REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak nakládáme zeleninu a houby?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

… před samotným zavařováním musíme zeleninu a houby očistit a některé druhy zeleniny i oloupat. Větší zeleninu musíme pokrájet a tvrdší zeleninu předvařit. Vodu z předvaření nevyléváme, ale použijeme ji jako základ nálevu …


Nakládání okurek, zelí, ale i další zeleniny a hub, má u nás velkou tradici. Dnes je moderní směsi zeleniny různě kombinovat tak, aby nejen chuť, ale i oko mělo na co spočinout a různé dekorativní sklenice se zavařeninami stále častěji spatříme v kuchyních i jako zkrášlovací prvek.

 

Postup zavařování zeleniny a hub

  • Zeleninu omyjeme celou hned před krájením, aby nám nevyluhovali minerály.
  • Zeleninu nakrájíme na menší kousky (nakládaná zelenina může lahodit i oku a proto s ní můžeme vytvářet zajímavé barevné kombinace, zdobíme ji např. pokrájením vlnkovým nožem a dáme si záležet i na vyskládání ve sklenici a hlavně také na tvaru samotné nádoby).
  • Po naskládání do sklenic, zeleninu zalijeme teplým nálevem tak, aby byla v nálevu ponořená a lák byl 1-2 cm pod okraj sklenice.
  • Zeleninu sterilujeme podle druhu 20-30 minut při teplotě 85-90 °C.
    Poměr vody, cukru, soli a octa bývá uváděn různý a proto je nejlepší upravit nálev podle své chuti a druhu zeleniny, kterou právě konzervujet.
 

Průmyslové nálevy

Používáme nejčastěji výrobky Pikanta, Nova a Deko. Pokud chcete použít vlastní koření, stačí hotový výrobek přecedit a doplnit o vaše ingredience. Recepty na nálevy najdete zde:

Octový nálev na zeleninu

Slaný nálev na zeleninu

 

Příprava zeleniny a hub před zavařováním

Před samotným zavařováním musíme zeleninu a houby očistit a některé druhy zeleniny i oloupat. Větší zeleninu musíme pokrájet a tvrdší zeleninu předvařit. Vodu z předvaření nevyléváme, ale použijeme ji jako základ nálevu.

 

Koření do nálevu

Používáme rozlišná koření i kombinace, dle jednotlivých receptů. Tradiční koření je např. bobkový list, nové koření, celý pepř, hořčičná semínka, snítky kopru…. Méně klasický je hřebíček, čilli papričky, oddenek zázvoru, semena koriandru, kurkuma….

 

Více také viz. Škola vaření – Sterilování (zavařování)

 

Další recepty na zavařování:

Domácí krenex

Celoroční kvašáky

Nakládaný česnek v octovém nálevu

Nakládání cuket  … více na Konzervace, zavařování, sterilování

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy