REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

pečené, zapékané

Babčáky, trinčáky neboli hňupy

Recept z Novojičínska.

Bác

Bác je vlastně kynutý bramborák, někde se nazývá bramborová buchta. Tento staročeský recept z jižních Čech se připravuje v různých variantách, někde se dává polovina vařených brambor a polovina syrových, jinde se přidává na kostičky pokrájené uzené maso, nebo škvarky, uzenina, houby, někde se povrch posype mákem.

Bác II.

Staročeský recept z jižních Čech. Jde vlastně o kynutý bramborák upečený v troubě dozlatova.

Bramborák z pekáče

Bramborák upečený v troubě? Proč ne! Tento recept je na bramborové těsto smíchané se zelím, upečené v troubě dozlatova.

Bramborové placky

Nastrouhané brambory smíchané s moukou a vejcem, pečené na plechu ve tvaru placek, servírované s džemem, medem nebo sirupem.

Bramborové placky se škvarky

Z bramborového těsta připraveného z prolisovaných brambor, mouky krupice, vaječných žloutků a rozsekaných vepřových škvarků vykrájené placky, ty upečené v troubě na suchém plechu, po upečení servírované potřené sádlem.

Burián z Hlinecka

Staročeský pokrm připravený z den předem uvařených brambor, nastrouhaných jablek, krupice, vajec a mléka.

Camprat z Podkrkonoší

Krajový pokrm z brambor, hladké mouky, cibule a dalších ingrediencí, servírovaný nejlépe s podmáslím nebo kyselým mlékem.

Cibuláčky

Vykynuté těsto rozválené na plát, z kterého se hrnkem vykrajují kolečka, která se spolu s cibulí zapékají v troubě dozlatova.

Čočkový prejt

Zdravý luštěninový pokrm z krkonošské kuchyně podávaný většinou s čerstvým tmavým chlebem a okurkou nebo kysaným zelím.

Houbový kuba III.

Uvařené krupky promíchané s cibulí, houbami, kořením a česnekem, zapečené v troubě dorůžova.

Hubník

Hubník býval v minulosti servírovaná jako hlavní vánoční chod, dnes ho lze podávat jako zajímavý předkrm.

Hubník II.

Houbová směs smíchaná s dalšími ingrediencemi, posypaná strouhaným ovčím sýrem a zapečená dozlatova.

Hubník III.

Houbová směs promíchaná se sněhem z bílků, máčenými rohlíky, česnekem a nasekanou petrželkou, upečená v troubě. Podává se jak teplá, tak studená.

Italská omeleta

Z receptáře našich babiček, anglická slanina s bramborem zapečená sýrem.

Jablka pečená po staročesku

Nádivkou naplněná jablka, zapečená v troubě.

Jáhlový nákyp s meruňkami a švetskami

Jáhly patří mezi tradičních české suroviny. Tento recept je na jáhly připravené na sladko, ochucené kromě jiného meruňkovým kompotem a sušenými švestkami.

Kočičí tanec

Pokrm z jižních Čech připravený ze spařených jáhel, kysaného zelí a dalších ingrediencí.

Krkonošský toč II.

Staročeské jídlo krkonošských horalů, obdoba známého bramboráku. V celku upečená placka z brambor a dalších ingrediencí, podávaná stočená jen tak, nebo se zelím a uzeným masem.

Křesné placky

Placky z mouky, vejce a dalších ingrediencí, upečené v troubě dozlatova, servírované potřené sádlem.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy