Recept na zavařený chřest. Díky chilli papričce a koření dostanou pazouchy chřestu naloženého a zavařeného podle tohoto receptu nádech pikantnosti.
Ingredience:
chřest | |
1,25 l | pitné vody |
1 l | octa |
sušené chilli papričky | |
oloupané stroužky česneku | |
semínka hořčice | |
semínka kopru | |
sůl | |
vhodné zavařovací sklenice s víčky |
Postup:
- Nejprve si připravíme nálev; vodu s octem a solí doplněnou o lžíci hořčičných a koprových semínek necháte krátce převařit
- Výhonky chřestu omyjeme studenou vodou, dřevnaté konce odřízneme, tužší spodní část oloupeme (bílý chřest loupeme celý, u zeleného chřestu se loupe jen poslední třetina pazochu), pak chřest opět opláchneme pod studenou tekoucí vodou
- Chřest necháme okapat, odstraníme nitě, kterými byly pazouchy svázané a hlavičkami nahoru vyskládáme do zavařovacích sklenic
- Do každé sklenice dále přidáme jednu chilli papričku, 3 až 4 stroužky česneku a lžičku hořčičných a koprových semínek
- Naplněné sklenice zalijeme teplým nálev, sklenice důkladně uzavřeme
- Zavařujeme; vodu v hrnci se sklenicemi udržujeme na 90° C, sterilujeme 20 minut.
Některé receptury doporučují chřest uvařit. Pokud se rozhodnete chřest uvařit zde je návod: V podlouhlé hluboké nádobě chřest uvaříme a to v dostatečném množství osolené vody smíchané s lžičkou másla a lžičkou cukru, zcela ponořený chřest vaříme 15-20 minut. Chřest můžeme uvařit také ve vysoké úzké nádobě, kterou naplníme vodou tak, aby voda sahala do poloviny svazku chřestu, v zaklopeném hrnci se silnější část chřestu uvaří ve vodě a křehké hlavičky v páře.