Houbová polévka připravená podobně, jako klasická polévka z hovězích drštěk.
Ingredience:
400 g | tvrdých hub (muchomůrka růžovka, hřib modrák, kotrč …) |
120 g | kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) |
3-4 ks | stroužky česneku |
1 ks | kostky bujónu |
2 l | vody |
2 lžíce | čerstvé posekané pažitky (petrželky) |
1-2 lžíce | červené mleté papriky |
máslo nebo sádlo na orestování zeleniny | |
špetka mletého zázvoru | |
mletý černý pepř | |
majoránka | |
sůl | |
Na jíšku: | |
100 g | másla nebo sádla |
100 g | hladké mouky |
40 g | cibule |
Postup:
1. Připravíme si cibulovou jíšku; na másle nebo sádle zpěníme na plátky nakrájenou cibuli, jakmile nám zesklovatí, přidáme hladkou mouku, zamícháme
2. Jíšku doplníme o utřený česnek se solí, červenou mletou papriku, zamícháme a ihned přilijeme po částech vývar z kostky, necháme asi 15 minut povařit 3. Na části másla nebo sádla osmažíme na pánvičce očištěnou, na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu přidáme ji do jíškového základu spolu s očištěnými a na nepravidelné nudličky pokrájenými houbami
4. Polévku dochutíme pepřem, majoránkou, nastrouhaným zázvorem a osolíme ji
5. Vaříme dalších 15-20 minut
6. Jednotlivé porce polévky servírujeme posypané čerstvě posekanou pažitkou nebo petrželkou.
Podáváme s čerstvým pečivem.