REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dušené hovězí na slanině, špenát, bramborový knedlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Podušené hovězí kostky servírované s podušeným čerstvým špenátem a domácím bramborovým knedlíkem.


Ingredience:
600-700 ghovězího na dušení (loupaná plec, hovězí zadní ...)
120 gslaniny
cca 300 mlhovězího vývaru
3 lžícerostlinného oleje
2 lžičkydrceného kmínu
2 lžičkykoření na dušené hovězí
2 kscibule
2 ksstroužky česneku
pepř
sůl
Na čerstvý dušený špenát:
500-600 gčerstvého listového špenátu
2 ksstroužky česneku
2 ksšalotky
olivový olej
pepř
sůl
Na bramborový knedlík:
500 gden předem ve slupce uvařených brambor
250 gdětské krupičky
1 ksvejce
mírně osolená voda na uvaření knedlíků
hrubá mouka dle potřeby
voda do těsta
sůl

Postup:
  1. Maso kuchyňsky upravíme, opláchneme, osušíme, překrájíme na kostky 3×3 cm velké, dáme do misky, přidáme koření (vyjma soli), olej a pořádně vpracujeme rukama do masa, přiklopíme a necháme přes noc v lednici
  2. Slaninu nakrájíme na kostičky a necháme vyškvařit, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zezlátnout, pak přidáme maso, osolíme a necháme restovat cca 10 minut
  3. V této fázi maso podlijeme vývarem a dusíme doměkka, podle potřeby přiléváme vodu nebo vývar, (chceme-li šťávu hustější, přidáme trochu zátřepky nebo hotovou jíšku Tmavá od Knorru)
  4. Uvařené maso podáváme v tomto případě se špenátem a bramborovými knedlíky.

Příprava špenátu:

  1. Na pánev nalijeme trochu olivového oleje, přidáme šalotky a jemně nasekaný česnek, necháme zesklovatět
  2. Do základu natrháme očištěný a propláchnutý špenát, dusíme maximálně 5 minut, pak dochutíme solí a pepřem (nepodléváme).

Příprava bramborových knedlíků:

  1. Den předem brambory uvaříme ve slupce, ještě teplé oloupeme a prolisujeme
  2. Druhý den do brambor zapracujeme dětskou krupičku, sůl, vejce a vytvarujeme dva válečky
  3. Dáme do vroucí osolené vody a zvolna vaříme asi 20 minut
    Po zavaření knedlíky opatrně nadzvedneme, aby se nepřichytily ke dnu
  4. Uvařené knedlíky vyndáme a nakrájíme na plátky.
Poznámka:

Foto a část textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy