REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

vařené

Brambory na kyselo

Povařené brambory zalité kyselým mlékem nebo jogurtem.

Brambory na loupačku s tvarohem

Uvařené brambory ve slupce, servírované s ochuceným tvarohem a acidofilním mlékem nebo kefírem.

Dlabanec

Uvařené brambory pomaštěné máslem a sypané nastrouhaným tvarohem.

Doubravické ušelo

Na slanině opečená kolečka klobásy, zalitá smetanou promíchanou s vejci a moukou.

Drkotina

Sulc po Slovácku. Na rozdíl od klasického sulce, kde se maso mele, se maso do drkotiny krájí na kostičky a vývar se ochucuje česnekem a majoránkou, podobně jako u tlačenky. Drkotina má díky nakrájeným surovinám i na řezu strukturu tlačenky.

Griz čili krupička

Krupicová kaše podle receptu z Lašska.

Hodonínská játrová paštika

V troubě ve vodní lázni uvařená chutná masová paštika. Skvělý předkrm servírovaný při slavnostním menu v době Svatováclavského posvícení.

Houbové taštičky vařené

Recept z kuchyně našich babiček. Klasické bramborové těsto plněné houbami, hotové taštičky servírované s orestovanou cibulkou a kysaným zelím.

Hovězí paštika dle Saidlové

Ze zbytků vařeného nebo pečeného hovězího masa připravená chutná delikatesa.

Kločinka z Hané

Propařená mouka smíchaná s uvařenými jáhlami nebo prosem, kaše servírovaná přelitá rozškvařenou slaninou s osmaženou slaninkou.

Krušnohorské brambrdle

Brambrdle neboli pirožky plněné tvarohovou náplní.

Lepenice se škvarky

Uvařené brambory smíchané se zelím a moukou, podávané přelité rozpuštěným sádlem a zdobené škvarkami.

Móčnica s medem

Kaše připravená z hrubé mouky, másla, mléka a medu. Recept z Hané.

Morek na topinkách, opékaný

Dříve velmi oblíbené zpestření jídelníčku, uvařený morek zapečený na topinkách v troubě.

Pražští šneci

Je jen málo receptů, které by byly tak typicky pražské, jako jsou vánoční šneci. Dnes se v profesionální úpravě nechávají živí šneci týden naložení v octě, aby se vyprázdnili. Pak se semelou a s ostatními ingrediencemi několikrát tepelně upraví, aby se mohli v podobě kuliček vrátit zpět do ulit a konzumovat. Podle mnou vyzkoušených staropražských receptů lze tento božský recept upravit i následovně.

Pstruh v aspiku

Oblíbený pokrm ze začátku minulého století, vykuchaný pstruh v celku uvařený, naložený do aspiku obložený zeleninou, servírovaný s majonézovou omáčkou. Recept ze Šumavy.

Raci s koprovou omáčkou

Dnes je jen málo příležitostí jak si opatřit čerstvé raky. Raci, za dob minulých tolik oblíbení, jsou dnes v českých vodách přísně chránění. Můžete ale sehnat račí ocásky nakládané nebo mít štěstí na raky mražené z míst, kde ještě nezaznamenali jejich radikální úbytek jako u nás.

Staročeský sulc

Podle receptáře našich prababiček připravený chutný sulc, jinak také huspenina nebo tlačenka.

Šurimajzl z Opavska

Zvlášť povařené fazole smíchané s uvařenými krupkami, promíchané se škvarky a podávané s kysaným zelím, s hlávkovým salátem nebo jiným zeleninovým salátem.

Šusterka

Regionální pokrm připravený z vody, hladké mouky, hustého vepřového sádla a škvarků.

Přejít na stranu:

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.