým pokrmem v českých restauracích a dodnes ho také ve většině z nich najdeme.

Pokud patříte k jeho milovníkům, ale v kuchyni nejste úplně doma či nemáte dostatek času, pak vsaďte na NOWACO Obalovaný sýr. Ten je vyrobený z kvalitního a vyzrálého eidamu, obalený v trojobale s křupavou strouhankou a navíc ještě předsmažený, takže nehrozí popraskání ani vytečení.

Jestliže se vám právě začaly sbíhat sliny, pak nejste sami. Při pohledu na smažený sýr s tatarkou a bramborami či hranolkami se rozněžní nejeden Čech. Takže čtvrté místo mezi nejoblíbenějšími jídly patří „smažáku“ zcela zaslouženě! Schválně, kdy naposledy jste ho měli?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy