REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bramborové lokše na slano i na sladko

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lokše neboli bramborové placky jsou staročeskou pochoutkou, kterou si vychutnáte jen tak, jako přílohu nebo s náplní. Nejčastěji se podávají nasladko s povidly a mákem nebo naslano s kachnou. Čím je naplníte, je ale jen na vás.


Ingredience:
Na lokše:
500 gbrambor
100 ghladké mouky
sádlo na potření
Na plnění:
na saldko: povidla, tvaroh a mák
na slano: červené zelí a trhané kachní maso

Postup:
  1. Brambory uvařte ve slupce doměkka. Ideálně den předem. Nejlépe se pro přípravu lokší hodí brambory varného typu BC, obsahují méně vody a jsou vhodné na přípravu těsta.
  2. Vystydlé brambory oloupejte a nastrouhejte na jemno. Do brambor vmíchejte hladkou mouku a vypracujte těsto, které zpracujete do tvaru válečku. Ten nakrájejte na stejné dílky. Každý dílek pak vyválejte na placky silné zhruba 3 mm.
  3. Lokše smažte nasucho na plotýnce či pánvi z obou stran. Upečené placky potřete sádlem.
  4. Můžete podávat samotné s mlékem, či plněné na sladko s povidly a mákem či naslano s červeným zelím a trhaným kachním masem.
Doporučení:

Pokud se bude těsto lepit, použijte více mouky. Recept k článku: Brambory a jejich podoby

Poznámka:

Věděli jste, že vařené a pečené brambory prakticky neobsahují tuk? Střední porce vařených oloupaných brambor (180 g) představuje kolem 140 kalorií, což je mnohem nižší množství energie než ve stejném množství vařených těstovin (186 kalorií), nebo vařené rýže (248 kalorií). Brambory také neobsahují lepek, a proto jsou vhodné pro osoby, které musí dodržovat bezlepkovou dietu.

Více o bramborách se dočtete na www.vseobramborach.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Tradiční pokrmy pro další vánoční dny – na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok

I další sváteční dny o vánočních svátcích, tedy na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok se podává v českých domácnostech mnoho skvělých pokrmů. V mnoha rodinách nesmí chybět svíčková na smetaně nebo nějaká vepřová pečeně, na Svátek svatého Štěpána pak krůta plněná nádivkou či jiná drůbeží dobrota. Na silvestra pak asi všichni milujeme chlebíčky, či různé jednohubky. Opět jsme pro vás vybrali výběr těch nejzajímavějších receptů z naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na skvělá jídla, která se tradičně podávají další dny po Štědrém dnu, tedy na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok.

číst dále ...

Vánoční menu – tradiční česká štědrovečerní večeře

Tradiční vánoční pokrmy na Štědrovečerní menu. Výběr 25 nejlepších tradičních českých receptů na jídla servírovaná na Štědrý den. Vybrali jsme ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na klasické štědrovečerní předkrmy, polévky, hlavní jídla i dezerty a moučníky.

číst dále ...

Studený podzim, teplé jídlo

V podzimní dny si naše tělo žádá více teplého jídla. Nejenom že se jím zahřejeme, ale dodá nám i potřebnou energii. V ideálním případě použijte i sezónní potraviny jako je řepa či brambory – ty mají výborný sytící index. Pomyslnou třešničkou je pak mák, kterým jídlo náležitě vyladíte.

číst dále ...

Globus: trvanlivé potraviny a drogerie pro Sbírku potravin levněji

Všech patnáct hypermarketů Globus se zapojí do letošní podzimní Sbírky potravin, která proběhne v sobotu 23. listopadu. Globus je nejdéle fungujícím partnerem sbírek a letošní akci podpoří speciální akční nabídkou, platnou jen v den sbírky a pro vybrané trvanlivé potraviny nebo drogerii. Veřejné sbírce předchází i zaměstnanecká sbírka Globusu.

číst dále ...

Podzimní menu od Hollandie

Mlhavo, ranní mrazíky, odpolední sluníčko, občas déšť, vůně padajícího listí. To je podzim. Se změnou počasí na sobě nejspíše pociťujete, že máte i jiné chutě. Proto pro vás česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR připravila voňavé sezónní recepty.

číst dále ...

Vykouzlete sněhové aranžmá s pomocí kokosových kuliček

Každoroční obavy z Vánoc strávených na blátě můžete letos hodit za hlavu. Správnou zimní atmosféru totiž letos vykouzlíte díky lahodným kokosovým kuličkám. Stačí je dekorovat nebesky modrým nebo perleťovým posypem a doplnit sněhově bílým slavnostním aranžmá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy