REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Krkonošský toč II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Staročeské jídlo krkonošských horalů, obdoba známého bramboráku. V celku upečená placka z brambor a dalších ingrediencí, podávaná stočená jen tak, nebo se zelím a uzeným masem.


Ingredience:
1 kgbrambor
20 gmletých škvarků
2 dclmléka
4 ksstroužky česneku
1 lžícesádla
strouhanka
majoránka
pepř
sůl

Postup:

1. Oloupané syrové brambory nastrouháme, spaříme horkým mlékem, přidáme mleté škvarky, česnek, sůl, pepř, majoránku a dobře promícháme, hustotu upravíme strouhankou
2. Pekáč vymastíme sádlem, vysypeme strouhankou, nalijeme těsto, urovnáme na souvislou rovnou vrstvu a pečeme v horké troubě, až se nahoře vytvoří růžová kůrčička
3. Ještě horkou placku stočíme nožem v toč a servírujeme jen tak nebo s kyselým zelím.

Doporučení:

Další vhodnou přílohou je uzené maso.

Poznámka:

Autor receptu: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy