REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pstruh v aspiku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Oblíbený pokrm ze začátku minulého století, vykuchaný pstruh v celku uvařený, naložený do aspiku obložený zeleninou, servírovaný s majonézovou omáčkou. Recept ze Šumavy.


Ingredience:
Rozpis na 2 porce:
1 kspstruha v celku, vykuchaného
6-8 kskuliček černého pepře
4-6 kskuličky nového koření
1 kskořenové petržele
1 ksmrkve
1 kscibule
1 ksbulvy bobkový list
1/3 ksceleru
170 gokurky
35 gželatiny
2 lžičkycukru krupice
2 lžičkyocta
2 lžičkysoli
1/2 lžičkykmínu
voda
Na majonézovou omáčku:
2 lžícemajonézy
1,5 dlsmetany 33 %
1/4 lžičkybílého pepře

Postup:

1. Očištěnou mrkev s celerem opláchneme, nakrájíme na kousky, oloupanou cibuli rozkrojíme na polovinu, zeleninu dáme do hrnce, přilijeme 1,8-2 litru vody, přidáme sůl, celý pepř, kmín a vaříme 10 minut
2. Ke kuchyňskému zpracování připraveného pstruha vložíme po 10 minutách do vroucí vody se zeleninou, vaříme na mírném zdroji tepla, přibližně 10-15 minut, uvařeného pstruha opatrně vyjmeme, necháme okapat a dáme do formy, kterou budeme vylévat želatinou
3. V hrnci namočíme želatinu tak v 8 dl vody, máčíme cca 5 minut, poté do želatiny přidáme 1-2 lžičky octa, 1-2 lžičky cukru, 0,5 lžičky soli, bobkový list, celý černý pepř a nové koření, želatinu za stálého míchání přivedeme k varu, pak ihned odstavíme ze zdroje tepla (chuť želatiny by měla být mírně sladkokyselá), přecezenou ji necháme vychladnout a během chladnutí pomocí potravinářského štětce větší vrstvou želatiny natřeme pstruha nejdříve z jedné strany, necháme zatuhnout asi 5 minut, pak pstruha otočíme a želatinou potřeme druhou stranu
4. Omyté a osušené čerstvé okurky nakládačky nejlépe bez semínek nakrájíme na tenké nudličky, spolu s mrkví, cibulí nakrájenou na plátky a celerem z vývaru obložíme pstruha, pak ho přelijeme zbývajícím rosolem a necháme zatuhnout několik hodin
5. Před podáváním si vyšleháme smetanu, je-li hustá, zapracujeme do ní majonézu a ochutíme bílým pepřem
6. Pstruha v aspiku vyklopíme, naporcujeme, každou porci polijeme několika lžícemi majonézové omáčky a podáváme.

Doporučení:

Zeleninu můžeme ozdobně vykrájet, pak bude v aspiku dělat velkou ozdobu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Překročte hranice běžného pečení, vyzkoušejte nevšední mouky a pečte díky nim s minimem lepku

Celiaci si běžnou mouku s lepkem jednoduše dovolit nemohou. Pro jiné je eliminace lepku jednou z cest k pestřejšímu jídelníčku. Pokud se do této skupiny řadíte i vy, vězte, že pečiva se vzdávat nemusíte. Naopak se vám otevírají široké možnosti pro experimentování v kuchyni. Péct totiž můžete i z mouky rýžové nebo pohankové, díky kterým můžete obsah lepku ve svém jídelníčku snížit na minimum.

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Chystáte se na vinobraní? Fakta, co byste měli znát

Vinobraní je za dveřmi, a tak jsme připravili pár zajímavostí, které není na škodu připomenout. Třeba se dozvíte i pár novinek, o kterých jste doposud nevěděli.

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy