REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Drkotina

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sulc po Slovácku. Na rozdíl od klasického sulce, kde se maso mele, se maso do drkotiny krájí na kostičky a vývar se ochucuje česnekem a majoránkou, podobně jako u tlačenky. Drkotina má díky nakrájeným surovinám i na řezu strukturu tlačenky.


Ingredience:
1 ks (kolem 750 g)zadní vepřové koleno, lze nahradit masem z vepřové hlavy, drkotina bude tučnější)
500 gvepřových kůží (nebo 4 vepřové nožičky)
1 ksvepřový jazyk
1 ksmrkev
1 kspetržel
1/3 ksceleru
2 ksbobkové listy
2 ksstroužky česneku
4 kskuličky nového koření
4 kskuličky celého pepře
mletý pepř
voda
sůl
Ostatní:
vhodné nádoby, misky, pekáček, srnčí hřbet ...

Postup:
  1. Očištěné nožičky, koleno, jazyk, zalijeme vodou, aby suroviny byly ponořeny, osolíme, přidáme bokový list, nové koření, celý pepř, vaříme na mírném ohni 2-2,5 hodiny, občas promícháme, aby se nám maso nepřichytilo, doléváme vodu, maso musí být stále ponořeno
  2. V druhém hrnci uvaříme do měkka v mírně osolené vodě oloupanou kořenovou zeleninu
  3. Když se maso odlupuje od kosti, sundáme ze sporáku a vývar přes síto slijeme
  4. Vepřový jazyk ponoříme do studené vody, aby šel dobře oloupat, koleno a nožičky necháme vychladnout
  5. Maso oddělíme od kostí, vše nakrájíme na kostičky, včetně kořenové zeleniny
  6. Vývar ochutíme utřeným česnekem, majoránkou, podle chuti octem, pepřem, solí
  7. Pokrájené maso promícháme s nakrájenou zeleninou a naplníme do vhodných nádob, misky, pekáček, srnčí hřbet
  8. Zalijeme vychladlým vývarem a necháme ztuhnout
  9. Ztuhlou drkotinu vyklopíme na talíř, pokapeme octem, přidáme nakrájenou cibuli, podáváme s chlebem.
Doporučení:

Do drkotiny se někde přidávají i vařená játra, která vložíme k masu 20 minut před koncem vaření. Nožičkám se na Slovácku říká kotky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy