Zavařování chřestu v nálevu – klasickým sladko kyselým nálevem zalité předvařené pazouchy chřestu, sterilované dobře uzavřené v zavařovacím hrnci.
Ingredience:
chřest | |
1 l | vroucí voda |
10 g | soli |
studená voda | |
zavařovací sklenice s víčky | |
Na nálev: | |
1 l | převařené vody |
1,5 dcl | octa 18 % |
100 g | krupicového cukru |
20 g | soli |
Postup:
- Výhonky chřestu omyjeme studenou vodou, dřevnaté konce odřízneme, tužší spodní část oloupeme (bílý chřest loupeme celý, u zeleného chřestu se loupe jen poslední třetina pazochu), pak chřest opět opláchneme pod studenou tekoucí vodou
- Pazouchy chřestu svážeme na stojato, uvaříme doměkka ve vroucí osolené vodě
- Chřest necháme okapat, odstraníme nitě, kterými byly pazouchy svázané a hlavičkami nahoru vyskládáme do zavařovacích sklenic
- Do sklenic s chřestem nalijete horkým nálev, připravený svařením surovin na nálev, sklenice důkladně uzavřeme
- Zavařujeme; vodu v hrnci se sklenicemi udržujeme na 90° C, sterilujeme 20 minut.
Vaření chřestu dvěma způsoby:
- V podlouhlé hluboké nádobě chřest uvaříme a to v dostatečném množství osolené vody smíchané s lžičkou másla a lžičkou cukru, zcela ponořený chřest vaříme 15-20 minut.
- Chřest můžeme uvařit také ve vysoké úzké nádobě, kterou naplníme vodou tak, aby voda sahala do poloviny svazku chřestu, v zaklopeném hrnci se silnější část chřestu uvaří ve vodě a křehké hlavičky v páře.