V tlakovém hrnci na cibulovém základě podušené plátky hovězího zadního, servírované spolu se zadělávanou růžičkovou kapustou se slaninou a vařenými brambory.
Ingredience:
Na maso: | |
1 kg | hovězího zadního |
1 ks | velké cibule |
tuk (olej nebo sádlo) | |
mouka na zahuštění | |
voda | |
pepř | |
sůl | |
Na kapustičky: | |
500 g | růžičkové kapusty |
100 g | anglické slaniny |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | středně velké cibule |
1 lžíce | hladké mouky |
olej nebo sádlo | |
voda | |
pepř | |
sůl | |
Další příloha: | |
vařený brambor |
Postup:
- Přímo v tlakovém hrnci na sádle nebo oleji necháme zesklovatět na kostičky pokrájenou cibuli. Na plátky pokrájené hovězí zadní osolíme, okořeníme pepřem, zprudka opečeme na cibuli a tuku v hrnci, jakmile se zatáhne, podlijeme vodou, hrnec uzavřeme, dusíme doměkka (délka záleží na tipu hrnce!).
- Hotové maso vytáhneme, šťávu zahustíme trochou mouky rozšlehané v troše studené vody, dle chuti dosolíme a okořeníme pepřem, chvíli provaříme, pak vrátíme plátky do hrnce do šťávy prohřát.
- Plátky masa rozdělíme na talíře, přelijeme šťávou, servírujeme, v tomto případě, spolu s kapustičkami a vařeným bramborem.
Příprava růžičkové kapusty (kapustiček):
- Do vroucí osolené vody dáme vařit růžičkovou kapustu, vaříme doměkka, tedy 10-15 minut. Pak je vytáhneme a prudce zchladíme v ledové vodě. Vývar z kapustiček si necháme na pozdější použití!
- Ve vedlejší pánvi nebo hrnci rozehřejeme tuk, do něj vhodíme cibuli nakrájenou na kostičky a proužky anglické slaniny, zaprášíme hladkou moukou, chvíli restujeme, přilijeme vývarem z povařených kapustiček, promícháme, krátce povaříme.
- V této fázi přidáme okapané kapustičky, dochutíme solí, pepřem, prolisovaným česnekem, krátce provaříme, můžeme servírovat.
Dušené hovězí na slanině, špenát, bramborový knedlík
Dušené hovězí s volským okem, špenát s kopřivami, bramborový knedlík