vařené
Brambory na kyselo
Povařené brambory zalité kyselým mlékem nebo jogurtem.
Brambory na loupačku s tvarohem
Uvařené brambory ve slupce, servírované s ochuceným tvarohem a acidofilním mlékem nebo kefírem.
Dlabanec
Uvařené brambory pomaštěné máslem a sypané nastrouhaným tvarohem.
Doubravické ušelo
Na slanině opečená kolečka klobásy, zalitá smetanou promíchanou s vejci a moukou.
Drkotina
Sulc po Slovácku. Na rozdíl od klasického sulce, kde se maso mele, se maso do drkotiny krájí na kostičky a vývar se ochucuje česnekem a majoránkou, podobně jako u tlačenky. Drkotina má díky nakrájeným surovinám i na řezu strukturu tlačenky.
Griz čili krupička
Krupicová kaše podle receptu z Lašska.
Hodonínská játrová paštika
V troubě ve vodní lázni uvařená chutná masová paštika. Skvělý předkrm servírovaný při slavnostním menu v době Svatováclavského posvícení.
Houbové taštičky vařené
Recept z kuchyně našich babiček. Klasické bramborové těsto plněné houbami, hotové taštičky servírované s orestovanou cibulkou a kysaným zelím.
Hovězí paštika dle Saidlové
Ze zbytků vařeného nebo pečeného hovězího masa připravená chutná delikatesa.
Kločinka z Hané
Propařená mouka smíchaná s uvařenými jáhlami nebo prosem, kaše servírovaná přelitá rozškvařenou slaninou s osmaženou slaninkou.
Krušnohorské brambrdle
Brambrdle neboli pirožky plněné tvarohovou náplní.
Lepenice se škvarky
Uvařené brambory smíchané se zelím a moukou, podávané přelité rozpuštěným sádlem a zdobené škvarkami.
Móčnica s medem
Kaše připravená z hrubé mouky, másla, mléka a medu. Recept z Hané.
Morek na topinkách, opékaný
Dříve velmi oblíbené zpestření jídelníčku, uvařený morek zapečený na topinkách v troubě.
Pražští šneci
Je jen málo receptů, které by byly tak typicky pražské, jako jsou vánoční šneci. Dnes se v profesionální úpravě nechávají živí šneci týden naložení v octě, aby se vyprázdnili. Pak se semelou a s ostatními ingrediencemi několikrát tepelně upraví, aby se mohli v podobě kuliček vrátit zpět do ulit a konzumovat. Podle mnou vyzkoušených staropražských receptů lze tento božský recept upravit i následovně.
Pstruh v aspiku
Oblíbený pokrm ze začátku minulého století, vykuchaný pstruh v celku uvařený, naložený do aspiku obložený zeleninou, servírovaný s majonézovou omáčkou. Recept ze Šumavy.
Raci s koprovou omáčkou
Dnes je jen málo příležitostí jak si opatřit čerstvé raky. Raci, za dob minulých tolik oblíbení, jsou dnes v českých vodách přísně chránění. Můžete ale sehnat račí ocásky nakládané nebo mít štěstí na raky mražené z míst, kde ještě nezaznamenali jejich radikální úbytek jako u nás.
Staročeský sulc
Podle receptáře našich prababiček připravený chutný sulc, jinak také huspenina nebo tlačenka.
Šurimajzl z Opavska
Zvlášť povařené fazole smíchané s uvařenými krupkami, promíchané se škvarky a podávané s kysaným zelím, s hlávkovým salátem nebo jiným zeleninovým salátem.
Šusterka
Regionální pokrm připravený z vody, hladké mouky, hustého vepřového sádla a škvarků.
- 1
- 2
- Následující
reklama