Dršťková z hub, tedy podle tohoto receptu z masáků, neboli muchomůrky růžovky, nezapře inspiraci v pravé dršťkové polévce. Je stejně chutná a voňavá a její příprava trvá jen chvíli.
Ingredience:
500 g | masáků (muchomůrky růžovky) |
1,5-2 l | vody |
2 lžíce | hladké mouky |
2 lžíce | sádla |
1 lžička | sladké mleté papriky |
1 lžička | mleté pálivé papriky |
1 lžička | drceného kmínu |
2-3 ks | stroužky česneku |
1 ks | velké cibule |
majoránka | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Ve větším hrnci rozehřejeme sádlo, přidáme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli a orestujeme ji dozlatova
2. Cibuli poprášíme moukou, zamícháme a vytvoříme tak jíšku, dochutíme sladkou a pálivou paprikou, kmínem, solí a pepřem, zalijeme studenou vodou, povaříme
3. Do vařící polévky nasypeme oloupané a na větší proužky pokrájené masáky, vaříme dalších 10-15 minut
4. Nakonec dršťkovou polévku ochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou a dle chuti ji ještě dosolíme.
Část hub lze zprudka orestovat na sádle nebo oleji a pak je teprve dát do polévkového základu povařit.
Poznámka:Kdo se bojí sbírat muchomůrky růžovky, můžete na tento recept použít i hlívu ústřičnou.