REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak nakládáme zeleninu a houby?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

… před samotným zavařováním musíme zeleninu a houby očistit a některé druhy zeleniny i oloupat. Větší zeleninu musíme pokrájet a tvrdší zeleninu předvařit. Vodu z předvaření nevyléváme, ale použijeme ji jako základ nálevu …


Nakládání okurek, zelí, ale i další zeleniny a hub, má u nás velkou tradici. Dnes je moderní směsi zeleniny různě kombinovat tak, aby nejen chuť, ale i oko mělo na co spočinout a různé dekorativní sklenice se zavařeninami stále častěji spatříme v kuchyních i jako zkrášlovací prvek.

 

Postup zavařování zeleniny a hub

  • Zeleninu omyjeme celou hned před krájením, aby nám nevyluhovali minerály.
  • Zeleninu nakrájíme na menší kousky (nakládaná zelenina může lahodit i oku a proto s ní můžeme vytvářet zajímavé barevné kombinace, zdobíme ji např. pokrájením vlnkovým nožem a dáme si záležet i na vyskládání ve sklenici a hlavně také na tvaru samotné nádoby).
  • Po naskládání do sklenic, zeleninu zalijeme teplým nálevem tak, aby byla v nálevu ponořená a lák byl 1-2 cm pod okraj sklenice.
  • Zeleninu sterilujeme podle druhu 20-30 minut při teplotě 85-90 °C.
    Poměr vody, cukru, soli a octa bývá uváděn různý a proto je nejlepší upravit nálev podle své chuti a druhu zeleniny, kterou právě konzervujet.
 

Průmyslové nálevy

Používáme nejčastěji výrobky Pikanta, Nova a Deko. Pokud chcete použít vlastní koření, stačí hotový výrobek přecedit a doplnit o vaše ingredience. Recepty na nálevy najdete zde:

Octový nálev na zeleninu

Slaný nálev na zeleninu

 

Příprava zeleniny a hub před zavařováním

Před samotným zavařováním musíme zeleninu a houby očistit a některé druhy zeleniny i oloupat. Větší zeleninu musíme pokrájet a tvrdší zeleninu předvařit. Vodu z předvaření nevyléváme, ale použijeme ji jako základ nálevu.

 

Koření do nálevu

Používáme rozlišná koření i kombinace, dle jednotlivých receptů. Tradiční koření je např. bobkový list, nové koření, celý pepř, hořčičná semínka, snítky kopru…. Méně klasický je hřebíček, čilli papričky, oddenek zázvoru, semena koriandru, kurkuma….

 

Více také viz. Škola vaření – Sterilování (zavařování)

 

Další recepty na zavařování:

Domácí krenex

Celoroční kvašáky

Nakládaný česnek v octovém nálevu

Nakládání cuket  … více na Konzervace, zavařování, sterilování

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy