Staročeský recept z jižních Čech. Jde vlastně o kynutý bramborák upečený v troubě dozlatova.
Ingredience:
Na 2 plechy: | |
1 kg | polohrubé mouky |
5 ks | nastrouhaných syrových brambor |
3 ks | droždí |
2 ks | vajec |
200 ml | oleje |
1 l | mléka |
česnek | |
majoránka | |
škvarky | |
mletý pepř | |
sádlo | |
mák | |
sůl |
Postup:
1. Do trochy vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek
2. Do mísy vsypeme polohrubou mouku, přidáme sůl, kvásek, vejce, olej, umleté nebo na drobno nasekané škvarky, podle chuti prolisovaný česnek, mletý pepř a majoránku
3. Pak přilijeme mléko a z přísad vypracujeme hladké těsto, do kterého zapracujeme nastrouhané syrové brambory a necháme na teplém místě vykynout
4. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, vyválíme dva pláty a položíme je na plechy vymazané sádlem a vysypané mákem, potom je potřeme rozpuštěným sádlem a posypeme mákem
5. Dáme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme dozlatova (asi 20 minut).