Lokše neboli bramborové placky jsou staročeskou pochoutkou, kterou si vychutnáte jen tak, jako přílohu nebo s náplní. Nejčastěji se podávají nasladko s povidly a mákem nebo naslano s kachnou. Čím je naplníte, je ale jen na vás.
Ingredience:
Na lokše: | |
500 g | brambor |
100 g | hladké mouky |
sádlo na potření | |
Na plnění: | |
na saldko: povidla, tvaroh a mák | |
na slano: červené zelí a trhané kachní maso |
Postup:
- Brambory uvařte ve slupce doměkka. Ideálně den předem. Nejlépe se pro přípravu lokší hodí brambory varného typu BC, obsahují méně vody a jsou vhodné na přípravu těsta.
- Vystydlé brambory oloupejte a nastrouhejte na jemno. Do brambor vmíchejte hladkou mouku a vypracujte těsto, které zpracujete do tvaru válečku. Ten nakrájejte na stejné dílky. Každý dílek pak vyválejte na placky silné zhruba 3 mm.
- Lokše smažte nasucho na plotýnce či pánvi z obou stran. Upečené placky potřete sádlem.
- Můžete podávat samotné s mlékem, či plněné na sladko s povidly a mákem či naslano s červeným zelím a trhaným kachním masem.
Pokud se bude těsto lepit, použijte více mouky. Recept k článku: Brambory a jejich podoby
Poznámka:Věděli jste, že vařené a pečené brambory prakticky neobsahují tuk? Střední porce vařených oloupaných brambor (180 g) představuje kolem 140 kalorií, což je mnohem nižší množství energie než ve stejném množství vařených těstovin (186 kalorií), nebo vařené rýže (248 kalorií). Brambory také neobsahují lepek, a proto jsou vhodné pro osoby, které musí dodržovat bezlepkovou dietu.
Více o bramborách se dočtete na www.vseobramborach.cz.