REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jíška

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Známe tři druhy jíšky – bledou, světlou a hnědou.


Ingredience:
rostlinný tuk (olej)
hladká mouka
máslo
cibule

Postup:

1. Na pánvičce rozpálíme rostlinný tuk
2. Zasypeme hladkou moukou a stále mícháme:
Příprava z tuku (oleje):
a) Hnědou jíšku získáme tak, že mouku mícháme v rozpáleném tuku až se osmaží dozlatovab) Světlou jíšku získáme tak, že mouku necháme v rozpáleném tuku jen zpěnitBledou jíšku připravujeme z másla:
c) Na cibulovou bledou jíšku zpěníme cibulku v másle, zasypeme moukou a restujemed) Na tmavou cibulovou jíšku přidáme cibuli až do hotové bledé jíšky, protože při delším restování by se cibule připálila a zhořkla!

Doporučení:

Jíšku ředíme studenou polévkou, vývarem z kostí nebo vodou! Přiléváme po částech a stále mícháme, aby se neudělaly žmolky. Pro docílení hladké a jemné chuti vaříme jíšku 30 minut.

Poznámka:

Do tmavé cibulové jíšky můžeme přidat na konci výroby rozlisovaný česnek. Například sladkokyselé zelí po zahuštění hnědou cibulovou jíškou s česnekem chutná skvěle.Více viz. naše škola vaření, článek: Zahušťování pokrmů.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy