REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Houbový prášek jako koření – směsi koření z houbového prášku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept je orientační a potřebujeme k němu usušené houby a další sušené ingredience a koření. Houbový prášek ze sušených hub používáme k ochucování omáček nebo polévek. Můžeme z něj také vyrobit různé kořenící směsi do paštik, polévek nebo gulášů.


Ingredience:
200 g a vícedůkladně usušených hub
mlýnek na koření nebo mixér
sklenice s těsnými uzávěry
další sušené ingredience na směsi koření

Postup:

1. Opravdu dobře usušené houby postupně rozemeleme na prášek v mlýnku na koření, nebo je rozdrtíme v mixéru, případně i v hmoždíři
2. Prášek skladujeme ve sklenicích s těsnými uzávěry, aby nevyprchala houbová vůně a můžeme ho také použít, smícháním ingrediencí viz. níže, na různé kořenící směsi:

Polévkové koření:
2 díly houbového prášku, 1díl sušené mrkve, 1 díl sušeného celeru, 1 díl sušené petrželky, 1 díl sušeného libečku

Gulášové koření:
3 díly houbového prášku, 3 díly pepře, 3 díly sladké papriky, 1 díl pálivé papriky, 1/2 dílu zázvoru, 1/4 dílu nového koření, 1/4 dílu kmínu, 1/4 dílu bobkového listu

Koření pro játrovou paštiku:
3 díly hřebíčku, 3 díly muškátového květu, 2 díly houbového prášku, 1 díl pepře, 1 díl muškátového květu, 1 díl tymiánu, 1/2 dílu bobkového listu

Koření pod zvěřinu:
3 díly houbového prášku, 2 díly pepře, 1 díl nového koření, 1/2 dílu zázvoru, 1/4 dílu tymiánu, 1/4 dílu pálivé papriky, 1/4 dílu jalovce, 1/4 dílu bobkového listu.

Poznámka:

Text i foto: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy