REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sekaná s bramborovou kaší II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na chutnou sekanou umíchanou z vepřové plece, hovězího předního masa, anglické slaniny, vejce, hořčice … upečenou v troubě dozlatova, servírovanou s bramborovou kaší a kyselými okurky.


Ingredience:
Na sekanou:
600 gvepřové plece
300 ghovězího předního masa (například krku)
100 ganglické slaniny
4 hrstistrouhanky
1 hrstmajoránky
1/4 l hrnkumléka
1 lžíceplnotučné nebo dijonské hořčice
1 lžícesádla
1 lžičkamleté sladké papriky
1 lžičkadrceného kmínu
6 ksstroužků česneku
1 ksvejce + 1 žloutek (bílek nevyhazovat)
voda nebo vývar na podlévání
pepř
sůl
Na bramborovou kaši:
800 gbrambor
40 gmásla
200 mlmléka
nasekaná petrželka na ozdobu
voda
sůl
Ostatní:
nakládané kyselé okurky, rozpuštěné máslo na přelití kaše

Postup:

1. Maso si necháme pomlet u řezníka, nebo tak učiníme sami doma
2. Přidáme veškeré koření i ostatní ingredience, řádně propracujeme a v uzavřené nádobě necháme přes noc v lednici odležet
3. Druhý den hmotu znova rukama řádně propracujeme a podle potřeby dochutíme solí, případně přidáme strouhanku
4. Pekáček vymažeme sádlem a namočenýma rukama vytvarujeme dvě šišky
5. Bílek s kapkou studené vody rozšleháme a mašlovačkou potřeme sekanou
6. Podlijeme trochou vody a pečeme v troubě na 180 °C cca 1 hodinu, během pečení doléváme dle potřeby vodu a výpekem poléváme
7. Upečenou sekanou nakrájíme na plátky a podáváme s čerstvě připravenou bramborovou kaší přelitou rozpuštěným máslem a ozdobenou nasekanou zelenou petrželkou a nakládanými kyselými okurky.

Příprava bramborové kaše:
1. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na čtvrtky, zalijeme horkou slanou vodou a vaříme doměkka
2. Vodu slijeme, brambory rozšťoucháme a dobře promícháme
3. Kastrol s kaší necháme na mírném plameni a za stálého míchání přidáváme máslo a horké mléko
4. Bramborovou kaši dohladka vymícháme a podle potřeby osolíme.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová, volně upraveno a doplněno ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Ty nejlepší vyzkoušené recepty z pampelišek – TOP výběr osvědčených pampeliškových receptů!

Pampeliška (botanický název: Smetanka lékařská) je jedlá květina která podporuje chuť k jídlu, příznivě ovlivňuje činnost ledvin a jater. Pampeliška má v kuchyni všestranné využití. Mladé lístky s vysokým obsahem vitaminu C se používají na saláty nebo do masových nádivek, z květů můžeme připravit výborný pampeliškový med nebo víno, výborný je i sirup či želé. Čerstvý stvol pomáhá při chronickém zánětu jater (hepatitidě) a u cukrovkářů. Stvoly mohou rozpustit žlučníkové kameny. Kořen pak využíváme například na přípravu zdravotních čajů. Tady vám přinášíme výběr těch nejlepších receptů na kuchyňské zpracování pampelišek z naší databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Zajímavé recepty a tipy z krůtího masa

Když se řekne „grilování“, téměř všichni si okamžitě vybaví kuřecí prsa nebo marinovanou vepřovou krkovici. Krůtí maso je bohužel trochu upozaděné. A to je veliká škoda. Právě tento druh drůbežího masa je pro grilování skutečně výbornou volbou. Krůtí maso nabízí nepřeberné množství úpravy na grilu.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Vše, co potřebujete vědět o bylinkách a jak je využít v kuchyni

Máta, bazalka, petržel i pažitka – bez zelených bylinek si jen málokdo z nás dokáže představit jarní a letní recepty. Ať už připravujete polévku, maso na grilování či letní salát, určitě by ve vašem receptáři neměly chybět čerstvě nasekané bylinky. Jak ale tyto pochoutky kombinovat a jak s nimi pracovat v kuchyni? Představíme si čtyři nejčastější druhy.

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy