Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

26 nejlepších receptů z houbařské kuchařky – TOP recepty na zpracování a přípravu hub

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ty nejlepší houbařské recepty z naší databáze webu ReceptyOnLine.cz pro inspiraci na jednom místě. Vybrali jsme pro vás klasické, ale i méně známé recepty na zpracování a úpravu hub. Vyzkoušené, oblíbené recepty na naložení a zavaření hub, ale také recepty na jejich tepelné zpracování. Prostě TOP recepty na houby 26x jinak!


1.

Začneme receptem, který jsem se naučil jako dítě na jednom táboře. Tehdy jsem poprvé ochutnal bedly na kmíně a zamiloval jsem se do nich. Jde o klobouky bedel opečené na oleji dochucené kmínem, solí a pepřem, servírované na chlebu.

Bedla na kmíně – RECEPT ZDE!

2.

Palačinkové těstíčko promíchané s podušenými houbami a šunkou, usmažené na pánvi na tuku ve tvaru placek. Ano jednoduchý recept, podle kterého připravíte úžasné houbové placky.

Houbové placky – RECEPT ZDE!

3.

Jako třetí recept jsme vybrali na holubinky. Na kousky nakrájené holubinky (nazelenalá, mandlová, bukovka, namodralá atd.), zprudka opečené na sádle dochucené solí a kmínem. Z holubinek připravené škvarky jsou opravdu skvělou záležitostí, rozhodně recept, který stojí za vyzkoušení!

Škvarky z holubinek – RECEPT ZDE!

4.

Teplá smetanová omáčka z čerstvých tvrdších hub, sladké a zakysané smetany, cukru, octa, vody a koření, podle receptáře našich babiček a prababiček. Tak tenhle recept rozhodně nesmí chybět v žádné houbařské kuchařce.

Teplá houbová omáčka z čerstvých hub – RECEPT ZDE!

5.

Další náš výběr padl na recept na houbové omelety, který patří mezi poklady naší houbařské kuchařky. Jde o omelety usmažené z klasického těsta na omelety dochucené slaninou, houbami, cibulí … a dalšími dobrotami.

Houbové omelety – RECEPT ZDE!

6.

V oleji dozlatova usmažené klobouky bedel nebo plátky jiných hub, například hříbků, křemenáčů, kozáků … obalených v ochucené mouce, vejcích a strouhance. Klasika, která je ale trochu pozměněná díky mouce dochucené dalším kořením.

Houbové řízky v pikantním těstíčku – RECEPT ZDE!

7.

A kdo z vás si již letos uvařil guláš z hub? Ano, houbový guláš patří k dalším tradičním receptům z hub. A které houby jsou na guláš nejlepší? Například Hřib kovář, ten je na houbový guláš opravdu nejlepší. Jeho dužnina plodnic je pevná. Ovšem pozor, hřib kovář vyžaduje delší tepelnou úpravu! Některé zdroje totiž uvádějí, že nedostatečně tepelně upravený způsobuje žaludeční potíže. Kdo se bojí, může použít i jiné tvrdé houby ….

Houbový guláš z kovářů – RECEPT ZDE!

8.

Houby, uzené maso, cibule, petrželka, houska, mléko a koření. To vše vytvarované do kuliček, uvařené ve vodě a podávané s osmaženou cibulkou a zelím. Pokud tenhle recept neznáte, neváhejte a vyzkoušejte ho! Jistě se stane se vašim oblíbeným.

Houbové knedlíky s uzeným masem – RECEPT ZDE!

9.

Vyzkoušejte také starý a výborný recept na pomazánku s čerstvými houbami, tvarohem, cibulí, rajčaty a kysanou smetanou. Jde o výbornou pomazánku, která zachutná všem milovníků hub.

Houbová pomazánka s tvarohem – RECEPT ZDE!

10.

Teď tu máme trochu netradiční recept, který ale pochází z kuchařek našich babiček. Jde o klasické bramborové těsto plněné houbami, hotové taštičky jsou pak servírované s orestovanou cibulkou a kysaným zelím.

Houbové taštičky vařené – RECEPT ZDE!

11.

Polévka je grunt, maso špunt! A co houby? :) Ty do polévky rozhodně patří! Hutná zeleninová polévka zahuštěná jíškou, nastavená čerstvými, nebo mraženými, případně i sušenými houbami.

Houbová bramboračka II. – RECEPT ZDE!

12.

A znáte houbové Cordon Bleu? Jedná se o bedly plněné šunkou a sýrem, obalené v klasickém trojobalu a usmažené dozlatova. K této lahůdce potřebujeme otevřené bedly, průměr klobouku kolem 12-15 cm je ideální, větší přepůlíme na polovinu.

Houbové Cordon Bleu – RECEPT ZDE!

13.

V našem výčtu nesmíme zapomenout ani na staročeský houbový pokrm, tzv Houbovec. Podobně jako Kuba se jiný Houbovec peče v jižních Čechách, jiný zase v Krkonoších, jiný pak v Orlických horách … základ je však stejný, podušené houby, housky namočené v mléce …

Houbovec z jižních Čech – RECEPT ZDE!

14.

A co houby ve formě koření, už jste je zkoušeli usušit a pomlít? Například houbový prášek ze sušených hub používáme k ochucování omáček nebo polévek. Můžeme z něj také vyrobit různé kořenící směsi do paštik, polévek nebo gulášů.

Houbový prášek jako koření – směsi koření z houbového prášku – RECEPT ZDE!

15.

Máme tu další z netradičních receptů. Jde o podušené houby promíchané s dalšími ingrediencemi, směs upečená v troubě ve formě paštiky. Další z receptů, které rozhodně musíte vyzkoušet!

Houbová paštika – RECEPT ZDE!

16.

A co houby jako polotovar k dalšímu použití? Máme tu také jeden osvědčený recept na houbovou směs. Tuto směs můžeme použít například pod maso, nebo ji promícháme s opečenými kousky masa a máme v zimních měsících chutnou směs na topinky.

Houbová sterilovaná směs pod maso – RECEPT ZDE!

17.

Houby naložené na způsob matesů, skvělá chuťovka k pivu nebo vínu. Tento recept je prověřený, vyzkoušený. U nás na chalupě jednoznačně nejpopulárnější mlsání při posezení s přáteli u piva či vína.

Houbové matesy – RECEPT ZDE!

18.

A ještě jeden recept na houby servírované ve formě studené kuchyně. Vyzkoušejte tuto houbovou delikatesu. Tlačenku z naložených hub, vařeného kolena, vepřových kůží a dalších ingrediencí.

Houbová tlačenka II. – RECEPT ZDE!

19.

Máme tu další raritu, houbovou pastu. Jde o velmi pikantní pastu, kterou lze použít s kombinací s masem na houbové toasty, samotně mazat na topinky nebo použít jako základ pod maso. Z uvedené dávky v receptu vyrobíte 13-15 skleniček od dětské přesnídávky.

Houbová pasta – RECEPT ZDE!

20.

Nesmíme zapomenout na snad nejznámější staročeský recept z hub. Houbový kuba chutná skvěle nejen o Vánocích. Kdo by ho přeci jen neznal, zde je jedna z jeho variant.

Houbový kuba II. – RECEPT ZDE!

21.

Houbová smaženice je nejčastěji připravovaný pokrm z hub. Asi by bylo špatné, ji zde neuvést i když věřím, že ji umí připravit asi každý houbař. Tedy pro úplnost, tady je.

Houbová smaženice – RECEPT ZDE!

22.

Už jste zkoušeli houbový prejt? Na houbový prejt jsou výborné právě holubinky. Ovšem připravit lze také z masáků, hřibů apod. Vyzkoušený recept, který chutná všem milovníkům hub.

Prejt z holubinek – RECEPT ZDE!

23.

Houbový tatarák je také skvělý! Má něco do sebe, i když v něm není ani kousek masa. Ale to neznamená, že bude chutnat jenom vegetariánům!

Tatarák z čirůvek – RECEPT ZDE!

24.

Houbová směs ze smrkových, nebo pravých ryzců, červené papriky, sýra, pórku, koření a worcesterské omáčky, servírovaná na topinkách. Další z možností jak upravit a pak si pochutnat na nasbíraných houbách z lesa.

Směs z ryzců na topinkách – RECEPT ZDE!

25.

Vyzkoušejte také oblíbený a jednoduchý starý recept od guru našich houbařů profesora F. Smotlachy. Tímto způsobem můžeme připravit i mladé, tvrdé plodnice hříbků, kozáků, křemenáčů a dalších mladých tvrdých hub.

Májovky jako ovar – RECEPT ZDE!

26.

Dršťková z hub, tedy podle tohoto receptu z masáků, neboli muchomůrky růžovky, nezapře inspiraci v pravé dršťkové polévce. Je stejně chutná a voňavá a její příprava trvá jen chvíli.

Dršťková polévka z masáků – RECEPT ZDE!

 

A mohli by jsem pokračovat asi donekonečna. V naší databázi máme stovky úžasných receptů na houby a s houbami. Houby patří neodmyslitelně do naší české kuchyně a většina Čechů je miluje. Já tedy patřím mezi ně. A co vy? Další inspiraci hledejte v naší databázi. Snad ve všech kategoriích, kromě sladkého, nejdete nějaký recept na houby či s houbami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 10 díl

Ryby v jídelníčku našich předků jsou známé po staletí, rybářské řemeslo patří k jedněm z nejstarších řemesel vůbec. Archeologické nálezy říčního rybářství jako jsou vrše, sítě, či udice atd., dokazují, že na našem území se rybařilo už mezi 8.-9. stoletím. První rybníky pro chov ryb, než je začal budovat Jakub Krčín, nechala vybudovat církev už v 11. století. Nejprve byla ryba považována za postní pokrm. První rybníky vznikaly především u klášterů. Mělo to důvod, rybí maso si pak mohla církev dopřát v hojné míře po celý rok, především pak právě v době půstu.

číst dále ...

Nejlepší chutě regionálních potravin: autentické suroviny a domácí recepty

Připravili jsme si pro vás recepty, které vypráví příběhy toho nejlepšího, co naše krajina nabízí. Najdete v nich výrobky, které byly s láskou vyrobeny pouze z regionálních surovin. Série receptů přetváří tyto výrobky do rafinovaných pokrmů, které si vás získají svou chutí i autenticitou. Tentokrát vybíráme to nejlepší z Jihočeského, Ústeckého, Olomouckého kraje a z Kraje Vysočina. Maso, paštiky, uzeniny, ale i sirupy s označením Regionální potravina s sebou nesou tu výhodu, díky které si dokážete najít místo na mapě, kde vznikají, kde žijí a v jakých podmínkách jsou chována zvířata a kde se pěstují bylinky. Díky označení Regionální potravina tak máte záruku nejen kvality suroviny, ale víte, že chovatelské a pěstitelské činnosti podléhají přísným pravidlům a jsou pravidelně kontrolovány. Na nic nečekejme a pojďme se pustit do receptů, které se mohou stát perlou vaší kuchyně.

číst dále ...

Kukuřice 4x jinak!

Měkká a sladká jádra kukuřice přidávají do receptů nezaměnitelnou chuť a texturu. Při vaření se kukuřice může využívat v různých formách – čerstvá, vařená, grilovaná nebo konzervovaná. Snášejí ji lidé, kterým vadí lepek, první zoubky si na kukuřičných křupkách brousí batolata, dospělí si bez popcornu nedovedou kino ani představit.

číst dále ...

Vitana vám přináší pět nových druhů koření

Postavte se rázně proměnlivému počasí letošní zimy a připravte se na jaro v plné síle! Oblíbená značka Vitana vám přináší pět nových druhů koření, které lidé od pradávna využívají k přirozené podpoře nejen imunitního systému…

číst dále ...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které tento měsíc soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se jim získat čtyři stříbrné medaile. Dvě v seniorské a dvě v juniorské kategorii. Na této prestižní soutěži se sešlo více než 1200 účastníků, 88 týmů a přibližně 500 individuálních vystavovatelů z 55 zemí. V obou hlavních soutěžních kategoriích dominovali Seveřané, jak u seniorů, tak u juniorů. Finové se umístili na prvním místě, následováni Švýcary a třemi dalšími týmy ze Skandinávie. Češi si vedli dobře, umístili se v horní části druhé poloviny startovního pole v oblasti “stříbrných medailí”. Celkově si odnesli 16. místo, což je zlepšení o dvě příčky oproti minulému klání v roce 2020.

číst dále ...

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji? Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků