REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Drkotina

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sulc po Slovácku. Na rozdíl od klasického sulce, kde se maso mele, se maso do drkotiny krájí na kostičky a vývar se ochucuje česnekem a majoránkou, podobně jako u tlačenky. Drkotina má díky nakrájeným surovinám i na řezu strukturu tlačenky.


Ingredience:
1 ks (kolem 750 g)zadní vepřové koleno, lze nahradit masem z vepřové hlavy, drkotina bude tučnější)
500 gvepřových kůží (nebo 4 vepřové nožičky)
1 ksvepřový jazyk
1 ksmrkev
1 kspetržel
1/3 ksceleru
2 ksbobkové listy
2 ksstroužky česneku
4 kskuličky nového koření
4 kskuličky celého pepře
mletý pepř
voda
sůl
Ostatní:
vhodné nádoby, misky, pekáček, srnčí hřbet ...

Postup:
  1. Očištěné nožičky, koleno, jazyk, zalijeme vodou, aby suroviny byly ponořeny, osolíme, přidáme bokový list, nové koření, celý pepř, vaříme na mírném ohni 2-2,5 hodiny, občas promícháme, aby se nám maso nepřichytilo, doléváme vodu, maso musí být stále ponořeno
  2. V druhém hrnci uvaříme do měkka v mírně osolené vodě oloupanou kořenovou zeleninu
  3. Když se maso odlupuje od kosti, sundáme ze sporáku a vývar přes síto slijeme
  4. Vepřový jazyk ponoříme do studené vody, aby šel dobře oloupat, koleno a nožičky necháme vychladnout
  5. Maso oddělíme od kostí, vše nakrájíme na kostičky, včetně kořenové zeleniny
  6. Vývar ochutíme utřeným česnekem, majoránkou, podle chuti octem, pepřem, solí
  7. Pokrájené maso promícháme s nakrájenou zeleninou a naplníme do vhodných nádob, misky, pekáček, srnčí hřbet
  8. Zalijeme vychladlým vývarem a necháme ztuhnout
  9. Ztuhlou drkotinu vyklopíme na talíř, pokapeme octem, přidáme nakrájenou cibuli, podáváme s chlebem.
Doporučení:

Do drkotiny se někde přidávají i vařená játra, která vložíme k masu 20 minut před koncem vaření. Nožičkám se na Slovácku říká kotky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Pečete vlastní vánoční cukroví, nebo si ho kupujete?

Tak se přiznejte, jak to letos bude u vás doma s cukrovím. Upečete si ho, nebo ho raději koupíte? A pokud koupíte, dáte letos více jak 1000,- Kč za cukroví, nebo snad tolik ne?

číst dále ...

K oslavám patří dort. Upečte si jeden ke stoletému výročí želatinových bonbonů

Blíží se prosinec a s ním i sváteční atmosféra. Letošní poslední měsíc v roce bude speciální i pro společnost Haribo, která 13. prosince oslaví 100. výročí svého založení. Seznamte se s její dlouhou historií a připravte si spolu s námi speciální narozeninový dort, vždyť takové jubileum si oslavu zaslouží.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Jaké cukroví by upekla maková panenka?

K Vánocům patří dobré jídlo a sladké cukroví, které hospodyňky připravují i týdny dopředu. V některých rodinách se předávají recepty na cukroví z generace na generaci a každý rok se opakují. Ani milovníkům tradic však neuškodí občas vyzkoušet něco jiného. Zkusili jste už někdy přidat do cukroví mák? Dříve mu byla dokonce přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Jeho typická chuť dodá i tradičnímu cukroví zajímavý šmrnc.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy