Placky z Hané podobné lívancům. Pekly se na sucho na plotně ale i na sádle v pánvi. Beleše na sladko se potíraly povidly, slaná varianta se třeba přikusovala k polévce. Existuje mnoho variant tohoto lidového pokrmu.
Ingredience:
500 g | hladké mouky |
20 g | drožd |
1 lžička | cukru |
1 lžička | soli |
2 dl | mléka |
sádlo |
Postup:
1. Z mléka, droždí, cukru necháme vzejít kvásek
2. Kvásek přidáme k mouce, přidáme sůl a vypracujeme hladké těsto, které necháme 20 minut vykynout
3. Na pomoučněném vále z těsta vytvoříme malé kuličky, které necháme ještě 5 minut vykynout
4. Z kuliček uděláme placičky, které pečeme po obou stranách na sádle do zlatova.
Na beleše byla i keramická forma tzv. belešník, kde se jich peklo více naráz a různé tvary, forma se vymazala máslem a beleše se pekly v troubě. Můžeme se setkat i s názvem beléšky, beneše …