REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

26 nejlepších receptů z houbařské kuchařky – TOP recepty na zpracování a přípravu hub

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ty nejlepší houbařské recepty z naší databáze webu ReceptyOnLine.cz pro inspiraci na jednom místě. Vybrali jsme pro vás klasické, ale i méně známé recepty na zpracování a úpravu hub. Vyzkoušené, oblíbené recepty na naložení a zavaření hub, ale také recepty na jejich tepelné zpracování. Prostě TOP recepty na houby 26x jinak!


1.

Začneme receptem, který jsem se naučil jako dítě na jednom táboře. Tehdy jsem poprvé ochutnal bedly na kmíně a zamiloval jsem se do nich. Jde o klobouky bedel opečené na oleji dochucené kmínem, solí a pepřem, servírované na chlebu.

Bedla na kmíně – RECEPT ZDE!

2.

Palačinkové těstíčko promíchané s podušenými houbami a šunkou, usmažené na pánvi na tuku ve tvaru placek. Ano jednoduchý recept, podle kterého připravíte úžasné houbové placky.

Houbové placky – RECEPT ZDE!

3.

Jako třetí recept jsme vybrali na holubinky. Na kousky nakrájené holubinky (nazelenalá, mandlová, bukovka, namodralá atd.), zprudka opečené na sádle dochucené solí a kmínem. Z holubinek připravené škvarky jsou opravdu skvělou záležitostí, rozhodně recept, který stojí za vyzkoušení!

Škvarky z holubinek – RECEPT ZDE!

4.

Teplá smetanová omáčka z čerstvých tvrdších hub, sladké a zakysané smetany, cukru, octa, vody a koření, podle receptáře našich babiček a prababiček. Tak tenhle recept rozhodně nesmí chybět v žádné houbařské kuchařce.

Teplá houbová omáčka z čerstvých hub – RECEPT ZDE!

5.

Další náš výběr padl na recept na houbové omelety, který patří mezi poklady naší houbařské kuchařky. Jde o omelety usmažené z klasického těsta na omelety dochucené slaninou, houbami, cibulí … a dalšími dobrotami.

Houbové omelety – RECEPT ZDE!

6.

V oleji dozlatova usmažené klobouky bedel nebo plátky jiných hub, například hříbků, křemenáčů, kozáků … obalených v ochucené mouce, vejcích a strouhance. Klasika, která je ale trochu pozměněná díky mouce dochucené dalším kořením.

Houbové řízky v pikantním těstíčku – RECEPT ZDE!

7.

A kdo z vás si již letos uvařil guláš z hub? Ano, houbový guláš patří k dalším tradičním receptům z hub. A které houby jsou na guláš nejlepší? Například Hřib kovář, ten je na houbový guláš opravdu nejlepší. Jeho dužnina plodnic je pevná. Ovšem pozor, hřib kovář vyžaduje delší tepelnou úpravu! Některé zdroje totiž uvádějí, že nedostatečně tepelně upravený způsobuje žaludeční potíže. Kdo se bojí, může použít i jiné tvrdé houby ….

Houbový guláš z kovářů – RECEPT ZDE!

8.

Houby, uzené maso, cibule, petrželka, houska, mléko a koření. To vše vytvarované do kuliček, uvařené ve vodě a podávané s osmaženou cibulkou a zelím. Pokud tenhle recept neznáte, neváhejte a vyzkoušejte ho! Jistě se stane se vašim oblíbeným.

Houbové knedlíky s uzeným masem – RECEPT ZDE!

9.

Vyzkoušejte také starý a výborný recept na pomazánku s čerstvými houbami, tvarohem, cibulí, rajčaty a kysanou smetanou. Jde o výbornou pomazánku, která zachutná všem milovníků hub.

Houbová pomazánka s tvarohem – RECEPT ZDE!

10.

Teď tu máme trochu netradiční recept, který ale pochází z kuchařek našich babiček. Jde o klasické bramborové těsto plněné houbami, hotové taštičky jsou pak servírované s orestovanou cibulkou a kysaným zelím.

Houbové taštičky vařené – RECEPT ZDE!

11.

Polévka je grunt, maso špunt! A co houby? :) Ty do polévky rozhodně patří! Hutná zeleninová polévka zahuštěná jíškou, nastavená čerstvými, nebo mraženými, případně i sušenými houbami.

Houbová bramboračka II. – RECEPT ZDE!

12.

A znáte houbové Cordon Bleu? Jedná se o bedly plněné šunkou a sýrem, obalené v klasickém trojobalu a usmažené dozlatova. K této lahůdce potřebujeme otevřené bedly, průměr klobouku kolem 12-15 cm je ideální, větší přepůlíme na polovinu.

Houbové Cordon Bleu – RECEPT ZDE!

13.

V našem výčtu nesmíme zapomenout ani na staročeský houbový pokrm, tzv Houbovec. Podobně jako Kuba se jiný Houbovec peče v jižních Čechách, jiný zase v Krkonoších, jiný pak v Orlických horách … základ je však stejný, podušené houby, housky namočené v mléce …

Houbovec z jižních Čech – RECEPT ZDE!

14.

A co houby ve formě koření, už jste je zkoušeli usušit a pomlít? Například houbový prášek ze sušených hub používáme k ochucování omáček nebo polévek. Můžeme z něj také vyrobit různé kořenící směsi do paštik, polévek nebo gulášů.

Houbový prášek jako koření – směsi koření z houbového prášku – RECEPT ZDE!

15.

Máme tu další z netradičních receptů. Jde o podušené houby promíchané s dalšími ingrediencemi, směs upečená v troubě ve formě paštiky. Další z receptů, které rozhodně musíte vyzkoušet!

Houbová paštika – RECEPT ZDE!

16.

A co houby jako polotovar k dalšímu použití? Máme tu také jeden osvědčený recept na houbovou směs. Tuto směs můžeme použít například pod maso, nebo ji promícháme s opečenými kousky masa a máme v zimních měsících chutnou směs na topinky.

Houbová sterilovaná směs pod maso – RECEPT ZDE!

17.

Houby naložené na způsob matesů, skvělá chuťovka k pivu nebo vínu. Tento recept je prověřený, vyzkoušený. U nás na chalupě jednoznačně nejpopulárnější mlsání při posezení s přáteli u piva či vína.

Houbové matesy – RECEPT ZDE!

18.

A ještě jeden recept na houby servírované ve formě studené kuchyně. Vyzkoušejte tuto houbovou delikatesu. Tlačenku z naložených hub, vařeného kolena, vepřových kůží a dalších ingrediencí.

Houbová tlačenka II. – RECEPT ZDE!

19.

Máme tu další raritu, houbovou pastu. Jde o velmi pikantní pastu, kterou lze použít s kombinací s masem na houbové toasty, samotně mazat na topinky nebo použít jako základ pod maso. Z uvedené dávky v receptu vyrobíte 13-15 skleniček od dětské přesnídávky.

Houbová pasta – RECEPT ZDE!

20.

Nesmíme zapomenout na snad nejznámější staročeský recept z hub. Houbový kuba chutná skvěle nejen o Vánocích. Kdo by ho přeci jen neznal, zde je jedna z jeho variant.

Houbový kuba II. – RECEPT ZDE!

21.

Houbová smaženice je nejčastěji připravovaný pokrm z hub. Asi by bylo špatné, ji zde neuvést i když věřím, že ji umí připravit asi každý houbař. Tedy pro úplnost, tady je.

Houbová smaženice – RECEPT ZDE!

22.

Už jste zkoušeli houbový prejt? Na houbový prejt jsou výborné právě holubinky. Ovšem připravit lze také z masáků, hřibů apod. Vyzkoušený recept, který chutná všem milovníkům hub.

Prejt z holubinek – RECEPT ZDE!

23.

Houbový tatarák je také skvělý! Má něco do sebe, i když v něm není ani kousek masa. Ale to neznamená, že bude chutnat jenom vegetariánům!

Tatarák z čirůvek – RECEPT ZDE!

24.

Houbová směs ze smrkových, nebo pravých ryzců, červené papriky, sýra, pórku, koření a worcesterské omáčky, servírovaná na topinkách. Další z možností jak upravit a pak si pochutnat na nasbíraných houbách z lesa.

Směs z ryzců na topinkách – RECEPT ZDE!

25.

Vyzkoušejte také oblíbený a jednoduchý starý recept od guru našich houbařů profesora F. Smotlachy. Tímto způsobem můžeme připravit i mladé, tvrdé plodnice hříbků, kozáků, křemenáčů a dalších mladých tvrdých hub.

Májovky jako ovar – RECEPT ZDE!

26.

Dršťková z hub, tedy podle tohoto receptu z masáků, neboli muchomůrky růžovky, nezapře inspiraci v pravé dršťkové polévce. Je stejně chutná a voňavá a její příprava trvá jen chvíli.

Dršťková polévka z masáků – RECEPT ZDE!

 

A mohli by jsem pokračovat asi donekonečna. V naší databázi máme stovky úžasných receptů na houby a s houbami. Houby patří neodmyslitelně do naší české kuchyně a většina Čechů je miluje. Já tedy patřím mezi ně. A co vy? Další inspiraci hledejte v naší databázi. Snad ve všech kategoriích, kromě sladkého, nejdete nějaký recept na houby či s houbami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Velikonoční zajíček

Jedním ze symbolů Velikonoc je také zajíček. Najdeme ho už v bibli mezi stvořeními “maličkými na Zemi a moudřejšími nad mudrce”, kdy měl pravděpodobně symbolizovat chudé, skromné a pokorné. Křesťanství se k němu přesto stavělo s jistým odstupem pro jeho údajnou nadměrnou smyslnost a příslovečnou zaječí plodnost. Býval proto znázorňován jako bílý zajíc u nohou Panny Marie, což mělo symbolizovat vítězství čistoty nad tělesným pokušením. A to o sobě dávalo nejvíce vědět právě na jaře.

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Restaurace Styl&Interier čelí krizi přípravou obědů zdarma pro zdravotníky nemocnice Na Bulovce #jidloprobulovku

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o holé přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí zdravotníkům nemocnice Na Bulovce se rozhodl pan Marek Dudák, majitel oblíbeného bistra Styl&Interier v centru Prahy.

číst dále ...

Tradiční i originální recepty, které oceníte nejen o Velikonocích

Poslední roky se stalo velkým trendem hledat nové recepty na internetu. I když stále je mezi námi mnoho těch, kteří si libují v tištěných časopisech a rádi si vystřihují recepty, co je zaujmou. Podle čeho se rozhodujete, že si daný pokrm připravíte? Nejspíše podle fotky a použitých surovin. Jaký je další krok? Dojít na nákup a vybrat např. vejce, slaninu, pečivo, máslo, jogurt. To jsou ingredience, s nimiž v březnu pracuje web akademiekvality.cz, plný zajímavých receptů a tipů ohledně potravin. Odborníci vám tam také poradí, jak se zorientovat v ohromném množství potravin, abyste poznali, které z nich jsou opravdu kvalitní. Zárukou jsou mj. značky kvality (např. Klasa nebo Regionální potravina) nacházející se na obalech výrobků.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy