K orestovanému zeleninovému základu přidané droždí, po chvíli i vejce, vše zalité vývarem a povařené. Polévka servírovaná s vložkou drožďových knedlíčků.
Ingredience:
1 l | hovězího nebo zeleninového vývaru |
42 g | droždí |
2 lžíce | sádla |
1 ks | 20 cm pórku |
1 ks | petržel |
1 ks | mrkev |
1 ks | cibule |
1 ks | vejce |
pažitka, libeček, petrželová nať... | |
pepř | |
sůl | |
Na knedlíčky: | |
42 g | droždí |
1 ks | stroužek česneku |
1 ks | menší cibule |
1 hrst | strouhanky |
3 lžíce | mléka |
1 lžíce | nasekané petrželové natě |
1 lžíce | sádla |
2 lžičky | majoránky |
1 ks | vejce |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Na sádle v hrnci osmahneme dosklovata cibuli, přidáme nedrobnno pokrájenou zeleninu a chvilku restujeme
- Rozdrobíme droždí a přidáme k zelenině, osmahneme dorůžova, pak vyklepneme vejce, až se nám začnou dělat “cucky”, zalejeme vývarem
- Osolíme, opepříme podle chuti, vaříme cca 10 minut.
- Zavaříme knedlíčky a přidáme “zelené”
Příprava knedlíčků:
- Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme dosklovata na rozpáleném sádle, přidáme nejenou posekaný nebo prolisovaný česnek a necháme ho rozvonět
- Dále přidáme rozdrobené droždí a vymícháme na kašičku, pak také mléko a necháme vychladnout
- Do vychladlé hmoty přidáme zbytek ingrediencí a vypracujeme ji tak, aby byla vláčná, strouhanku doplníme podle potřeby
- V dlaních tvarujeme knedlíčky, ty zaváříme přímo v polévce nebo ve vodě
- Vaříme cca 10 minut, dokud nevyplavou na hladinu.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová