Naložené hlávkové zelí ochucené jablky, mrkví a kořením.
Ingredience:
5,5 kg | hlávkového zelí |
250 g | jablek zbavených jádřinců |
130 g | očištěné mrkve |
100 g | soli |
10 g | kmínu |
5 g | koprových semínek |
6 ks | bobkového listu |
Postup:
1. Zelí očistíme, opláchneme a ručně nebo pomocí kruhadla nakrouháme (bez košťálů)
2. Do nakrouhaného zelí přimícháme sůl, kmín a koprová semínka
3. Směs pak vložíme do kameninové nádoby nebo dřevěného sudu a dobře upěchujeme (například dřevěnou palicí)
4. Přebytečnou šťávu odléváme
5. V nádobě necháme místo, aby se šťáva během fermentace nevylévala
6. Nezapomeneme přidat, do jednotlivých vrstev zelí, nastrouhanou mrkev, čtvrtky jablek a bobkové listy
7. Povrch připraveného zelí přikryjeme vyvařeným kouskem plátna, na ně položíme vydrhnuté a propařené prkénko nebo talířek a zatížíme například kamenem
8. Necháme 2 dny v teple kolem 18 °C
9. Třetí den nádobu se zelím přemístíme do chladnější místnosti, aby okolní teplota měla kolem 8-10 °C, necháme kysat
10. Zpočátku můžeme zelí čistou dřevěnou palicí opakovaně stlačovat, podpoříme tak fermentaci a únik plynů, zelí však musí mít po celou dobu přípravy i přechovávání povrch zalitý šťávou, jinak plesniví a hnije!
11. Kvašení trvá cca 4 týdny
12. Hotové zelí uchováváme v chladnu a temnu.
Pokud zelí během kysání vylučuje příliš málo šťávy, nahradíme ji převařenou a vychlazenou slanou vodou (na 1 litr 20 g soli)Objeví-li se povrchová plíseň, musíme ji ihned odstranit, prkénko pokaždé vydrhneme a spaříme, plátno vyvaříme.