REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mrkvové pyré v aspiku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ve vývaru, na cibulovém základě, podušená mrkev, rozmixovaná na pyré, promíchaná se želatinou, servírovaná ztuhnutá nakrájená na plátky.


Ingredience:
Rozpis na cca 4 porce:
750 gmrkve
250 gsalátu polníčku nebo hlávkového salátu
9 gplátků bílé želatiny (6 plátků)
2 lžícesezamových semínek
1 lžícemásla nebo rostlinného tuku
2 lžícesójového oleje
1 lžícesójové omáčky
1/4 lčiré polévky z kostky
1 ksmenší cibule
čerstvě namletý bílý pepř
šťáva z 1 ks citrónu
voda
sůl

Postup:

1. Sezamová semínka opražíme na suché pánvi do zlatohněda, smícháme je s olejem a zatím dáme stranou
2. Želatinu namočíme do studené vody, oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno
3. Očistíme a omyjeme mrkev, 4 ks malé mrkvičky i s kouskem natě si necháme na ozdobení, dalších 500 g mrkve nakrájíme na plátky, další 2 až 3 ks ponecháme v celku
4. Na dobře rozehřátém oleji v hrnci osmažíme cibuli, až zesklovatí, přidáme na plátky nakrájenou mrkev, krátce ji orestujeme a pak podlijeme polévkou, přidáme 2 až 3 ks celé mrkve a obojí dusíme 10-15 minut pod poklicí
5. Mrkve v celku vytáhneme a zbytek v polévce rozšleháme, tyčovým ponorným mixérem, na pyré
6. Vymačkanou želatinu rozpustíme v horké mrkvové kaši, osolíme a okořeníme pepřem
7. Podlouhlou formu o obsahu 3/
4 l naplníme do poloviny mrkvovou kaší a dáme na 30 minut do ledničky ztuhnout
8. V této fázi do středu aspiku položíme celé mrkve, pokryjeme je zbytkem pyré a necháme v lednici zhruba 5-6 hodin tuhnout
9. Očištěný a opraný salát na ozdobu necháme okapat
10. Zálivku si připravíme smícháním citronové šťávy a sójové omáčky, kterou ještě osolíme a okořeníme pepřem, nakonec zašleháme olej smíchaný se sezamovými semínky
11. Formu ponoříme krátce do teplé vody a vyklopíme, aspik nakrájíme na plátky
12. Plátky aspiku servírujeme ozdobené salátem a polité sezamovou zálivkou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Jaký nápoj nejvíce přes den pijete?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy