REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dušené hovězí s volským okem, špenát s kopřivami, bramborový knedlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dušené plátky hovězího zadního servírované obložené volským okem spolu se špenátem z mraženého špenátu dochuceného mladými kopřivovými listy a domácími bramborovými knedlíky.


Ingredience:
1 kghovězího zadního
1 ksvelké cibule
tuk (olej nebo sádlo)
mouka na zahuštění
voda
pepř
sůl
Na špenát:
350 gbalení mraženého listového špenátu
100 glistů z mladých kopřiv
100 mlsmetany na vaření 12 %
1 lžícehladké mouky
1 lžícesádla
2-3 ksstroužky česneku
1 kscibule
1 ksvejce
pepř
sůl
Na bramborový knedlík:
500 gden předem ve slupce uvařených brambor
250 gdětské krupičky
1 ksvejce
mírně osolená voda na uvaření knedlík
hrubá mouka dle potřeby
voda do těsta
sůl

Postup:
  1. Přímo v tlakovém hrnci na sádle nebo oleji necháme zesklovatět na kostičky pokrájenou cibuli
  2. Na plátky pokrájené hovězí zadní osolíme, okořeníme pepřem, zprudka opečeme na cibuli a tuku v hrnci, jakmile se zatáhne, podlijeme vodou, hrnec uzavřeme, dusíme doměkka (délka záleží na tipu hrnce!)
  3. Hotové maso vytáhneme, šťávu zahustíme trochou mouky rozšlehané v troše studené vody, dle chuti dosolíme a okořeníme pepřem, chvíli provaříme, pak vrátíme plátky do hrnce do šťávy prohřát
  4. Připravíme si volská oka; volské oko připravíme tak, že vejce rozklepneme na pánev s rozpáleným olejem (můžeme použít lívanečník nebo přímo pánev na volská oka), osolíme, opepříme a smažíme tak, aby bílky byly tuhé a žloutek tekutý
  5. Plátky masa rozdělíme na talíře, přelijeme šťávou, doplníme knedlíky a špenátem, na každý plátek položíme volské oko a můžeme servírovat.

Příprava špenátu:

  1. V hrnci rozpálíme sádlo, přidáme na jemno pokrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět
  2. Nasypeme mouku a vymícháme světlou jíšku
  3. Přidáme nerozmrazený špenát, přilijeme smetanu a na mírném plameni, za občasného míchání, necháme špenát rozmrazit
  4. Ochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem, je-li potřeba, podlijeme trochou vody
  5. Nakonec přidáme nasekané listy kopřiv a také rozšlehané vejce, které nám špenát zahustí, ještě vše chvíli povaříme.

Příprava bramborových knedlíků:

  1. Den předem brambory uvaříme ve slupce, ještě teplé oloupeme a prolisujeme
  2. Druhý den do brambor zapracujeme dětskou krupičku, sůl, vejce a vytvarujeme dva válečky
  3. Dáme do vroucí osolené vody a zvolna vaříme asi 20 minut
  4. Po zavaření knedlíky opatrně nadzvedneme, aby se nepřichytily ke dnu
  5. Uvařené knedlíky vyndáme a nakrájíme na plátky.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy