Zdravý luštěninový pokrm z krkonošské kuchyně podávaný většinou s čerstvým tmavým chlebem a okurkou nebo kysaným zelím.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
200 g | hnědé čočky |
200 g | jáhel |
4 ks | stroužky česneku |
1 ks | větší cibule |
3 lžíce | sádla |
mletý černý pepř | |
voda | |
sůl | |
sádlo na vymazání zapékací misky | |
misky na zapékání |
Postup:
1. Čočku důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, pak ji ve vodě necháme 2 hodiny nabobtnat
2. Nabobtnanou čočku uvaříme v téže vodě doměkka, solíme až před koncem vaření
3. Jáhly několikrát spaříme vroucí vodou, vsypeme ji do 300 ml osolené vroucí vody a pod pokličkou, na mírném ohni 15 minut vaříme (nemícháme)
4. Povařené jáhly odstavíme a přikryté necháme 5-10 minut dojít
5. Na sádle orestujeme cibuli nakrájenou na kostičky a prolisovaný česnek
6. Vmícháme důkladně okapané jáhly, čočku, vše okořeníme pepřem a dochutíme solí
7. Misky na zapékání naplníme směsí a v troubě, vyhřáté na 180 °C, zapékáme 30 minut dozlatova.