REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pstruh v aspiku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Oblíbený pokrm ze začátku minulého století, vykuchaný pstruh v celku uvařený, naložený do aspiku obložený zeleninou, servírovaný s majonézovou omáčkou. Recept ze Šumavy.


Ingredience:
Rozpis na 2 porce:
1 kspstruha v celku, vykuchaného
6-8 kskuliček černého pepře
4-6 kskuličky nového koření
1 kskořenové petržele
1 ksmrkve
1 kscibule
1 ksbulvy bobkový list
1/3 ksceleru
170 gokurky
35 gželatiny
2 lžičkycukru krupice
2 lžičkyocta
2 lžičkysoli
1/2 lžičkykmínu
voda
Na majonézovou omáčku:
2 lžícemajonézy
1,5 dlsmetany 33 %
1/4 lžičkybílého pepře

Postup:

1. Očištěnou mrkev s celerem opláchneme, nakrájíme na kousky, oloupanou cibuli rozkrojíme na polovinu, zeleninu dáme do hrnce, přilijeme 1,8-2 litru vody, přidáme sůl, celý pepř, kmín a vaříme 10 minut
2. Ke kuchyňskému zpracování připraveného pstruha vložíme po 10 minutách do vroucí vody se zeleninou, vaříme na mírném zdroji tepla, přibližně 10-15 minut, uvařeného pstruha opatrně vyjmeme, necháme okapat a dáme do formy, kterou budeme vylévat želatinou
3. V hrnci namočíme želatinu tak v 8 dl vody, máčíme cca 5 minut, poté do želatiny přidáme 1-2 lžičky octa, 1-2 lžičky cukru, 0,5 lžičky soli, bobkový list, celý černý pepř a nové koření, želatinu za stálého míchání přivedeme k varu, pak ihned odstavíme ze zdroje tepla (chuť želatiny by měla být mírně sladkokyselá), přecezenou ji necháme vychladnout a během chladnutí pomocí potravinářského štětce větší vrstvou želatiny natřeme pstruha nejdříve z jedné strany, necháme zatuhnout asi 5 minut, pak pstruha otočíme a želatinou potřeme druhou stranu
4. Omyté a osušené čerstvé okurky nakládačky nejlépe bez semínek nakrájíme na tenké nudličky, spolu s mrkví, cibulí nakrájenou na plátky a celerem z vývaru obložíme pstruha, pak ho přelijeme zbývajícím rosolem a necháme zatuhnout několik hodin
5. Před podáváním si vyšleháme smetanu, je-li hustá, zapracujeme do ní majonézu a ochutíme bílým pepřem
6. Pstruha v aspiku vyklopíme, naporcujeme, každou porci polijeme několika lžícemi majonézové omáčky a podáváme.

Doporučení:

Zeleninu můžeme ozdobně vykrájet, pak bude v aspiku dělat velkou ozdobu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší recepty z čerstvých jahod na jednom místě!

Na území Čech se začaly jahody pěstovat poměrně pozdě, až v 19 století a to nejprve v okolí Neveklova na Benešovsku. O rozšíření jahod v Čechách se postaral Rudolf Strimpl. V roce 1896 si nechal od přítele z Ameriky poslat první sadbu polních jahod. Od té doby jahody v Česku zdomácněly. Čerstvé jahody, jako surovina, dnes patří neodmyslitelně do stovky skvělých receptů. My jsme pro vás vybrali pár těch TOP receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Jací velikáni gastronomie se narodili ve Španělsku? Podívejte se s námi na 3 nejvýznamnější kuchaře světové třídy

Španělsko se může pyšnit nejen bohatou kulinářskou tradicí, ale také řadou talentovaných kuchařů, kteří se stali ikonami světové gastronomie. Jejich kreativita, vášeň a inovace přinesly do gastronomického světa nové chutě a zážitky. Znáte tyto mistry ve svém oboru?

číst dále ...

Kuřecí burger třikrát jinak a vždy na jedničku!

Byly doby, kdy opekání buřtů bylo vrcholem letního grilování, ale naštěstí ty doby jsou dávno pryč. Češi se stali přeborníky v grilování různých druhů mas, uzenin, zeleniny, ovoce, sýrů a dokonce i sladkostí. Pokud jste fanouškem grilování tak jistě víte, co všechno je potřeba pro dokonalý gurmánský zážitek zajistit! Nejde jen o značku grilu a grilovací um kuchaře, protože výslednou chuť a neopakovatelný zážitek z jídla, tvoří právě kvalitní suroviny. Ty není tak jednoduché v dnešní době vybrat, proto je dobré se inspirovat spolehlivými značkami jako je např. Drůbežářský závod Klatovy.

číst dále ...

Probuďte se do jara. Tradiční recepty z kvalitních sezónních surovin, které osvěží vaše smysly

Jaro je v plném proudu. Čas obnovy a nových začátků. Příroda je v rozpuku a na našich loukách se objevuje spousta bylinek a dalších surovin, které jsou skvělým pomocníkem i v gastronomii. Je tedy ideální čas na tradiční čerstvé recepty plné barev, chutí a pestrosti, které nejenom zahřejí, ale okoření každý jarní den. A jak to udělat, aby se vaše kulinární umění stalo fenoménem? Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

číst dále ...

4x netradiční recepty na grilování

Milovníci grilování zbystřete! Vůně grilu se totiž co nevidět začnou šířit ze všech koutů, a proto je nasnadě být připraveni. Chcete-li si rozšířit obzory a neházet letos na rošt klasiku, jako každý rok, mrkněte na naše vyrožněné recepty, obsahujících ty nejlepší marinády, jež z vás udělají mistry každé grilovací party.

číst dále ...

TIP – Snadný chleba na prázdniny

Koupit si čerstvý chléb z kvalitních přísad nemusí být během letních prázdnin na chalupě úplně hračka. Ale co kdybyste takový chléb mohli mít úplně kdykoli nehledě na den v týdnu a čas? Stačí si s sebou zabalit připravenou pečící směs bez konzervantů i éček od Pernerky. Pečící směs pro snadnou přípravu chleba Pernerka stačí pouze doplnit vodou, vytvořit těsto, nechat vykynout a následně upéct. Čerstvý chléb z kvalitní mouky si tak můžete upéct kdykoli.

číst dále ...

Kdo negriluje, není Čech: Jak si u grilu neuříznout ostudu

Nažhavený gril, naložené šťavnaté maso, nakrájená zelenina… A pak okamžik hrůzy, kdy jistíte, že jste maso nedopekli, zelenina je oproti tomu už černá a návštěva pozvaná na propečený burger bude zřejmě o chlebu. I grilování má svá pravidla, která je dobré znát, ještě než si uvážete kolem pasu stylovou zástěru. Naučte se grilovat jako profesionál!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy