REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mrkvové pyré v aspiku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ve vývaru, na cibulovém základě, podušená mrkev, rozmixovaná na pyré, promíchaná se želatinou, servírovaná ztuhnutá nakrájená na plátky.


Ingredience:
Rozpis na cca 4 porce:
750 gmrkve
250 gsalátu polníčku nebo hlávkového salátu
9 gplátků bílé želatiny (6 plátků)
2 lžícesezamových semínek
1 lžícemásla nebo rostlinného tuku
2 lžícesójového oleje
1 lžícesójové omáčky
1/4 lčiré polévky z kostky
1 ksmenší cibule
čerstvě namletý bílý pepř
šťáva z 1 ks citrónu
voda
sůl

Postup:

1. Sezamová semínka opražíme na suché pánvi do zlatohněda, smícháme je s olejem a zatím dáme stranou
2. Želatinu namočíme do studené vody, oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno
3. Očistíme a omyjeme mrkev, 4 ks malé mrkvičky i s kouskem natě si necháme na ozdobení, dalších 500 g mrkve nakrájíme na plátky, další 2 až 3 ks ponecháme v celku
4. Na dobře rozehřátém oleji v hrnci osmažíme cibuli, až zesklovatí, přidáme na plátky nakrájenou mrkev, krátce ji orestujeme a pak podlijeme polévkou, přidáme 2 až 3 ks celé mrkve a obojí dusíme 10-15 minut pod poklicí
5. Mrkve v celku vytáhneme a zbytek v polévce rozšleháme, tyčovým ponorným mixérem, na pyré
6. Vymačkanou želatinu rozpustíme v horké mrkvové kaši, osolíme a okořeníme pepřem
7. Podlouhlou formu o obsahu 3/
4 l naplníme do poloviny mrkvovou kaší a dáme na 30 minut do ledničky ztuhnout
8. V této fázi do středu aspiku položíme celé mrkve, pokryjeme je zbytkem pyré a necháme v lednici zhruba 5-6 hodin tuhnout
9. Očištěný a opraný salát na ozdobu necháme okapat
10. Zálivku si připravíme smícháním citronové šťávy a sójové omáčky, kterou ještě osolíme a okořeníme pepřem, nakonec zašleháme olej smíchaný se sezamovými semínky
11. Formu ponoříme krátce do teplé vody a vyklopíme, aspik nakrájíme na plátky
12. Plátky aspiku servírujeme ozdobené salátem a polité sezamovou zálivkou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy