REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pstruh v aspiku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Oblíbený pokrm ze začátku minulého století, vykuchaný pstruh v celku uvařený, naložený do aspiku obložený zeleninou, servírovaný s majonézovou omáčkou. Recept ze Šumavy.


Ingredience:
Rozpis na 2 porce:
1 kspstruha v celku, vykuchaného
6-8 kskuliček černého pepře
4-6 kskuličky nového koření
1 kskořenové petržele
1 ksmrkve
1 kscibule
1 ksbulvy bobkový list
1/3 ksceleru
170 gokurky
35 gželatiny
2 lžičkycukru krupice
2 lžičkyocta
2 lžičkysoli
1/2 lžičkykmínu
voda
Na majonézovou omáčku:
2 lžícemajonézy
1,5 dlsmetany 33 %
1/4 lžičkybílého pepře

Postup:

1. Očištěnou mrkev s celerem opláchneme, nakrájíme na kousky, oloupanou cibuli rozkrojíme na polovinu, zeleninu dáme do hrnce, přilijeme 1,8-2 litru vody, přidáme sůl, celý pepř, kmín a vaříme 10 minut
2. Ke kuchyňskému zpracování připraveného pstruha vložíme po 10 minutách do vroucí vody se zeleninou, vaříme na mírném zdroji tepla, přibližně 10-15 minut, uvařeného pstruha opatrně vyjmeme, necháme okapat a dáme do formy, kterou budeme vylévat želatinou
3. V hrnci namočíme želatinu tak v 8 dl vody, máčíme cca 5 minut, poté do želatiny přidáme 1-2 lžičky octa, 1-2 lžičky cukru, 0,5 lžičky soli, bobkový list, celý černý pepř a nové koření, želatinu za stálého míchání přivedeme k varu, pak ihned odstavíme ze zdroje tepla (chuť želatiny by měla být mírně sladkokyselá), přecezenou ji necháme vychladnout a během chladnutí pomocí potravinářského štětce větší vrstvou želatiny natřeme pstruha nejdříve z jedné strany, necháme zatuhnout asi 5 minut, pak pstruha otočíme a želatinou potřeme druhou stranu
4. Omyté a osušené čerstvé okurky nakládačky nejlépe bez semínek nakrájíme na tenké nudličky, spolu s mrkví, cibulí nakrájenou na plátky a celerem z vývaru obložíme pstruha, pak ho přelijeme zbývajícím rosolem a necháme zatuhnout několik hodin
5. Před podáváním si vyšleháme smetanu, je-li hustá, zapracujeme do ní majonézu a ochutíme bílým pepřem
6. Pstruha v aspiku vyklopíme, naporcujeme, každou porci polijeme několika lžícemi majonézové omáčky a podáváme.

Doporučení:

Zeleninu můžeme ozdobně vykrájet, pak bude v aspiku dělat velkou ozdobu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy