Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

pečené, zapékané

Babčáky, trinčáky neboli hňupy

Recept z Novojičínska.

Bác

Bác je vlastně kynutý bramborák, někde se nazývá bramborová buchta. Tento staročeský recept z jižních Čech se připravuje v různých variantách, někde se dává polovina vařených brambor a polovina syrových, jinde se přidává na kostičky pokrájené uzené maso, nebo škvarky, uzenina, houby, někde se povrch posype mákem.

Bác II.

Staročeský recept z jižních Čech. Jde vlastně o kynutý bramborák upečený v troubě dozlatova.

Bramborák z pekáče

Bramborák upečený v troubě? Proč ne! Tento recept je na bramborové těsto smíchané se zelím, upečené v troubě dozlatova.

Bramborové placky

Nastrouhané brambory smíchané s moukou a vejcem, pečené na plechu ve tvaru placek, servírované s džemem, medem nebo sirupem.

Bramborové placky se škvarky

Z bramborového těsta připraveného z prolisovaných brambor, mouky krupice, vaječných žloutků a rozsekaných vepřových škvarků vykrájené placky, ty upečené v troubě na suchém plechu, po upečení servírované potřené sádlem.

Burián z Hlinecka

Staročeský pokrm připravený z den předem uvařených brambor, nastrouhaných jablek, krupice, vajec a mléka.

Camprat z Podkrkonoší

Krajový pokrm z brambor, hladké mouky, cibule a dalších ingrediencí, servírovaný nejlépe s podmáslím nebo kyselým mlékem.

Cibuláčky

Vykynuté těsto rozválené na plát, z kterého se hrnkem vykrajují kolečka, která se spolu s cibulí zapékají v troubě dozlatova.

Čočkový prejt

Zdravý luštěninový pokrm z krkonošské kuchyně podávaný většinou s čerstvým tmavým chlebem a okurkou nebo kysaným zelím.

Houbový kuba III.

Uvařené krupky promíchané s cibulí, houbami, kořením a česnekem, zapečené v troubě dorůžova.

Hubník

Hubník býval v minulosti servírovaná jako hlavní vánoční chod, dnes ho lze podávat jako zajímavý předkrm.

Hubník II.

Houbová směs smíchaná s dalšími ingrediencemi, posypaná strouhaným ovčím sýrem a zapečená dozlatova.

Hubník III.

Houbová směs promíchaná se sněhem z bílků, máčenými rohlíky, česnekem a nasekanou petrželkou, upečená v troubě. Podává se jak teplá, tak studená.

Italská omeleta

Z receptáře našich babiček, anglická slanina s bramborem zapečená sýrem.

Jablka pečená po staročesku

Nádivkou naplněná jablka, zapečená v troubě.

Jáhlový nákyp s meruňkami a švestkami

Jáhly patří mezi tradičních české suroviny. Tento recept je na jáhly připravené na sladko, ochucené kromě jiného meruňkovým kompotem a sušenými švestkami.

Jihočeská houbová žemlovka

Žemlovku na sladko s jablky, skořicí a ořechy znají určitě všichni. Proč ale nezkusit žemlovku naslano podle tohoto receptu z jižních Čech, která voní po slanině, houbách, majoránce a česneku. Navíc jde o recept na využití staršího pečiva. Což se občas může hodit.

Kočičí tanec

Pokrm z jižních Čech připravený ze spařených jáhel, kysaného zelí a dalších ingrediencí.

Krkonošský toč II.

Staročeské jídlo krkonošských horalů, obdoba známého bramboráku. V celku upečená placka z brambor a dalších ingrediencí, podávaná stočená jen tak, nebo se zelím a uzeným masem.

Přejít na stranu:

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.