REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zavařování v myčce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Opravdu si nevymýšlíme, tento způsob zavařování prostě skvěle funguje!


Připravené sklenice na zavařování naskládáme do myčky do spodní části, do horní můžeme dát malé skleničky, například od dětské výživy. Myčku zapneme na největší možnou teplotu, tedy nejméně na 65 °C a více. Po domytí, v tomto případě po skončení sterilace, sklenice vyndáme a naskládám na linku dnem vzhůru. Zavařeniny tak pozvolna dojdou.

 

 

Co všechno můžete v myčce zavařit

Zavařování, tedy sterilace potravin v myčce na nádobí probíhá v podstatě na úplně stejném principu jako při zavařování v hrnci či troubě a tak je i v tomto případě možné zavařovat téměř vše, co třeba v klasickém zavařovacím hrnci. V myčce na nádobí tedy úspěšně zavaříme například ovoce, džemy, marmelády, zeleninu, houby, ale třeba i maso.

 

Základní pravidla pro zavařování v myčce na nádobí:

Aby jsem úspěšně zavařili potraviny v myčce na nádobí, je potřeba dodržet několik základních pravidel …

  • Nikdy nezavařujeme a zároveň neumýváme nádobí, je to přinejmenším dost nehygienické, také při zavařování nepoužíváme žádné čistící a leštící prostředky, zásobníky musí být prázdné.
  • Větší sklenice v myčce dáváme raději do spodní části myčky, menší sklenice pak můžeme umístit i do horní části myčky.
  • Sklenice musí stát rovně a nesmí se vzájemně dotýkat – ideální vzdálenost od sebe je 4-5 cm.
  • Při sterilaci potravin většinou využíváme základní mycí program, ten nejdelší.
  • Nastavená teplota vody by měla být 70 až 80 °C.
  • Nejvhodnější sklenice pro zavařování v myčce jsou sklenice s víčkem na závit, ale mohou být i klasická Omnia víčka.
 

Pokud vám tento netradiční způsob připadá bizarní, počkejte, jak budeme zavařovat kompoty a jiné zavařeniny za dalších 100 let!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Vychutnejte si zmrzlinu pro dospělé! Vyrobte si doma veselé nanuky

Ledově vychlazená zmrzlina představuje úžasné osvěžení v průběhu horkého letního dne. Když však přidáte kapku alkoholu a jeden z drinků Schweppes, dodáte nanukům grády a povýšíte je na nečekaný level. A jak vyrobit nanuky 18+?

číst dále ...

Chystejte hody, jde se na jahody!

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

číst dále ...

Snídaňové kaše na každý den

Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

číst dále ...

Domácí jahodový sirup s mátou nebo rebarborou, limonáda nebo střik!

Milujete jahody? Tomáš pro Vás připravil dva super recepty na marmeládu a sirupy, kdy zpracujete naprosto celé jahody, i stopky a odřezky! A nakonec si za odměnu po dovedné práci můžete dát skvělý jahodovo-rabarborový střik! Tak hurá do toho, ať je hned hotovo!

číst dále ...

Vinice Šobes, ikona našeho vinařství

V meandru řeky Dyje v Národním parku Podyjí se nachází přírodní unikát, který uchvátí každoročně stovky návštěvníků. Vinice Šobes se díky své jedinečné dispozici stala ikonou moravského vinařství. A tak na nic nečekejte a vydejte se prozkoumat jedno z nejromantičtějších míst v Česku.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy