Sterilovaná dýně v nálevu z vody, cukru, kyseliny citronové a ananasového džusu.
Ingredience:
3 kg | dýně |
Nálev: | |
1 lžíce | kyseliny citronové nebo šťáva ze 2 citronů |
1 lžíce | octa |
2,5 l | vody |
Na džusový nálev: | |
1 lžíce | kyseliny citronové |
3/4 kg | pískového cukru |
1,5 l | vody |
0,5 l | ananasového džusu nebo šťávy |
Postup:
1. Dýni rozkrojíme, odstraníme mechovou dužinu se semeny, oloupeme a pokrájíme na kostičky
2. Pak vodu smícháme s kyselinou citronovou a octem, zalijeme nakrájenou dýni a necháme minimálně 12 hodin stát
3. Připravíme si nálev smícháním vody, pískového cukru, kyseliny citronové, ananasového džusu nebo ananasové šťávy
4. Dýni po 12 hodinách slijeme, vložíme do nálevu s džusem, přivedeme k varu a plníme do čistě vymytých sklenic, uzavřeme a sterilujeme 10 minut při 80 °C, pak otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Do džusového nálevu můžeme také přidat na kostičky nakrájený čerstvý ananas.