REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dušené hovězí na slanině, špenát, bramborový knedlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Podušené hovězí kostky servírované s podušeným čerstvým špenátem a domácím bramborovým knedlíkem.


Ingredience:
600-700 ghovězího na dušení (loupaná plec, hovězí zadní ...)
120 gslaniny
cca 300 mlhovězího vývaru
3 lžícerostlinného oleje
2 lžičkydrceného kmínu
2 lžičkykoření na dušené hovězí
2 kscibule
2 ksstroužky česneku
pepř
sůl
Na čerstvý dušený špenát:
500-600 gčerstvého listového špenátu
2 ksstroužky česneku
2 ksšalotky
olivový olej
pepř
sůl
Na bramborový knedlík:
500 gden předem ve slupce uvařených brambor
250 gdětské krupičky
1 ksvejce
mírně osolená voda na uvaření knedlíků
hrubá mouka dle potřeby
voda do těsta
sůl

Postup:
  1. Maso kuchyňsky upravíme, opláchneme, osušíme, překrájíme na kostky 3×3 cm velké, dáme do misky, přidáme koření (vyjma soli), olej a pořádně vpracujeme rukama do masa, přiklopíme a necháme přes noc v lednici
  2. Slaninu nakrájíme na kostičky a necháme vyškvařit, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zezlátnout, pak přidáme maso, osolíme a necháme restovat cca 10 minut
  3. V této fázi maso podlijeme vývarem a dusíme doměkka, podle potřeby přiléváme vodu nebo vývar, (chceme-li šťávu hustější, přidáme trochu zátřepky nebo hotovou jíšku Tmavá od Knorru)
  4. Uvařené maso podáváme v tomto případě se špenátem a bramborovými knedlíky.

Příprava špenátu:

  1. Na pánev nalijeme trochu olivového oleje, přidáme šalotky a jemně nasekaný česnek, necháme zesklovatět
  2. Do základu natrháme očištěný a propláchnutý špenát, dusíme maximálně 5 minut, pak dochutíme solí a pepřem (nepodléváme).

Příprava bramborových knedlíků:

  1. Den předem brambory uvaříme ve slupce, ještě teplé oloupeme a prolisujeme
  2. Druhý den do brambor zapracujeme dětskou krupičku, sůl, vejce a vytvarujeme dva válečky
  3. Dáme do vroucí osolené vody a zvolna vaříme asi 20 minut
    Po zavaření knedlíky opatrně nadzvedneme, aby se nepřichytily ke dnu
  4. Uvařené knedlíky vyndáme a nakrájíme na plátky.
Poznámka:

Foto a část textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy