Staročeské jídlo krkonošských horalů, obdoba známého bramboráku. V celku upečená placka z brambor a dalších ingrediencí, podávaná stočená jen tak, nebo se zelím a uzeným masem.
Ingredience:
1 kg | brambor |
20 g | mletých škvarků |
2 dcl | mléka |
4 ks | stroužky česneku |
1 lžíce | sádla |
strouhanka | |
majoránka | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Oloupané syrové brambory nastrouháme, spaříme horkým mlékem, přidáme mleté škvarky, česnek, sůl, pepř, majoránku a dobře promícháme, hustotu upravíme strouhankou
2. Pekáč vymastíme sádlem, vysypeme strouhankou, nalijeme těsto, urovnáme na souvislou rovnou vrstvu a pečeme v horké troubě, až se nahoře vytvoří růžová kůrčička
3. Ještě horkou placku stočíme nožem v toč a servírujeme jen tak nebo s kyselým zelím.
Další vhodnou přílohou je uzené maso.
Poznámka:Autor receptu: Dalibor Marounek