Propařená mouka smíchaná s uvařenými jáhlami nebo prosem, kaše servírovaná přelitá rozškvařenou slaninou s osmaženou slaninkou.
Ingredience:
200 g | jáhel nebo prosa |
100 g | cibule |
80 g | slaniny |
50 g | polohrubé mouky, |
1 l | vody nebo mléka |
sůl |
Postup:
1. Jáhly nebo proso několikrát spaříme (přelijeme vroucí vodou), scedíme a necháme okapat, pak je vsypeme do vroucí osolené vody nebo mléka a uvaříme doměkka
2. Zasypeme moukou a necháme na kraji plotny alespoň 20 minut, aby se mouka propařila
3. Vařečkou několikrát propíchneme mouku s jáhlami až ke dnu
4. Propařenou mouku rozmícháme s jáhlami nebo s prosem na kaši, lžící vykrajujeme nočky a klademe na talíře, přeléváme rozškvařenou slaninou s osmaženou cibulkou.
Kaši též můžeme sypat mletým mákem nebo tvarohem a cukrem a mastit máslem nebo přeléváme rozškvařenými povidly.