REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sterilování (zavařování)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Víte, jak se zavařuje v páře, či v mikrovlnné troubě? To asi ano, ale víte, že potraviny můžeme také sterilovat mimo obal … no, tak to jsem vás asi dostal! Klikněte zde a přečtěte si článek inspirovaný zkušenostmi našich babiček a prababiček, které měly zavařování v malíčku.


Základní postupy při zavařování

Sterilizace potravin není složitá. Pokud dodržíme ta nejnutnější pravidla konzervace, tak nám nic nebrání tomu, aby jsme si doma z plodů naší zahrádky vytvořili ve sklenicích nádherné kompozice chutí a barev jak z ovoce, tak i z hub, zeleniny a případně, masa. Jednoduchým sterilováním zničíme mikroorganismy a to při teplotě 85-90 °C, přičemž si zavařované potraviny zachovají svoji chuť, vůni i barvu a hlavně nám v temnu a chladnu vydrží i několik let.

 

Sklenice a víčka

Nejčastěji používáme sklenice Omnia s víčky s nalisovanou gumou. Bílá gumička je určena ke konzervaci ovoce a zeleniny, červená k zavařování masa a na některé úpravy hub. Zavařovat můžeme i do slenic se šroubovacím uzávěrem (Twist-off).

 

Zavařovací hrnec

je nezbytnou pomůckou při zavařování. Ideální je hrnec s vestavěnou dřevěnou mřížkou a teploměrem. Můžeme použít i větší hrnec s pokličkou a teploměrem, dřevěnou mřížkou nebo hadrou, kterou vyložíme dno hrnce, aby nám sklenice při zavařování nepraskali.

 

Sterilování v bodech:

1) Sklenice i víčka umyjeme saponátem a to i nová, pak je vyvaříme a necháme okapat. Nikdy je neutíráme. K umytí lze využít i myčku na nádobí
2) Sklenice naplníme příslušným produktem (ovoce, zelenina…) a víčko upevníme hlavicí nebo zašroubujeme, ale nedotahujeme!
3) Na chráněné dno hrnce vyskládáme sklenice a zalijeme je nejméně do čtvrtiny, nejvíce do poloviny vodou. Použijeme-li teplý nálev,může být voda v hrnci horká. Hrnec přiklopíme poklicí a vodu rychle uvedeme do varu. Sledujeme teplotu a čas podle příslušných receptů.
4) Po ukončení sterilace sklenice vyskládáme na podložku, která nesmí být studená. Můžeme je také ochladit doléváním studené vody do hrnce, ta však nesmí přijít na sklenice, protože by nám praskly. Sklenice se šroubováním ihned dotáhneme.
5) Po schlazení sklenice obrátíme dnem vzhůru, čímž zjistíme, zda-li nám víčka těsní. Poklepem by měla vydávat dutý zvuk.
6) Sklenice opatříme štítkem s názvem a hlavně datumem výroby a uložíme je v suchu, chladnu a temnu.

 

Zavařování v páře

Tato další metoda sterilování probíhá takto: Do zavařovacího hrnce nalijeme tolik vody aby sahala asi 2 cm pod dřevěnou mřížku (stojan v hrnci, na kterém leží jednotlivé sklence), sklenice tak nejsou ponořeny ve vodě. Hrnec přiklopíme poklicí a přivedeme vodu do varu.

Pára proudící kolem sklenic steriluje jejich obsah.

 

Zavařování v mikrovlnné troubě

Do trouby vložíme max 4ks sklenic o obsahu do 0,7l a sterilujeme 10 minut při teplotě 70W (rozmražování) a 10 minut na 100W. Tento novodobý způsob sterilace je vhodný zejména pro menší množství zavařovaných sklenic. Lze použít jak klasická zavařovací víčka, tak i uzávěry twist off. Nemusíte se bát, v mikrovlnné troubě tyto uzávěry nejiskří!

 

Sterilace mimo obal

Toto je také často používaný způsob zavařování. Při této obrácené sterilizaci suroviny zahřejeme k bodu varu, chvíli je povaříme a horké je nalijeme do nahřátých sklenic. Uzavřeme je a ihned obrátíme dnem vzhůru. Musíme pracovat rychle, aby nám nedošlo k ochlazení.

 

Rady:

  • zpracovávejte jen kvalitní plody a nezapomeňte ovoce, zeleninu i houby před samotným zavařováním dobře omýt a okapat
  • přesvědčte se, že sklenice nejsou prasklé, nebo nemají poškozený okraj, víčka musí být také v naprostém pořádku
  • nenalévejte nálev úplně k hrdlu sklenic
  • nikdy nezavařujte maso s cibulí! (cibule v zavařených pokrmech okamžitě kvasí)

 

Nepřehlédněte související články:

Nakládáme zeleninu a houby

Zavařujeme maso

 

Odkazy na články a recepty:

Octový nálev na zeleninu  Slaný nálev na zeleninu  Zavařování (sterilace) masa

Sterilace vepřových řízků  Sterilované vepřové ve vlastní šťávě  …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy