REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

ostatní

Cibulová polévka se ztraceným vejcem

Polévka z cibule, rajčat, masoxu a koření, servírovaná se ztracenými vejci.

Cuketová polévka s rýží

Cuketová polévka z drůbežího vývaru s vložkou rýže, podávaná ozdobená nastrouhaným sýrem.

Česnečka II.

Polévka výrazné chuti po česneku, skvělá jako zdravotní polévka při chřipkách a nachlazení, ovšem vhodná je také jako prevence do chmurného podzimního a zimního počasí.

Česnečka s brambory, mrkví a petrželkou

Polévka výrazné chuti po česneku, skvělá jako zdravotní polévka při chřipkách a nachlazní, ovšem vhodná je také jako prevence do chmurného počasí. Pro více vitamínů do ní byla přidána mrkev a petržel.

Drožďová polévka s knedlíčky

K orestovanému zeleninovému základu přidané droždí, po chvíli i vejce, vše zalité vývarem a povařené. Polévka servírovaná s vložkou drožďových knedlíčků.

Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Další “dršťkovka”, tentokrát připravená z hlívy ústřičné a dalších ingrediencí.

Dršťková polévka z hlívy ústřičné II.

Další varianta hutné obědové polévky s chutí a vůní velmi podobné pravé polévce dršťkové.

Dršťková polévka z hřibu dutonohého

Hřib dutonohý lidově ,,dutonožka,, roste pod modříny. Jak napovídá název, má dutou nohu. Sbírají se většinou jen klobouky. Póry na spodní straně klobouku jsou poměrně velké, po uvaření nakrájené plátky připomínají dršťky. Vyzkoušejte z dutonožek falešnou dršťkovou polévku.

Dršťková polévka z hub

Houbová polévka připravená podobně, jako klasická polévka z hovězích drštěk.

Dršťková polévka z kotrče

Kotrč kadeřavý je chutná jedlá houba, skvěle se hodí právě na přípravu různých polévek, typická je pak dršťková polévka z kotrče.

Dršťková polévka z kotrče II.

Houbová polévka inspirovaná pravou dršťkovou. Chutná velmi podobně, vypadá také jako dršťková, jen tam místo drštěk plavou houby, v tomto případě kousky kotrče kadeřavého. Jde o klasický houbařský recept prověřený generacemi houbařů!

Dršťková polévka z masáků

Dršťková z hub, tedy podle tohoto receptu z masáků, neboli muchomůrky růžovky, nezapře inspiraci v pravé dršťkové polévce. Je stejně chutná a voňavá a její příprava trvá jen chvíli.

Dršťková polévka z václavek

Větší plodnice můžeme použít právě na přípravu chutné dršťkové polévky. Nezapomeňte, že václavky jsou za syrova slabě jedovaté, použijeme proto předem uvařené kloboučky, které nakrájíme na proužky. Václavky vaříme minimálně 10 minut!

Dýňová polévka s kari a rajčetem

Další variace na dýňovou polévkou servírovanou ozdobenou česnekovými krutony, opečenou slaninou a petrželkou.

Falešná dršťková polévka z drůbežích drobů a kůžiček

Kromě klasické dršťkové polévky z drštěk známe i dršťkovou z hub a také tuto, z kůží a drobů z kuřete.

Falešná račí polévka z ryzců

Recept z minulého století ze staré jihočeské houbařské kuchařky. Polévka překvapila jemnou a pikantní chutí …

Houbová polévka s bramborami

Bramboračka se žampiony, ale klidně použijte i jiné houby. Dochucená majoránkou, česnekem a kmínem, na závěr posypaná čerstvou petrželkou.

Houbová polévka s vločkami

Chutná polévka z houbami, vloček, pohanky a zeleniny.

Hustá zeleninová polévka s fazolemi, řepou a rajčaty

Nezahuštěná polévka s pečenou červenou řepou, konzervovanými fazolemi, mrkví, celerem, cibulí a pórkem.

Jemná rajčatová polévka s celozrnným kuskusem

Nejlepší je kuskus celozrnný, oproti klasickému si zachovává zhruba trojnásobek vlákniny, ale také má více vitaminů a minerálů. Vyzkoušejte například tuto rajčatovou polévku doplněnou právě o celozrnný kuskus.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy