předkrmy, snídaně, večeře
Babčáky, trinčáky neboli hňupy
Recept z Novojičínska.
Bác
Bác je vlastně kynutý bramborák, někde se nazývá bramborová buchta. Tento staročeský recept z jižních Čech se připravuje v různých variantách, někde se dává polovina vařených brambor a polovina syrových, jinde se přidává na kostičky pokrájené uzené maso, nebo škvarky, uzenina, houby, někde se povrch posype mákem.
Bác II.
Staročeský recept z jižních Čech. Jde vlastně o kynutý bramborák upečený v troubě dozlatova.
Beleše
Placky z Hané podobné lívancům. Pekly se na sucho na plotně ale i na sádle v pánvi. Beleše na sladko se potíraly povidly, slaná varianta se třeba přikusovala k polévce. Existuje mnoho variant tohoto lidového pokrmu.
Bramboráčky s uzeným masem
V lívanečníku opečené bramborákové těsto s vložkou kostiček uzeného masa.
Bramborák se škvarky
Osmažené bramborové placky se škvarky.
Bramborák z pánve
Jednotlivé naběračky bramborové směsi opečená na oleji.
Bramborák z pekáče
Bramborák upečený v troubě? Proč ne! Tento recept je na bramborové těsto smíchané se zelím, upečené v troubě dozlatova.
Bramboráky z tvrdého chleba
Jestli vám zůstane ztvrdne chléb, nemusíte jej vyhazovat, můžete ho využít na topinky, nebo vyzkoušejte chlebový bramborák podle tohoto receptu.
Bramborové lokše II.
Bramborové placky opečené nasucho, servírované omaštěné, potřené povidly, posypané mákem a cukrem.
Bramborové lokše na slano i na sladko
Lokše neboli bramborové placky jsou staročeskou pochoutkou, kterou si vychutnáte jen tak, jako přílohu nebo s náplní. Nejčastěji se podávají nasladko s povidly a mákem nebo naslano s kachnou. Čím je naplníte, je ale jen na vás.
Bramborové placky
Nastrouhané brambory smíchané s moukou a vejcem, pečené na plechu ve tvaru placek, servírované s džemem, medem nebo sirupem.
Bramborové placky se salámem
Z uvařených a nastrouhaných brambor, kostiček měkkého salámu, hladké mouky a soli připravené placky, usmažené na oleji nebo na sádle dozlatova a dochřupava.
Bramborové placky se škvarky
Z bramborového těsta připraveného z prolisovaných brambor, mouky krupice, vaječných žloutků a rozsekaných vepřových škvarků vykrájené placky, ty upečené v troubě na suchém plechu, po upečení servírované potřené sádlem.
Brambory na kyselo
Povařené brambory zalité kyselým mlékem nebo jogurtem.
Brambory na kyselo II.
Podušené brambory zalité zahuštěným vývarem, dochucené octem.
Brambory na loupačku s tvarohem
Uvařené brambory ve slupce, servírované s ochuceným tvarohem a acidofilním mlékem nebo kefírem.
Burián z Hlinecka
Staročeský pokrm připravený z den předem uvařených brambor, nastrouhaných jablek, krupice, vajec a mléka.
Camprat z Podkrkonoší
Krajový pokrm z brambor, hladké mouky, cibule a dalších ingrediencí, servírovaný nejlépe s podmáslím nebo kyselým mlékem.
Carapanda
Starý jednoduchý a chutný recept na úpravu brambor z Vysočiny. Pokrm připomíná švýcarské sedlácké placky rösti, které se dělají jak ze syrových tak vařených brambor s přídavkem vejce a škrobové moučky.
reklama