Hřib dutonohý lidově ,,dutonožka,, roste pod modříny. Jak napovídá název, má dutou nohu. Sbírají se většinou jen klobouky. Póry na spodní straně klobouku jsou poměrně velké, po uvaření nakrájené plátky připomínají dršťky. Vyzkoušejte z dutonožek falešnou dršťkovou polévku.
Ingredience:
500 g | klobouků hřibu dutonohého |
1,5 l | vývaru z kostí |
3 k | stroužky česneku |
1 ks | mrkev |
1 ks | cibule |
červená mletá paprika | |
hladká mouka | |
majoránka | |
sádlo | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Očištěné klobouky nakrájíme na 0,5 cm plátky
- V hrnci rozpustíme sádlo, přidáme cibuli, necháme zezlátnout, posypeme červenou paprikou, mouku, uděláme jíšku
- Jíšku zalijeme vývarem, rozmícháme, přidáme nakrájené houby a mrkev, osolíme, opepříme, vaříme 20 minut
- Polévku na závěr ochutíme majoránkou, česnekem, necháme ještě 2 minuty povařit
- Falešnou dršťkovou podáváme s chlebem nebo pečivem.
Příprava jíšky podrobněji viz recept: Jíška
Poznámka:Text i foto: D. Marounek