REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

vařené

Brambory na kyselo

Povařené brambory zalité kyselým mlékem nebo jogurtem.

Brambory na loupačku s tvarohem

Uvařené brambory ve slupce, servírované s ochuceným tvarohem a acidofilním mlékem nebo kefírem.

Dlabanec

Uvařené brambory pomaštěné máslem a sypané nastrouhaným tvarohem.

Doubravické ušelo

Na slanině opečená kolečka klobásy, zalitá smetanou promíchanou s vejci a moukou.

Drkotina

Sulc po Slovácku. Na rozdíl od klasického sulce, kde se maso mele, se maso do drkotiny krájí na kostičky a vývar se ochucuje česnekem a majoránkou, podobně jako u tlačenky. Drkotina má díky nakrájeným surovinám i na řezu strukturu tlačenky.

Griz čili krupička

Krupicová kaše podle receptu z Lašska.

Hodonínská játrová paštika

V troubě ve vodní lázni uvařená chutná masová paštika. Skvělý předkrm servírovaný při slavnostním menu v době Svatováclavského posvícení.

Houbové taštičky vařené

Recept z kuchyně našich babiček. Klasické bramborové těsto plněné houbami, hotové taštičky servírované s orestovanou cibulkou a kysaným zelím.

Hovězí paštika dle Saidlové

Ze zbytků vařeného nebo pečeného hovězího masa připravená chutná delikatesa.

Kločinka z Hané

Propařená mouka smíchaná s uvařenými jáhlami nebo prosem, kaše servírovaná přelitá rozškvařenou slaninou s osmaženou slaninkou.

Krušnohorské brambrdle

Brambrdle neboli pirožky plněné tvarohovou náplní.

Lepenice se škvarky

Uvařené brambory smíchané se zelím a moukou, podávané přelité rozpuštěným sádlem a zdobené škvarkami.

Móčnica s medem

Kaše připravená z hrubé mouky, másla, mléka a medu. Recept z Hané.

Morek na topinkách, opékaný

Dříve velmi oblíbené zpestření jídelníčku, uvařený morek zapečený na topinkách v troubě.

Pražští šneci

Je jen málo receptů, které by byly tak typicky pražské, jako jsou vánoční šneci. Dnes se v profesionální úpravě nechávají živí šneci týden naložení v octě, aby se vyprázdnili. Pak se semelou a s ostatními ingrediencemi několikrát tepelně upraví, aby se mohli v podobě kuliček vrátit zpět do ulit a konzumovat. Podle mnou vyzkoušených staropražských receptů lze tento božský recept upravit i následovně.

Pstruh v aspiku

Oblíbený pokrm ze začátku minulého století, vykuchaný pstruh v celku uvařený, naložený do aspiku obložený zeleninou, servírovaný s majonézovou omáčkou. Recept ze Šumavy.

Raci s koprovou omáčkou

Dnes je jen málo příležitostí jak si opatřit čerstvé raky. Raci, za dob minulých tolik oblíbení, jsou dnes v českých vodách přísně chránění. Můžete ale sehnat račí ocásky nakládané nebo mít štěstí na raky mražené z míst, kde ještě nezaznamenali jejich radikální úbytek jako u nás.

Staročeský sulc

Podle receptáře našich prababiček připravený chutný sulc, jinak také huspenina nebo tlačenka.

Šurimajzl z Opavska

Zvlášť povařené fazole smíchané s uvařenými krupkami, promíchané se škvarky a podávané s kysaným zelím, s hlávkovým salátem nebo jiným zeleninovým salátem.

Šusterka

Regionální pokrm připravený z vody, hladké mouky, hustého vepřového sádla a škvarků.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy