V octovém nálevu odleželé kostky tykve, povařené s cukrem, zavařené proložené plátky citronu nebo pomeranče a dochucené hřebíčkem a skořicí.
Ingredience:
2 kg | tykve |
1,6 kg | cukru krystal |
2 l | vody |
0,5 l | octa |
2 ks | citrony nebo pomeranče |
hřebíček | |
skořice |
Postup:
1. Zralou tykev dobře omyjeme, překrojíme na čtvrtky, vydlabeme semena, oloupáme ji a nakrájíme na kostičky velké 2×2 cm
2. Vodu smícháme s octem, pak tímto roztokem zalijeme kostky tykve nasypané do porcelánové nebo smaltové nádoby, v chladu necháme odležet nejméně 12 hodin
3. Po odležení do nádoby s tykví nasypeme cukr a vaříme ji tak dlouho, až zesklovatí
4. Zcezený roztok povaříme do hustoty sirupu
5. Kostky tykve naskládáme do zavařovacích sklenic, proložíme je oloupanými kolečky citrónu nebo pomeranče a doplníme několika hřebíčky a špetkou skořice
6. Nakonec sklenice zalijeme hustým nálevem, dobře uzavřeme víčky a sterilujeme 30 minut při 85 °C.