REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bramborové lokše na slano i na sladko

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lokše neboli bramborové placky jsou staročeskou pochoutkou, kterou si vychutnáte jen tak, jako přílohu nebo s náplní. Nejčastěji se podávají nasladko s povidly a mákem nebo naslano s kachnou. Čím je naplníte, je ale jen na vás.


Ingredience:
Na lokše:
500 gbrambor
100 ghladké mouky
sádlo na potření
Na plnění:
na saldko: povidla, tvaroh a mák
na slano: červené zelí a trhané kachní maso

Postup:
  1. Brambory uvařte ve slupce doměkka. Ideálně den předem. Nejlépe se pro přípravu lokší hodí brambory varného typu BC, obsahují méně vody a jsou vhodné na přípravu těsta.
  2. Vystydlé brambory oloupejte a nastrouhejte na jemno. Do brambor vmíchejte hladkou mouku a vypracujte těsto, které zpracujete do tvaru válečku. Ten nakrájejte na stejné dílky. Každý dílek pak vyválejte na placky silné zhruba 3 mm.
  3. Lokše smažte nasucho na plotýnce či pánvi z obou stran. Upečené placky potřete sádlem.
  4. Můžete podávat samotné s mlékem, či plněné na sladko s povidly a mákem či naslano s červeným zelím a trhaným kachním masem.
Doporučení:

Pokud se bude těsto lepit, použijte více mouky. Recept k článku: Brambory a jejich podoby

Poznámka:

Věděli jste, že vařené a pečené brambory prakticky neobsahují tuk? Střední porce vařených oloupaných brambor (180 g) představuje kolem 140 kalorií, což je mnohem nižší množství energie než ve stejném množství vařených těstovin (186 kalorií), nebo vařené rýže (248 kalorií). Brambory také neobsahují lepek, a proto jsou vhodné pro osoby, které musí dodržovat bezlepkovou dietu.

Více o bramborách se dočtete na www.vseobramborach.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Bylinky, nepostradatelná součást kuchyně!

Dokážou proměnit i obyčejný pokrm v gurmánskou specialitu, dochutí a ovoní každý recept a navíc díky nim můžete snížit množství použité soli. Jak můžete bylinky pěstovat, aby byly vždy čerstvé, anebo skladovat, abyste uchovali jejich vůni i chuť? Prozradíme vám spoustu užitečných rad a k tomu ještě přidáme skvělé bylinkové recepty…

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Kouzlete s ovocem, oslaďte si život pečeným čajem

Skvěle chutná a potěší i jako pěkný dárek. Řeč je o pečeném čaji, který vás v chladných dnech zahřeje a v létě osvěží. Rybíz, jablka, hrušky, maliny i další lesní plody. Ingrediencím se meze nekladou, vždy záleží na vaší chuťové preferenci. Příprava je jednoduchá a výsledek originální. Pamatujte jen, že ten nejlepší vyrobíte výhradně z kvalitních surovin.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy