REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak nakládáme zeleninu a houby?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

… před samotným zavařováním musíme zeleninu a houby očistit a některé druhy zeleniny i oloupat. Větší zeleninu musíme pokrájet a tvrdší zeleninu předvařit. Vodu z předvaření nevyléváme, ale použijeme ji jako základ nálevu …


Nakládání okurek, zelí, ale i další zeleniny a hub, má u nás velkou tradici. Dnes je moderní směsi zeleniny různě kombinovat tak, aby nejen chuť, ale i oko mělo na co spočinout a různé dekorativní sklenice se zavařeninami stále častěji spatříme v kuchyních i jako zkrášlovací prvek.

 

Postup zavařování zeleniny a hub

  • Zeleninu omyjeme celou hned před krájením, aby nám nevyluhovali minerály.
  • Zeleninu nakrájíme na menší kousky (nakládaná zelenina může lahodit i oku a proto s ní můžeme vytvářet zajímavé barevné kombinace, zdobíme ji např. pokrájením vlnkovým nožem a dáme si záležet i na vyskládání ve sklenici a hlavně také na tvaru samotné nádoby).
  • Po naskládání do sklenic, zeleninu zalijeme teplým nálevem tak, aby byla v nálevu ponořená a lák byl 1-2 cm pod okraj sklenice.
  • Zeleninu sterilujeme podle druhu 20-30 minut při teplotě 85-90 °C.
    Poměr vody, cukru, soli a octa bývá uváděn různý a proto je nejlepší upravit nálev podle své chuti a druhu zeleniny, kterou právě konzervujet.
 

Průmyslové nálevy

Používáme nejčastěji výrobky Pikanta, Nova a Deko. Pokud chcete použít vlastní koření, stačí hotový výrobek přecedit a doplnit o vaše ingredience. Recepty na nálevy najdete zde:

Octový nálev na zeleninu

Slaný nálev na zeleninu

 

Příprava zeleniny a hub před zavařováním

Před samotným zavařováním musíme zeleninu a houby očistit a některé druhy zeleniny i oloupat. Větší zeleninu musíme pokrájet a tvrdší zeleninu předvařit. Vodu z předvaření nevyléváme, ale použijeme ji jako základ nálevu.

 

Koření do nálevu

Používáme rozlišná koření i kombinace, dle jednotlivých receptů. Tradiční koření je např. bobkový list, nové koření, celý pepř, hořčičná semínka, snítky kopru…. Méně klasický je hřebíček, čilli papričky, oddenek zázvoru, semena koriandru, kurkuma….

 

Více také viz. Škola vaření – Sterilování (zavařování)

 

Další recepty na zavařování:

Domácí krenex

Celoroční kvašáky

Nakládaný česnek v octovém nálevu

Nakládání cuket  … více na Konzervace, zavařování, sterilování

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy