REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Drkotina

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sulc po Slovácku. Na rozdíl od klasického sulce, kde se maso mele, se maso do drkotiny krájí na kostičky a vývar se ochucuje česnekem a majoránkou, podobně jako u tlačenky. Drkotina má díky nakrájeným surovinám i na řezu strukturu tlačenky.


Ingredience:
1 ks (kolem 750 g)zadní vepřové koleno, lze nahradit masem z vepřové hlavy, drkotina bude tučnější)
500 gvepřových kůží (nebo 4 vepřové nožičky)
1 ksvepřový jazyk
1 ksmrkev
1 kspetržel
1/3 ksceleru
2 ksbobkové listy
2 ksstroužky česneku
4 kskuličky nového koření
4 kskuličky celého pepře
mletý pepř
voda
sůl
Ostatní:
vhodné nádoby, misky, pekáček, srnčí hřbet ...

Postup:
  1. Očištěné nožičky, koleno, jazyk, zalijeme vodou, aby suroviny byly ponořeny, osolíme, přidáme bokový list, nové koření, celý pepř, vaříme na mírném ohni 2-2,5 hodiny, občas promícháme, aby se nám maso nepřichytilo, doléváme vodu, maso musí být stále ponořeno
  2. V druhém hrnci uvaříme do měkka v mírně osolené vodě oloupanou kořenovou zeleninu
  3. Když se maso odlupuje od kosti, sundáme ze sporáku a vývar přes síto slijeme
  4. Vepřový jazyk ponoříme do studené vody, aby šel dobře oloupat, koleno a nožičky necháme vychladnout
  5. Maso oddělíme od kostí, vše nakrájíme na kostičky, včetně kořenové zeleniny
  6. Vývar ochutíme utřeným česnekem, majoránkou, podle chuti octem, pepřem, solí
  7. Pokrájené maso promícháme s nakrájenou zeleninou a naplníme do vhodných nádob, misky, pekáček, srnčí hřbet
  8. Zalijeme vychladlým vývarem a necháme ztuhnout
  9. Ztuhlou drkotinu vyklopíme na talíř, pokapeme octem, přidáme nakrájenou cibuli, podáváme s chlebem.
Doporučení:

Do drkotiny se někde přidávají i vařená játra, která vložíme k masu 20 minut před koncem vaření. Nožičkám se na Slovácku říká kotky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy