Polévka výrazné chuti po česneku, skvělá jako zdravotní polévka při chřipkách a nachlazní, ovšem vhodná je také jako prevence do chmurného počasí. Pro více vitamínů do ní byla přidána mrkev a petržel.
Ingredience:
5-8 ks | stroužků poctivého českého česneku |
4-5 ks | středně velkých brambor |
1 ks | větší cibule |
1 ks | velké mrkve |
1 ks | petržele |
2 lžíce | oleje |
1,5 l | vývaru nebo vody + 2 ks kostky bujónu |
majoránka | |
kmín | |
pepř | |
sůl | |
Na ozdobu: | |
chlebové nebo rohlíkové krutony a nastrouhaný tvrdý sýr |
Postup:
1. Na oleji orestujeme na drobno pokrájenou cibuli, jakmile začne zlátnou, přidáme dva prolisované stroužky česneku, zamícháme
2. Zalijeme vývarem nebo vodou a přidáme kostky bujónu, přidáme očištěné a na malé kostky nakrájené brambory, na kostičky nebo kolečka pokrájenou očištěnou mrkev a petržel, dochutíme solí, pepřem a kmínem, vaříme tak dlouho, až brambory změknou
3. Hotovou polévku dochutíme majoránkou, prolisovaným česnekem, dle chuti dosolíme a ještě chvíli vše povaříme
4. Při servírování k polévce na miskách podáváme nastrouhaný tvrdý sýr a chlebové krutony.
Příprava chlebových krutonů:
Chleba zbavíme kůrky, střítku nakrájíme na malé, pravidelné kostičky, na pánvičce, na dobře rozpáleném oleji, je opečeme dozlatova, nebo je můžeme opéci na sucho, případně i v troubě!