REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dušené hovězí s volským okem, špenát s kopřivami, bramborový knedlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dušené plátky hovězího zadního servírované obložené volským okem spolu se špenátem z mraženého špenátu dochuceného mladými kopřivovými listy a domácími bramborovými knedlíky.


Ingredience:
1 kghovězího zadního
1 ksvelké cibule
tuk (olej nebo sádlo)
mouka na zahuštění
voda
pepř
sůl
Na špenát:
350 gbalení mraženého listového špenátu
100 glistů z mladých kopřiv
100 mlsmetany na vaření 12 %
1 lžícehladké mouky
1 lžícesádla
2-3 ksstroužky česneku
1 kscibule
1 ksvejce
pepř
sůl
Na bramborový knedlík:
500 gden předem ve slupce uvařených brambor
250 gdětské krupičky
1 ksvejce
mírně osolená voda na uvaření knedlík
hrubá mouka dle potřeby
voda do těsta
sůl

Postup:
  1. Přímo v tlakovém hrnci na sádle nebo oleji necháme zesklovatět na kostičky pokrájenou cibuli
  2. Na plátky pokrájené hovězí zadní osolíme, okořeníme pepřem, zprudka opečeme na cibuli a tuku v hrnci, jakmile se zatáhne, podlijeme vodou, hrnec uzavřeme, dusíme doměkka (délka záleží na tipu hrnce!)
  3. Hotové maso vytáhneme, šťávu zahustíme trochou mouky rozšlehané v troše studené vody, dle chuti dosolíme a okořeníme pepřem, chvíli provaříme, pak vrátíme plátky do hrnce do šťávy prohřát
  4. Připravíme si volská oka; volské oko připravíme tak, že vejce rozklepneme na pánev s rozpáleným olejem (můžeme použít lívanečník nebo přímo pánev na volská oka), osolíme, opepříme a smažíme tak, aby bílky byly tuhé a žloutek tekutý
  5. Plátky masa rozdělíme na talíře, přelijeme šťávou, doplníme knedlíky a špenátem, na každý plátek položíme volské oko a můžeme servírovat.

Příprava špenátu:

  1. V hrnci rozpálíme sádlo, přidáme na jemno pokrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět
  2. Nasypeme mouku a vymícháme světlou jíšku
  3. Přidáme nerozmrazený špenát, přilijeme smetanu a na mírném plameni, za občasného míchání, necháme špenát rozmrazit
  4. Ochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem, je-li potřeba, podlijeme trochou vody
  5. Nakonec přidáme nasekané listy kopřiv a také rozšlehané vejce, které nám špenát zahustí, ještě vše chvíli povaříme.

Příprava bramborových knedlíků:

  1. Den předem brambory uvaříme ve slupce, ještě teplé oloupeme a prolisujeme
  2. Druhý den do brambor zapracujeme dětskou krupičku, sůl, vejce a vytvarujeme dva válečky
  3. Dáme do vroucí osolené vody a zvolna vaříme asi 20 minut
  4. Po zavaření knedlíky opatrně nadzvedneme, aby se nepřichytily ke dnu
  5. Uvařené knedlíky vyndáme a nakrájíme na plátky.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Polévky vévodí podzimnímu menu, připravte si je z těch nejlepších surovin

Přišel podzim a s tím, jak stromy shazují listí, my oblékáme čím dál více vrstev. S měnícím se počasím se většinou proměňují i naše chutě. Spíš než osvěžující salát nás lákají vydatnější pokrmy a především něco, co nás pořádně zahřeje. Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale podzimní sychravé počasí projevilo ve své plné síle, není nic příjemnějšího než talíř plný horké polévky. Surovin na ni je v tomto období dostatek, stačí jen vybrat ty nejlepší a jednoduše z nich vykouzlit ty nejlahodnější podzimní pochoutky.

číst dále ...

Slavte chutně a bez výčitek

Připravte pro své nejbližší nezapomenutelné vánoční či silvestrovské pohoštění s výjimečně kvalitními tatarkami a majonézou Spak Master. Důraz je bez kompromisů kladen na tu nejvyšší kvalitu. Tato kolekce chlazených výrobků je přirozeně bez antioxidantů, škrobu, barviv a přidaných aromat. To se dotýká i vajec, která pocházejí z volných chovů. Využijte opravdu poctivých surovin pro přípravu vašich receptů.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Vychutnejte si podzim na vlně dýňových zákusků

Podzim je pro přírodu obdobím, kdy se před dlouhou zimou připravuje k odpočinku Ponuré počasí, pro které je typická těžká mlha zahalující zbarvené stromy, projasní dýně, královny podzimu, které se v tento čas sklízí. Barevné tykve rozzáří kuchyni a skvěle poslouží i jako dekorace domova. Dýně si ale zaslouží více pozornosti než jen skrze populární americký svátek Halloween.

číst dále ...

Slupky od ovoce i papírové utěrky. Podívejte se, co všechno patří do kompostu

Nejen péče o zahradu, ale také práce v kuchyni s sebou přináší množství odpadu, kterého se ale lehce zbavíte tím, že ho pomocí kompostování přeměníte na kvalitní hnojivo. Není to žádná věda, většinu práce za vás totiž odvede příroda. Jen si musíte dát pozor, jaký odpad do kompostu dáváte a který tam naopak nepatří.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy