Bramborové placky opečené nasucho, servírované omaštěné, potřené povidly, posypané mákem a cukrem.
Ingredience:
1 kg | ve slupce uvařených brambor |
300 g | hladké mouky |
100 g | mletého máku na posypání |
100 g | moučkového cukru na posypání |
1 ks | vejce |
povidla na potření | |
husí sádlo na omaštění (máslo) | |
špetka soli |
Postup:
1. Uvařené brambory ve slupce oloupeme a nastrouháme nebo prolisujeme
2. Přidáme hladkou mouku, špetku soli a vejce, vypracujeme těsto, které rozdělíme na kousky
3. Každý kousek rozválíme na tenkou placku a opečeme z obou stran nasucho na teflonové pánvi nebo na plotně
4. Horké lokše ihned omastíme horkým husím sádlem nebo máslem, potřeme povidly, posypeme mletým mákem a cukrem, přehneme a ihned podáváme.
Lze je podávat i naslano, s přidáním škvarků nebo kysaného zelí. Někde je také zvykem podávat nenaplněné loše k pečené huse.