REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Česnečka s brambory, mrkví a petrželkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Polévka výrazné chuti po česneku, skvělá jako zdravotní polévka při chřipkách a nachlazní, ovšem vhodná je také jako prevence do chmurného počasí. Pro více vitamínů do ní byla přidána mrkev a petržel.


Ingredience:
5-8 ksstroužků poctivého českého česneku
4-5 ksstředně velkých brambor
1 ksvětší cibule
1 ksvelké mrkve
1 kspetržele
2 lžíceoleje
1,5 lvývaru nebo vody + 2 ks kostky bujónu
majoránka
kmín
pepř
sůl
Na ozdobu:
chlebové nebo rohlíkové krutony a nastrouhaný tvrdý sýr

Postup:

1. Na oleji orestujeme na drobno pokrájenou cibuli, jakmile začne zlátnou, přidáme dva prolisované stroužky česneku, zamícháme
2. Zalijeme vývarem nebo vodou a přidáme kostky bujónu, přidáme očištěné a na malé kostky nakrájené brambory, na kostičky nebo kolečka pokrájenou očištěnou mrkev a petržel, dochutíme solí, pepřem a kmínem, vaříme tak dlouho, až brambory změknou
3. Hotovou polévku dochutíme majoránkou, prolisovaným česnekem, dle chuti dosolíme a ještě chvíli vše povaříme
4. Při servírování k polévce na miskách podáváme nastrouhaný tvrdý sýr a chlebové krutony.

Příprava chlebových krutonů:
Chleba zbavíme kůrky, střítku nakrájíme na malé, pravidelné kostičky, na pánvičce, na dobře rozpáleném oleji, je opečeme dozlatova, nebo je můžeme opéci na sucho, případně i v troubě!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy