REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sterilování (zavařování)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Víte, jak se zavařuje v páře, či v mikrovlnné troubě? To asi ano, ale víte, že potraviny můžeme také sterilovat mimo obal … no, tak to jsem vás asi dostal! Klikněte zde a přečtěte si článek inspirovaný zkušenostmi našich babiček a prababiček, které měly zavařování v malíčku.


Základní postupy při zavařování

Sterilizace potravin není složitá. Pokud dodržíme ta nejnutnější pravidla konzervace, tak nám nic nebrání tomu, aby jsme si doma z plodů naší zahrádky vytvořili ve sklenicích nádherné kompozice chutí a barev jak z ovoce, tak i z hub, zeleniny a případně, masa. Jednoduchým sterilováním zničíme mikroorganismy a to při teplotě 85-90 °C, přičemž si zavařované potraviny zachovají svoji chuť, vůni i barvu a hlavně nám v temnu a chladnu vydrží i několik let.

 

Sklenice a víčka

Nejčastěji používáme sklenice Omnia s víčky s nalisovanou gumou. Bílá gumička je určena ke konzervaci ovoce a zeleniny, červená k zavařování masa a na některé úpravy hub. Zavařovat můžeme i do slenic se šroubovacím uzávěrem (Twist-off).

 

Zavařovací hrnec

je nezbytnou pomůckou při zavařování. Ideální je hrnec s vestavěnou dřevěnou mřížkou a teploměrem. Můžeme použít i větší hrnec s pokličkou a teploměrem, dřevěnou mřížkou nebo hadrou, kterou vyložíme dno hrnce, aby nám sklenice při zavařování nepraskali.

 

Sterilování v bodech:

1) Sklenice i víčka umyjeme saponátem a to i nová, pak je vyvaříme a necháme okapat. Nikdy je neutíráme. K umytí lze využít i myčku na nádobí
2) Sklenice naplníme příslušným produktem (ovoce, zelenina…) a víčko upevníme hlavicí nebo zašroubujeme, ale nedotahujeme!
3) Na chráněné dno hrnce vyskládáme sklenice a zalijeme je nejméně do čtvrtiny, nejvíce do poloviny vodou. Použijeme-li teplý nálev,může být voda v hrnci horká. Hrnec přiklopíme poklicí a vodu rychle uvedeme do varu. Sledujeme teplotu a čas podle příslušných receptů.
4) Po ukončení sterilace sklenice vyskládáme na podložku, která nesmí být studená. Můžeme je také ochladit doléváním studené vody do hrnce, ta však nesmí přijít na sklenice, protože by nám praskly. Sklenice se šroubováním ihned dotáhneme.
5) Po schlazení sklenice obrátíme dnem vzhůru, čímž zjistíme, zda-li nám víčka těsní. Poklepem by měla vydávat dutý zvuk.
6) Sklenice opatříme štítkem s názvem a hlavně datumem výroby a uložíme je v suchu, chladnu a temnu.

 

Zavařování v páře

Tato další metoda sterilování probíhá takto: Do zavařovacího hrnce nalijeme tolik vody aby sahala asi 2 cm pod dřevěnou mřížku (stojan v hrnci, na kterém leží jednotlivé sklence), sklenice tak nejsou ponořeny ve vodě. Hrnec přiklopíme poklicí a přivedeme vodu do varu.

Pára proudící kolem sklenic steriluje jejich obsah.

 

Zavařování v mikrovlnné troubě

Do trouby vložíme max 4ks sklenic o obsahu do 0,7l a sterilujeme 10 minut při teplotě 70W (rozmražování) a 10 minut na 100W. Tento novodobý způsob sterilace je vhodný zejména pro menší množství zavařovaných sklenic. Lze použít jak klasická zavařovací víčka, tak i uzávěry twist off. Nemusíte se bát, v mikrovlnné troubě tyto uzávěry nejiskří!

 

Sterilace mimo obal

Toto je také často používaný způsob zavařování. Při této obrácené sterilizaci suroviny zahřejeme k bodu varu, chvíli je povaříme a horké je nalijeme do nahřátých sklenic. Uzavřeme je a ihned obrátíme dnem vzhůru. Musíme pracovat rychle, aby nám nedošlo k ochlazení.

 

Rady:

  • zpracovávejte jen kvalitní plody a nezapomeňte ovoce, zeleninu i houby před samotným zavařováním dobře omýt a okapat
  • přesvědčte se, že sklenice nejsou prasklé, nebo nemají poškozený okraj, víčka musí být také v naprostém pořádku
  • nenalévejte nálev úplně k hrdlu sklenic
  • nikdy nezavařujte maso s cibulí! (cibule v zavařených pokrmech okamžitě kvasí)

 

Nepřehlédněte související články:

Nakládáme zeleninu a houby

Zavařujeme maso

 

Odkazy na články a recepty:

Octový nálev na zeleninu  Slaný nálev na zeleninu  Zavařování (sterilace) masa

Sterilace vepřových řízků  Sterilované vepřové ve vlastní šťávě  …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

6 důvodů, proč do svého jídelníčku zařadit luštěniny

Vyvážený jídelníček není klišé. Luštěniny tvoří důležitou složku potravy, která vás zasytí a zároveň její formou přijmete pro tělo důležité živiny. Důvodů, proč byste se při dalším pátrání kuchařkou měli zaměřit na luštěninovou sekci, je celá řada. Podívejte se s námi na ně a přesvědčte se, že luštěniny jsou z mnoha důvodů perfektní surovinou.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

BistRAWveg: Lze vydržet bez jídla a třeba tak nastartovat podnikání? Stanislav Petříček je toho důkazem

Velkou část svého života byl Stanislav Petříček vysoce postaveným manažerem s racionálním uvažováním. Sám o sobě říká, že nebyl zvyklý naslouchat druhým, ale ani sám sobě. S postupem věku si však začal klást otázky, hledal svou cestu a přehodnocoval svůj dosavadní životní styl, až vznikl i český koncept zaměřený na raw stravování.

číst dále ...

Festival gastronomie a nápojů OLIMA přivítá kuchařské osobnosti

Festival OLIMA je již neodmyslitelnou součástí podzimní výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex 2020. Tradiční zahradnická a květinová výstava láká také na festival jídla a pití. Ten bude letos hostit slavné kuchařské osobnosti z celé ČR. Flora Olomouc – Hortikomplex, festival OLIMA a Zahradnické trhy se uskuteční 1. – 4. října 2020 na Výstavišti Flora Olomouc.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy