REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bác

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bác je vlastně kynutý bramborák, někde se nazývá bramborová buchta. Tento staročeský recept z jižních Čech se připravuje v různých variantách, někde se dává polovina vařených brambor a polovina syrových, jinde se přidává na kostičky pokrájené uzené maso, nebo škvarky, uzenina, houby, někde se povrch posype mákem.


Ingredience:
500 guvařených brambor
400 gpolohrubé mouky
40 gdroždí
0,5 lvlažného mléka
1 ksvejce
strouhanka
majoránka
česnek
sádlo
pepř
sůl

Postup:

1. Brambory uvaříme ve šlupce, necháme je vychladnout, oloupeme a nastrouháme na jemno
2. Z vlažného mléka, droždí, mouky, špetky cukru a soli připravíme kvásek, necháme ho vzejít
3. Rozstrouhané brambory promícháme z moukou a kořením, směs okořeníme a vlijeme kvásek, promícháme a necháme 30 minut vykynout
4. Pekáč vymažeme sádlem, vysypeme strouhankou, nalijeme těsto, zarovnáme a pečeme ve vyhřáté troubě 25-30 minut, až povrch začne červenat.

Doporučení:

Bác podáváme teplý s horkým čajem nebo bílou kávou. V současnosti se objevily recepty, kde se nahrazují brambory cuketou.

Poznámka:

Autor receptu: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy