Dušené plátky hovězího zadního servírované obložené volským okem spolu se špenátem z mraženého špenátu dochuceného mladými kopřivovými listy a domácími bramborovými knedlíky.
Ingredience:
1 kg | hovězího zadního |
1 ks | velké cibule |
tuk (olej nebo sádlo) | |
mouka na zahuštění | |
voda | |
pepř | |
sůl | |
Na špenát: | |
350 g | balení mraženého listového špenátu |
100 g | listů z mladých kopřiv |
100 ml | smetany na vaření 12 % |
1 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | sádla |
2-3 ks | stroužky česneku |
1 ks | cibule |
1 ks | vejce |
pepř | |
sůl | |
Na bramborový knedlík: | |
500 g | den předem ve slupce uvařených brambor |
250 g | dětské krupičky |
1 ks | vejce |
mírně osolená voda na uvaření knedlík | |
hrubá mouka dle potřeby | |
voda do těsta | |
sůl |
Postup:
- Přímo v tlakovém hrnci na sádle nebo oleji necháme zesklovatět na kostičky pokrájenou cibuli
- Na plátky pokrájené hovězí zadní osolíme, okořeníme pepřem, zprudka opečeme na cibuli a tuku v hrnci, jakmile se zatáhne, podlijeme vodou, hrnec uzavřeme, dusíme doměkka (délka záleží na tipu hrnce!)
- Hotové maso vytáhneme, šťávu zahustíme trochou mouky rozšlehané v troše studené vody, dle chuti dosolíme a okořeníme pepřem, chvíli provaříme, pak vrátíme plátky do hrnce do šťávy prohřát
- Připravíme si volská oka; volské oko připravíme tak, že vejce rozklepneme na pánev s rozpáleným olejem (můžeme použít lívanečník nebo přímo pánev na volská oka), osolíme, opepříme a smažíme tak, aby bílky byly tuhé a žloutek tekutý
- Plátky masa rozdělíme na talíře, přelijeme šťávou, doplníme knedlíky a špenátem, na každý plátek položíme volské oko a můžeme servírovat.
Příprava špenátu:
- V hrnci rozpálíme sádlo, přidáme na jemno pokrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět
- Nasypeme mouku a vymícháme světlou jíšku
- Přidáme nerozmrazený špenát, přilijeme smetanu a na mírném plameni, za občasného míchání, necháme špenát rozmrazit
- Ochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem, je-li potřeba, podlijeme trochou vody
- Nakonec přidáme nasekané listy kopřiv a také rozšlehané vejce, které nám špenát zahustí, ještě vše chvíli povaříme.
Příprava bramborových knedlíků:
- Den předem brambory uvaříme ve slupce, ještě teplé oloupeme a prolisujeme
- Druhý den do brambor zapracujeme dětskou krupičku, sůl, vejce a vytvarujeme dva válečky
- Dáme do vroucí osolené vody a zvolna vaříme asi 20 minut
- Po zavaření knedlíky opatrně nadzvedneme, aby se nepřichytily ke dnu
- Uvařené knedlíky vyndáme a nakrájíme na plátky.