REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Drkotina

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sulc po Slovácku. Na rozdíl od klasického sulce, kde se maso mele, se maso do drkotiny krájí na kostičky a vývar se ochucuje česnekem a majoránkou, podobně jako u tlačenky. Drkotina má díky nakrájeným surovinám i na řezu strukturu tlačenky.


Ingredience:
1 ks (kolem 750 g)zadní vepřové koleno, lze nahradit masem z vepřové hlavy, drkotina bude tučnější)
500 gvepřových kůží (nebo 4 vepřové nožičky)
1 ksvepřový jazyk
1 ksmrkev
1 kspetržel
1/3 ksceleru
2 ksbobkové listy
2 ksstroužky česneku
4 kskuličky nového koření
4 kskuličky celého pepře
mletý pepř
voda
sůl
Ostatní:
vhodné nádoby, misky, pekáček, srnčí hřbet ...

Postup:
  1. Očištěné nožičky, koleno, jazyk, zalijeme vodou, aby suroviny byly ponořeny, osolíme, přidáme bokový list, nové koření, celý pepř, vaříme na mírném ohni 2-2,5 hodiny, občas promícháme, aby se nám maso nepřichytilo, doléváme vodu, maso musí být stále ponořeno
  2. V druhém hrnci uvaříme do měkka v mírně osolené vodě oloupanou kořenovou zeleninu
  3. Když se maso odlupuje od kosti, sundáme ze sporáku a vývar přes síto slijeme
  4. Vepřový jazyk ponoříme do studené vody, aby šel dobře oloupat, koleno a nožičky necháme vychladnout
  5. Maso oddělíme od kostí, vše nakrájíme na kostičky, včetně kořenové zeleniny
  6. Vývar ochutíme utřeným česnekem, majoránkou, podle chuti octem, pepřem, solí
  7. Pokrájené maso promícháme s nakrájenou zeleninou a naplníme do vhodných nádob, misky, pekáček, srnčí hřbet
  8. Zalijeme vychladlým vývarem a necháme ztuhnout
  9. Ztuhlou drkotinu vyklopíme na talíř, pokapeme octem, přidáme nakrájenou cibuli, podáváme s chlebem.
Doporučení:

Do drkotiny se někde přidávají i vařená játra, která vložíme k masu 20 minut před koncem vaření. Nožičkám se na Slovácku říká kotky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Bílý jogurt bez laktózy od Hollandie jednoznačně vyhrál svou kategorii v soutěži Mlékárenský výrobek roku 2019

Bezlaktózový jogurt od české mlékárny Hollandia převálcoval svými kvalitami konkurenci v jedné z nejpočetněji obsazené kategorii soutěže Mlékárenský výrobek roku 2019. Produkty z mléka hodnotilo 23 nezávislých odborníků na konci dubna. Bílý jogurt bez laktózy si podmanil porotce především svou chutí, která je příjemně jogurtově kyselá, což není u výrobků bez laktózy zvykem.

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování či využití čerstvých meruněk

Meruňky jsou skvělé čerstvé, jen tak, ale také po staletí patří mezi oblíbené suroviny mnoha světových kuchyní, včetně té naší české! V tomto výběru vyzkoušených receptů jsme prohledali za vás naši databázi a našli pro vás ty nejlepší recepty, co v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz máme na zpracování nebo využití právě meruněk.

číst dále ...

Bezlepkové pečení, a navíc v bio kvalitě? Konečně si doma upečete oblíbené koláče!

Kdo by nemiloval domácí buchty, sladké zákusky či dokonce voňavé pečivo z kvalitní poctivé mouky? Široký výběr z nejrůznějších druhů bio mouky se v českých regálech objevuje už dlouho. Na své si ale konečně pořádně přijdou i ti, kteří si klasickou mouku dopřát nemohou. V poslední době se stále více rozšiřuje nabídka bezlepkové bio mouky pro celiaky.

číst dále ...

Sedmero zajímavostí o ledovém čaji

Ledové čaje nejrůznějších příchutí se v  posledních letech těší stále větší oblibě po celém světě. Patříte také mezi hrdé fanoušky tohoto jedinečného osvěžení s neodolatelnou chutí? Potom je právě teď ideální čas dozvědět se o něm pár zajímavostí, kterými budete moci ohromovat své okolí.

číst dále ...

Malá třešňová kuchařka – ty nejlepší recepty s třešněmi

Když přijde sezóna třešní, je třeba třešně rychle zpracovat. Můžeme je zavařit, naložit celé, nebo uchovat například ve formě džemů či marmelád. Z třešní lze také připravit mnoho úžasných dobrot. Asi nejčastěji je využíváme jako součást různých dezertů, ale dají se také upravit jako příloha k různým masům, či z nich udělat skvělou polévku. Z třešní ale můžeme vyrobit i sladké šťávy či lahodné alkoholické likéry. Inspirujte se tímto výběrem TOP receptů z naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Není kráva jako kráva. Která je na mléko a která na maso? A jaký kousek hovězího je ten nejlepší?

Vyznat se podrobněji v jednotlivých plemenech krav náleží většinou jen opravdovým odborníkům. Chcete se i vy trochu poučit a zjistit, která kráva z farmy je na mléko, a za jakým plemenem zajet na statek pro to nejlepší maso? Náš článek vám navíc poradí i s tím, jaký kus masa si při koupi vybrat.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy