Polévka výrazné chuti po česneku, skvělá jako zdravotní polévka při chřipkách a nachlazení, ovšem vhodná je také jako prevence do chmurného podzimního a zimního počasí.
Ingredience:
1 palice | poctivého českého česneku |
1 ks | cibule |
4 ks | brambory |
2 lžíce | oleje |
1,5 l | vývaru nebo vody + 2 ks kostky bujónu |
majoránka | |
pepř | |
sůl | |
Na ozdobu: | |
chlebové nebo rohlíkové krutony a nastrouhaný sýr |
Postup:
- Na oleji orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli, jakmile začne zlátnou, přidáme dva prolisované stroužky česneku, zamícháme.
- Zalijeme vývarem nebo vodou a přidáme kostky bujónu, přidáme očištěné a na malé kostky nakrájené brambory, dochutíme solí, pepřem a kmínem, vaříme tak dlouho, až brambory změknou.
- Hotovou polévku dochutíme majoránkou, prolisovaným česnekem, dle chuti dosolíme a ještě chvíli vše povaříme.
- Při servírování k polévce na miskách podáváme nastrouhaný tvrdý sýr a chlebové krutony.
Český česnek je při vaření této polévky zásadní a nezaměnitelný surovina. Žádný zahraniční česnek nemá totiž ty správné grády!