pečené, zapékané
Babčáky, trinčáky neboli hňupy
Recept z Novojičínska.
Bác
Bác je vlastně kynutý bramborák, někde se nazývá bramborová buchta. Tento staročeský recept z jižních Čech se připravuje v různých variantách, někde se dává polovina vařených brambor a polovina syrových, jinde se přidává na kostičky pokrájené uzené maso, nebo škvarky, uzenina, houby, někde se povrch posype mákem.
Bác II.
Staročeský recept z jižních Čech. Jde vlastně o kynutý bramborák upečený v troubě dozlatova.
Bramborák z pekáče
Bramborák upečený v troubě? Proč ne! Tento recept je na bramborové těsto smíchané se zelím, upečené v troubě dozlatova.
Bramborové placky
Nastrouhané brambory smíchané s moukou a vejcem, pečené na plechu ve tvaru placek, servírované s džemem, medem nebo sirupem.
Bramborové placky se škvarky
Z bramborového těsta připraveného z prolisovaných brambor, mouky krupice, vaječných žloutků a rozsekaných vepřových škvarků vykrájené placky, ty upečené v troubě na suchém plechu, po upečení servírované potřené sádlem.
Burián z Hlinecka
Staročeský pokrm připravený z den předem uvařených brambor, nastrouhaných jablek, krupice, vajec a mléka.
Camprat z Podkrkonoší
Krajový pokrm z brambor, hladké mouky, cibule a dalších ingrediencí, servírovaný nejlépe s podmáslím nebo kyselým mlékem.
Cibuláčky
Vykynuté těsto rozválené na plát, z kterého se hrnkem vykrajují kolečka, která se spolu s cibulí zapékají v troubě dozlatova.
Čočkový prejt
Zdravý luštěninový pokrm z krkonošské kuchyně podávaný většinou s čerstvým tmavým chlebem a okurkou nebo kysaným zelím.
Houbový kuba III.
Uvařené krupky promíchané s cibulí, houbami, kořením a česnekem, zapečené v troubě dorůžova.
Hubník
Hubník býval v minulosti servírovaná jako hlavní vánoční chod, dnes ho lze podávat jako zajímavý předkrm.
Hubník II.
Houbová směs smíchaná s dalšími ingrediencemi, posypaná strouhaným ovčím sýrem a zapečená dozlatova.
Hubník III.
Houbová směs promíchaná se sněhem z bílků, máčenými rohlíky, česnekem a nasekanou petrželkou, upečená v troubě. Podává se jak teplá, tak studená.
Italská omeleta
Z receptáře našich babiček, anglická slanina s bramborem zapečená sýrem.
Jablka pečená po staročesku
Nádivkou naplněná jablka, zapečená v troubě.
Jáhlový nákyp s meruňkami a švestkami
Jáhly patří mezi tradičních české suroviny. Tento recept je na jáhly připravené na sladko, ochucené kromě jiného meruňkovým kompotem a sušenými švestkami.
Kočičí tanec
Pokrm z jižních Čech připravený ze spařených jáhel, kysaného zelí a dalších ingrediencí.
Krkonošský toč II.
Staročeské jídlo krkonošských horalů, obdoba známého bramboráku. V celku upečená placka z brambor a dalších ingrediencí, podávaná stočená jen tak, nebo se zelím a uzeným masem.
Křesné placky
Placky z mouky, vejce a dalších ingrediencí, upečené v troubě dozlatova, servírované potřené sádlem.
- 1
- 2
- 3
- Následující
reklama