REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilovaná klobása na ohni s domácím chlebem a vejmrdou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Položte si opravdu jednoduchou otázku: Jaké nejtypičtější jídlo se připravuje na grilu? Zcela jistě jste odpověděli „klobása“. Tato uzenina, která se nejčastěji podává s hořčicí a chlebem na každé pouti, sportovním zápase nebo koncertu, na gril prostě patří. Proto vám přinášíme netradiční recept na tuto pochutinu.


Ingredience:
Počet porcí: 4 porce
4 ksjehněčí klobásy z farmy Rudimov
8 ksjarní cibulky
100 gčerstvého křenu
100 gjablek
20 gplnotučné hořčice
10 ghořčičného semínka
0,1 lhovězího vývaru
2 lžičkycukru krystal
2 lžičkyocta
pepř
sůl
Domácí chléb:
250 ghladké mouky
250 gpšeničné mouky
8 gsušeného droždí
1 ksvejce
300 mlvlažného mléka
1 lžičkacelého kmínu
1 lžičkacukru
1 lžičkasoli

Postup:

Postup (domácí chléb):

  1. Ze lžičky cukru, trochu vlažného mléka a droždí připravíme kvásek a necháme odpočinout v pokojové teplotě po dobu nejméně 20 minut.
  2. Do mísy vložíme mouku, sůl, kmín, kvásek a vše důkladně promícháme. Necháme odpočinout
    a uválíme bochánek. Chléb potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme kmínem.
  3. Chléb pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 50 minut.

Postup (grilovaná klobása s vejmrdou):

  1. Čerstvý křen a oloupané jablko nastrouháme najemno. Přidáme hořčici, špetku soli, hovězí vývar, 1 lžičku octu, 1 lžičku cukru a vše důkladně promícháme a necháme odležet.
  2. Hořčičné semínko propláchneme v horké vodě a uvaříme do měkka.
  3. Klobásu a jarní cibulku ugrilujeme na ohni.
Doporučení:

Pro náš recept jsme vybrali jehněčí klobásu z farmy Rudimov ve Zlínském kraji. Klobása je vyrobena ručně dle tradiční receptury z vyzrálého BIO jehněčího, BIO hovězího a vepřového masa a je uzena na bukovém a ovocném dřevě. Její kvalita a chuť jí dokonce vynesly ocenění Regionální potravina.

Poznámka:

Vejmrda je staročeská příloha – dochucovadlo převážně k zabijačkovým pochoutkám. Nastrouhané jablko společně s křenem perfektně doplní jehněčí maso.

Recept k článku: Letní grilování s pokrmy z místních specialit

zdroj: regionalnipotravina.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Kávová panna cotta – recept, který si okamžitě zamilujete

O tomhle italském dezertu už jste určitě slyšeli. Ochutnat ho můžete v každé lepší cukrárně a restauraci. Většinou je však k dostání panna cotta s malinami nebo s jahodami. Pokud ale i vy rádi zkoušíte nové chutě, dejte šanci kávové panna cottě do skleničky!

číst dále ...

Podzimní recepty s kvalitními potravinami

Léto je za námi a na dveře již klepe podzim. Stromy a keře začínají hrát různými barvami, zemědělci sklízejí jedny z posledních druhů zeleniny a ovoce a příroda se začíná připravovat na první mrazíky, které co nevidět dorazí. S příchodem chladnějších dnů postupně měníme nejen svůj šatník, ve kterém se začínají objevovat bundy a kabáty, ale i náš jídelníček začíná obsahovat více pokrmů, které zasytí a zahřejí. A právě proto jsme si pro vás připravili recepty, které se k tomuto počasí dokonale hodí. Bramboráčky na sádle s křenovým zelím, pečené kuře s rozmarýnovou omáčkou či karamelizovaná jablka s arašídovou drobenkou. Abyste měli vždy jistotu, že kupujete kvalitní suroviny, zaměřte se při výběru potravin na přítomnost log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech jednotlivých potravin.

číst dále ...

Nejen na sv. Václava si připijte pivem aneb Střípky z historie zlatavého nápoje

To, že je sv. Václav patron českého národa, víme snad všichni. Možná ale někoho překvapí, že drží svou ochrannou ruku také nad pivovarnictvím. Co si z toho můžeme odvodit? Že i svatí mají rádi pivo. Musíme si ale uvědomit, že pivo dříve bylo úplně jiné. Pojďme si o něm říct pár zajímavostí.

číst dále ...

Bedla jedlá

Bedla jedlá je slovní hříčka, jako botanický druh totiž neexistuje. Všechny bedly ale jedlé nejsou, v ČR roste kolem 90 druhů bedel! Některé mírně jedovaté bedly bývají mohutné, jiné jsou veliké jen několik centimetrů a mohou způsobit lehké i vážné otravy. Měli, bychom sbírat jen bedly, které bezpečně poznáme a rostou v lese. Bedly sbírali už naši předkové a má i lidové názvy, například: paraplíčko, biskupská čepice, paraple, smrha, paloučnice, kuky, palazor.

číst dále ...

Naučte se péct kuře jako mistr

Křupavá kůžička, šťavnaté maso a skvělá chuť. Pečené kuře je na jídelníčku českých domácností stálicí. Umíte ho ale upéct tak, aby se opravdu povedlo na jedničku? Osvěžte si základní postupy a zjistěte, kde při přípravě možná děláte chyby. Každý z nás ročně sní téměř 30 kg drůbežího masa a z velké části se jedná především o kuřecí. Za jeho oblibou stojí hned několik faktorů – je lehce stravitelné, obsahuje hodně bílkovin a méně tuku než jiné druhy masa a najdeme v něm i řadu vitaminů a minerálů jako fosfor, hořčík či železo. Obrovskou výhodou je i jeho variabilita, protože kuře můžeme v kuchyni snadno zpracovat celé. A jak si ho co nejlépe upéct?

číst dále ...

Dozvuk letních barev v podzimní kuchyni! Dopřejte si dobroty z paprik, které potěší i náročné strávníky

Červené, zelené nebo žluté, někdy kulaté a jindy zase podlouhlé. Řeč je o šťavnatých paprikách, jejichž přirozená zralost trvá od srpna přibližně do poloviny října, a jsou tak skvělým způsobem, jak si alespoň trochu prodloužit letní sezónu. Navíc vás díky svému vzhledu dokonale připraví i na nadcházející pestrobarevný podzim. Nezbývá, než se pustit do příprav!

číst dále ...

Dejte sbohem podzimnímu nachlazení. Vsaďte na rakytník a dopřejte si pořádnou porci vitamínů!

První chladnější dny mohou pořádně potrápit. Nepříjemnosti v podobě ucpaného nosu, pokašlávání, smrkání nebo nežádoucího pocitu únavy na sebe v upršených dnech nenechají dlouho čekat. Proto stojí za to zamyslet se nad tím, jak nemocem a virům včas předejít, a užít si tak podzim bez starostí a naplno. Vyzkoušejte tentokrát rakytník, sami se přesvědčíte, že to stojí za to!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy