REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jáhlový nákyp s meruňkami a švestkami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jáhly patří mezi tradičních české suroviny. Tento recept je na jáhly připravené na sladko, ochucené kromě jiného meruňkovým kompotem a sušenými švestkami.


Ingredience:
1/2 balíčkujáhel
1 sklenicemeruňkového (švestkového) kompotu
1 hrstsušených švestek
1-2 lžícemedu
1 lžícerozinek
2 ksvejce
mléko
máslo
voda

Postup:

1. Jáhly propláchneme, jsou-li starší raději dvakrát spaříme, pak je zalijeme studenou vodou (na jeden díl jáhel dáme 2,5 dílu vody smíchané s mlékem), uvaříme do měkka, skoro až do kašovita, bude-li při vaření málo tekutiny dolijeme mléko (nemícháme, aby se jáhly nezačaly připalovat)
2. Když je z jáhel skoro kaše nádobu odstavíme a necháme vychladnout
3. Rozklepneme vejce, oddělíme žloutky od bílků, žloutky společně s medem a rozinkami zamícháme do vychladlé jahelné kaše, (pro lepší chuť rozinek je můžeme na chvíli namočit do jablečného moštu nebo ovocného čaje)
4. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do směsi
5. Polovinu směsi rozprostřeme do tukem vymazaného a moukou vysypaného pekáče, poklademe meruňkami z kompotu, sušenými švetskami a pokryjeme zbytkem směsi
6. Navrch připraveného nákypu poklademe několik plátků másla
7. Pokrm vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C, když začne povrch zlátnout, teplotu v troubě snížíme na 180 °C, dopečeme do křupava
8. Jednotlivé porce upečeného sladkého nákypu servírujeme přelité šťávou ze švestkového kompotu.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Zajímavé recepty a tipy z krůtího masa

Když se řekne „grilování“, téměř všichni si okamžitě vybaví kuřecí prsa nebo marinovanou vepřovou krkovici. Krůtí maso je bohužel trochu upozaděné. A to je veliká škoda. Právě tento druh drůbežího masa je pro grilování skutečně výbornou volbou. Krůtí maso nabízí nepřeberné množství úpravy na grilu.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy