Holandské řízky připravené z mletého libového vepřového bůčku nebo vepřové plece, strouhaného eidamu, smetany a vajíček, usmažené pěkně dozlatova, protažené v rozšlehaných vejcích a strouhance. Holandské řízky servírujeme například s bramborovou kaší a kyselými okurky.
Ingredience:
500 g | mletého libového bůčku nebo vepřové plece |
200 g | eidamu (40 %) |
150 ml | smetany na vaření 12 % |
3 ks | vejce |
čerstvě drcený pepř | |
strouhanka | |
sůl | |
sádlo na smažení | |
Na bramborovou kaši: | |
800 g | brambor |
40 g | másla |
200 ml | mléka |
nasekaná petrželka nebo pažitka na ozdobu | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Pomleté maso promícháme se smetanou a v uzavřené nádobě necháme přes noc v lednici
2. Sýr na jemno nastrouháme, přidáme k masu, opepříme a osolíme dle chuti a pořádně promícháme
3. V lehce navlhčených dlaních tvarujeme karbanátky, které protáhneme v rozšlehaných vejcích (ta zlehka osolíme) a ve strouhance, tento postup opakujeme ještě jednou
4. Poté smažíme, velmi pozvolna, na rozpáleném sádle, z obou stran.
Příprava bramborové kaše:
1. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na čtvrtky, zalijeme horkou slanou vodou a vaříme doměkka
2. Vodu slijeme, brambory rozšťoucháme a dobře promícháme
3. Kastrol s kaší necháme na mírném plameni a za stálého míchání přidáváme máslo a horké mléko
4. Bramborovou kaši dohladka vymícháme a podle potřeby osolíme.
K holandským řízkům servírovaným s bramborovou kaší se skvěle hodí kyselý okurek nebo salát ochucený sladkokyselou zálivkou.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová