REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

26 nejlepších receptů z houbařské kuchařky – TOP recepty na zpracování a přípravu hub

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ty nejlepší houbařské recepty z naší databáze webu ReceptyOnLine.cz pro inspiraci na jednom místě. Vybrali jsme pro vás klasické, ale i méně známé recepty na zpracování a úpravu hub. Vyzkoušené, oblíbené recepty na naložení a zavaření hub, ale také recepty na jejich tepelné zpracování. Prostě TOP recepty na houby 26x jinak!


1.

Začneme receptem, který jsem se naučil jako dítě na jednom táboře. Tehdy jsem poprvé ochutnal bedly na kmíně a zamiloval jsem se do nich. Jde o klobouky bedel opečené na oleji dochucené kmínem, solí a pepřem, servírované na chlebu.

Bedla na kmíně – RECEPT ZDE!

2.

Palačinkové těstíčko promíchané s podušenými houbami a šunkou, usmažené na pánvi na tuku ve tvaru placek. Ano jednoduchý recept, podle kterého připravíte úžasné houbové placky.

Houbové placky – RECEPT ZDE!

3.

Jako třetí recept jsme vybrali na holubinky. Na kousky nakrájené holubinky (nazelenalá, mandlová, bukovka, namodralá atd.), zprudka opečené na sádle dochucené solí a kmínem. Z holubinek připravené škvarky jsou opravdu skvělou záležitostí, rozhodně recept, který stojí za vyzkoušení!

Škvarky z holubinek – RECEPT ZDE!

4.

Teplá smetanová omáčka z čerstvých tvrdších hub, sladké a zakysané smetany, cukru, octa, vody a koření, podle receptáře našich babiček a prababiček. Tak tenhle recept rozhodně nesmí chybět v žádné houbařské kuchařce.

Teplá houbová omáčka z čerstvých hub – RECEPT ZDE!

5.

Další náš výběr padl na recept na houbové omelety, který patří mezi poklady naší houbařské kuchařky. Jde o omelety usmažené z klasického těsta na omelety dochucené slaninou, houbami, cibulí … a dalšími dobrotami.

Houbové omelety – RECEPT ZDE!

6.

V oleji dozlatova usmažené klobouky bedel nebo plátky jiných hub, například hříbků, křemenáčů, kozáků … obalených v ochucené mouce, vejcích a strouhance. Klasika, která je ale trochu pozměněná díky mouce dochucené dalším kořením.

Houbové řízky v pikantním těstíčku – RECEPT ZDE!

7.

A kdo z vás si již letos uvařil guláš z hub? Ano, houbový guláš patří k dalším tradičním receptům z hub. A které houby jsou na guláš nejlepší? Například Hřib kovář, ten je na houbový guláš opravdu nejlepší. Jeho dužnina plodnic je pevná. Ovšem pozor, hřib kovář vyžaduje delší tepelnou úpravu! Některé zdroje totiž uvádějí, že nedostatečně tepelně upravený způsobuje žaludeční potíže. Kdo se bojí, může použít i jiné tvrdé houby ….

Houbový guláš z kovářů – RECEPT ZDE!

8.

Houby, uzené maso, cibule, petrželka, houska, mléko a koření. To vše vytvarované do kuliček, uvařené ve vodě a podávané s osmaženou cibulkou a zelím. Pokud tenhle recept neznáte, neváhejte a vyzkoušejte ho! Jistě se stane se vašim oblíbeným.

Houbové knedlíky s uzeným masem – RECEPT ZDE!

9.

Vyzkoušejte také starý a výborný recept na pomazánku s čerstvými houbami, tvarohem, cibulí, rajčaty a kysanou smetanou. Jde o výbornou pomazánku, která zachutná všem milovníků hub.

Houbová pomazánka s tvarohem – RECEPT ZDE!

10.

Teď tu máme trochu netradiční recept, který ale pochází z kuchařek našich babiček. Jde o klasické bramborové těsto plněné houbami, hotové taštičky jsou pak servírované s orestovanou cibulkou a kysaným zelím.

Houbové taštičky vařené – RECEPT ZDE!

11.

Polévka je grunt, maso špunt! A co houby? :) Ty do polévky rozhodně patří! Hutná zeleninová polévka zahuštěná jíškou, nastavená čerstvými, nebo mraženými, případně i sušenými houbami.

Houbová bramboračka II. – RECEPT ZDE!

12.

A znáte houbové Cordon Bleu? Jedná se o bedly plněné šunkou a sýrem, obalené v klasickém trojobalu a usmažené dozlatova. K této lahůdce potřebujeme otevřené bedly, průměr klobouku kolem 12-15 cm je ideální, větší přepůlíme na polovinu.

Houbové Cordon Bleu – RECEPT ZDE!

13.

V našem výčtu nesmíme zapomenout ani na staročeský houbový pokrm, tzv Houbovec. Podobně jako Kuba se jiný Houbovec peče v jižních Čechách, jiný zase v Krkonoších, jiný pak v Orlických horách … základ je však stejný, podušené houby, housky namočené v mléce …

Houbovec z jižních Čech – RECEPT ZDE!

14.

A co houby ve formě koření, už jste je zkoušeli usušit a pomlít? Například houbový prášek ze sušených hub používáme k ochucování omáček nebo polévek. Můžeme z něj také vyrobit různé kořenící směsi do paštik, polévek nebo gulášů.

Houbový prášek jako koření – směsi koření z houbového prášku – RECEPT ZDE!

15.

Máme tu další z netradičních receptů. Jde o podušené houby promíchané s dalšími ingrediencemi, směs upečená v troubě ve formě paštiky. Další z receptů, které rozhodně musíte vyzkoušet!

Houbová paštika – RECEPT ZDE!

16.

A co houby jako polotovar k dalšímu použití? Máme tu také jeden osvědčený recept na houbovou směs. Tuto směs můžeme použít například pod maso, nebo ji promícháme s opečenými kousky masa a máme v zimních měsících chutnou směs na topinky.

Houbová sterilovaná směs pod maso – RECEPT ZDE!

17.

Houby naložené na způsob matesů, skvělá chuťovka k pivu nebo vínu. Tento recept je prověřený, vyzkoušený. U nás na chalupě jednoznačně nejpopulárnější mlsání při posezení s přáteli u piva či vína.

Houbové matesy – RECEPT ZDE!

18.

A ještě jeden recept na houby servírované ve formě studené kuchyně. Vyzkoušejte tuto houbovou delikatesu. Tlačenku z naložených hub, vařeného kolena, vepřových kůží a dalších ingrediencí.

Houbová tlačenka II. – RECEPT ZDE!

19.

Máme tu další raritu, houbovou pastu. Jde o velmi pikantní pastu, kterou lze použít s kombinací s masem na houbové toasty, samotně mazat na topinky nebo použít jako základ pod maso. Z uvedené dávky v receptu vyrobíte 13-15 skleniček od dětské přesnídávky.

Houbová pasta – RECEPT ZDE!

20.

Nesmíme zapomenout na snad nejznámější staročeský recept z hub. Houbový kuba chutná skvěle nejen o Vánocích. Kdo by ho přeci jen neznal, zde je jedna z jeho variant.

Houbový kuba II. – RECEPT ZDE!

21.

Houbová smaženice je nejčastěji připravovaný pokrm z hub. Asi by bylo špatné, ji zde neuvést i když věřím, že ji umí připravit asi každý houbař. Tedy pro úplnost, tady je.

Houbová smaženice – RECEPT ZDE!

22.

Už jste zkoušeli houbový prejt? Na houbový prejt jsou výborné právě holubinky. Ovšem připravit lze také z masáků, hřibů apod. Vyzkoušený recept, který chutná všem milovníkům hub.

Prejt z holubinek – RECEPT ZDE!

23.

Houbový tatarák je také skvělý! Má něco do sebe, i když v něm není ani kousek masa. Ale to neznamená, že bude chutnat jenom vegetariánům!

Tatarák z čirůvek – RECEPT ZDE!

24.

Houbová směs ze smrkových, nebo pravých ryzců, červené papriky, sýra, pórku, koření a worcesterské omáčky, servírovaná na topinkách. Další z možností jak upravit a pak si pochutnat na nasbíraných houbách z lesa.

Směs z ryzců na topinkách – RECEPT ZDE!

25.

Vyzkoušejte také oblíbený a jednoduchý starý recept od guru našich houbařů profesora F. Smotlachy. Tímto způsobem můžeme připravit i mladé, tvrdé plodnice hříbků, kozáků, křemenáčů a dalších mladých tvrdých hub.

Májovky jako ovar – RECEPT ZDE!

26.

Dršťková z hub, tedy podle tohoto receptu z masáků, neboli muchomůrky růžovky, nezapře inspiraci v pravé dršťkové polévce. Je stejně chutná a voňavá a její příprava trvá jen chvíli.

Dršťková polévka z masáků – RECEPT ZDE!

 

A mohli by jsem pokračovat asi donekonečna. V naší databázi máme stovky úžasných receptů na houby a s houbami. Houby patří neodmyslitelně do naší české kuchyně a většina Čechů je miluje. Já tedy patřím mezi ně. A co vy? Další inspiraci hledejte v naší databázi. Snad ve všech kategoriích, kromě sladkého, nejdete nějaký recept na houby či s houbami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Polévky vévodí podzimnímu menu, připravte si je z těch nejlepších surovin

Přišel podzim a s tím, jak stromy shazují listí, my oblékáme čím dál více vrstev. S měnícím se počasím se většinou proměňují i naše chutě. Spíš než osvěžující salát nás lákají vydatnější pokrmy a především něco, co nás pořádně zahřeje. Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale podzimní sychravé počasí projevilo ve své plné síle, není nic příjemnějšího než talíř plný horké polévky. Surovin na ni je v tomto období dostatek, stačí jen vybrat ty nejlepší a jednoduše z nich vykouzlit ty nejlahodnější podzimní pochoutky.

číst dále ...

Slavte chutně a bez výčitek

Připravte pro své nejbližší nezapomenutelné vánoční či silvestrovské pohoštění s výjimečně kvalitními tatarkami a majonézou Spak Master. Důraz je bez kompromisů kladen na tu nejvyšší kvalitu. Tato kolekce chlazených výrobků je přirozeně bez antioxidantů, škrobu, barviv a přidaných aromat. To se dotýká i vajec, která pocházejí z volných chovů. Využijte opravdu poctivých surovin pro přípravu vašich receptů.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Vychutnejte si podzim na vlně dýňových zákusků

Podzim je pro přírodu obdobím, kdy se před dlouhou zimou připravuje k odpočinku Ponuré počasí, pro které je typická těžká mlha zahalující zbarvené stromy, projasní dýně, královny podzimu, které se v tento čas sklízí. Barevné tykve rozzáří kuchyni a skvěle poslouží i jako dekorace domova. Dýně si ale zaslouží více pozornosti než jen skrze populární americký svátek Halloween.

číst dále ...

Slupky od ovoce i papírové utěrky. Podívejte se, co všechno patří do kompostu

Nejen péče o zahradu, ale také práce v kuchyni s sebou přináší množství odpadu, kterého se ale lehce zbavíte tím, že ho pomocí kompostování přeměníte na kvalitní hnojivo. Není to žádná věda, většinu práce za vás totiž odvede příroda. Jen si musíte dát pozor, jaký odpad do kompostu dáváte a který tam naopak nepatří.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy