REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Francouzské brambory V.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Naše české zapečené brambory, kterým říkáme francouzské brambory, znaly již naše babičky a prababičky. Přesto patří i dnes k jídlům, ke kterým se mnohá česká rodina ráda vrací. A těch variací co existuje! Zde je jedna podle naší kamarádky Nadi Indruchové.


Ingredience:
8 ksstředně velkých brambor
4 ksnatvrdo uvařená vejce
2 ksmenší cibule
250 guzeného boku
1/2 kelímkusmetany na vaření 12 %
2 lžícesádla
čerstvě drcený pepř
sůl

Postup:

1. Brambory oloupeme a v osolené vodě uvaříme do poloměkka, tedy vaříme cca 13 minut, pak je necháme vychládnout
2. Cibuli a uzený bok nakrájíme na kostičky
3. Zapékací misku nebo pekáček vymažeme 1 lžící sádla, chladné brambory a uvařená vejce nakrájíme na plátky (já krájím obojí v kráječi na vajíčka)
4. Do pekáčku naskládáme vrstvu brambor, osolíme, opepříme, přidáme cibuli, uzený bok, plátky vajec, opět osolíme a opepříme, vrchní vrstvu tvoří opět plátky brambor
5. Všechno to zalijeme smetanou, osolíme, opepříme a poklademe vločkami sádla
6. V troubě zapékáme při 200 °C cca 40 minut.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy