Uvařené kostky rolované plece smíchané s povařenými brambory a vajíčky, zapečené v troubě dozlatova.
Ingredience:
1,5 kg | brambor |
500 g | uzené rolované plece |
9 ks | vajíček |
2 ks | cibule |
2 dcl | mléka |
1 dcl | smetany |
sádlo | |
strouhanka | |
mletý černý pepř | |
sůl | |
voda |
Postup:
1. Uzenou rolovanou plec opláchneme ve vlažné vodě a uvaříme v hrnci doměkka, necháme vychladnout a nakrájíme na malé kostičky
2. Brambory uvaříme ve slupce, vychladlé oloupeme a nakrájíme na plátky
3. Vejce, 5 ks uvaříme na tvrdo a také nakrájíme na plátky
4. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a osmahneme na sádle dorůžova
5. Pekáč vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou, do pekáč vložíme vrstvu nakrájených brambor, které poklademe vrstvou masa, plátky vajíček a posypeme osmaženou cibulkou, mírně osolíme a opepříme
6. Na povrch dáme zbylé brambory a opět mírně osolíme
7. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C tak 5-10 minut
8. Vejce, 4 ks rozšleháme v mléce, přidáme smetanu a vše rozmícháme, vejci zalijeme prohřáté brambory v pekáči
9. Dopečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C, až se vejce srazí a povrch zbarví dozlatova.
Vhodné přílohy: Zeleninové saláty či kysané okurky.
Poznámka:Uzené lze nahradit například měkkým salámem.
Dušené hovězí s volským okem, špenát s kopřivami, bramborový knedlík
Francouzské brambory V.