REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jíška

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Známe čtyř druhy jíšky – bledou, světlou, tmavou a hnědou. Hnědou a světlou připravujeme z tuku (oleje) a mouky, bledou a tmavou jíšku pak připravujeme z cibule a másla.


Ingredience:
rostlinný tuk (olej)
hladká mouka
máslo
cibule

Postup:

Na pánvičce rozpálíme tuk, zasypeme hladkou moukou a stále mícháme …

1. Příprava hnědé a světlé jišky z tuku (oleje):

  • Hnědou jíšku získáme tak, že mouku mícháme v rozpáleném tuku až se osmaží dozlatova
  • Světlou jíšku získáme tak, že mouku necháme v rozpáleném tuku jen zpěnit

2. Bledou a tmavou cibulovou jíšku připravujeme z másla:

  • Na cibulovou bledou jíšku zpěníme cibulku v másle, zasypeme moukou a restujeme
  • Na tmavou cibulovou jíšku přidáme cibuli až do hotové jíšky (mouka orestovaná na másle), protože při delším restování by se cibule připálila a zhořkla!
Doporučení:

Jíšku ředíme studenou polévkou, vývarem z kostí nebo vodou! Přiléváme po částech a stále mícháme, aby se neudělaly žmolky. Pro docílení hladké a jemné chuti vaříme jíšku nejméně 15-20 minut, ale raději i déle!

 

Zahuštění jíškou (zásmažkou)

Toto zahuštění je obvyklé již u více druhů pokrmů. Jíškou zahušťujeme hlavně polévky, masa s omáčkou, ale i některé druhy zeleniny a hlavně omáčky – cibulovou, česnekovou, koprovou, křenovou, rajčatovou, houbovou i jiné.

Jak jíšku připravujeme

Na hlubší pánev nebo do hrnce dáme tuk, necháme ho rozehřát, přidáme určené množství mouky a teple stále vařečkou mícháme. Hotovu jíšku pak zaléváme studeným vývarem nebo studenou vodou a za stálého míchání či rozšlehávání provařujeme. Jíška by se měla vařit 20 minut. Během provařování snižujeme teplotu zdroje a stále mícháme. Pokrmy zahuštěné jíškou připravujeme v silnostěnných nádobách, aby se tak snadno nepřipálily.

Druhy jíšky podle stupně osmahnutí

Stupeň osmahnutí jíšky volíme podle druhu základní potraviny, zda je jemnější nebo výraznější chuti, a také podle toho, zda nám záleží na tom, jak stravitelný pokrm připravujeme.

Světlou jíšku používáme na zahuštění polévek z jemné zeleniny, hráškové, květákové, z míchané jarní zeleniny, polévek, ragú apod. Dále ji používáme na zahuštění zadělávaných pokrmů, na drůbky a zadělávané telecí maso, zadělávanou zeleninu jako hrášek, květák, na křenovou, koprovou, žampiónovou omáčku apod.

Žlutou jíšku tj. o stupeň tmavší, než jíška světlá, používáme již na zahuštění většiny polévek, jako typické bramborové, zeleninové, ale i na zahuštění polévek masových, jako dršťková, a na luštěninové polévky. Také omáčky zahušťujeme většinou takto osmahnutou jíškou.. jsou to již omáčky výraznější, jako cibulová, hořčičná, nebo omáčky na některé speciálně připravované druhy mas.

Tmavší žlutá jíška se může používat ba nejvýraznější polévky, jako je gulášová, nebo čočková, ale i na některé druhy mas se speciálními omáčkami, jako jsou pokrmy ze zvěřiny. Tomuto druhu jíšky se ale většinou vyhýbáme a používáme hlavně druhý stupeň osmahnutí. Chuť pokrmu dodáváme i kořením a dalšími doplňky, používáním tmavší jíšky značně zhoršujeme stravitelnost připravovaného pokrmu.

Dietnější a i zdravější způsoby přípravy jíšky je obráceným způsobem. Do nádoby, hlubší pánve, hrnce dáme určené množství mouky, opražíme ji nasucho a pak teprve doplníme tukem, jen krátce společně osmahneme, potom zaléváme a provařujeme stejným způsobem, jako bylo již výše uvedeno. Takto docílíme toho, že se nám tuky nepřipalují.

Zahuštění osmahnutí mouky na sucho se požívá opět všude tam, kde chceme jednak omezit používání tuků, nebo chceme, aby pokrmy byly lehce stravitelné. Osmahnutou mouku musíme se studenou vodou dobře rozšlehat, aby pokrm, který tímto způsobem zahušťujeme, neměl hrudky. Tuk se přidává až zcela nakonec do pokrmu spojeného s povařenou a osmahnutou moukou.

Mezi méně obvyklé způsoby zahuštění požívané spíše při přípravě pokrmů v některých speciálních restauracích patří moučné máslo, dříve nazývané máslová kulička, je to rychlý způsob zahuštění, který spočívá v tom, že se zpravidla povolené máslo promíchá s hladkou moukou a zformuje do tvaru kuliček nebo válečků. Kulička, či odkrojek z válečku se pak vloží do šťávy masa nebo do podušené zeleniny a tak se pokrm zahustí. Mouka se přitom stejnoměrně rozptýlí a dobře provaří.

Poznámka:

Do tmavé cibulové jíšky můžeme přidat na konci výroby rozlisovaný česnek. Například sladkokyselé zelí po zahuštění hnědou cibulovou jíškou s česnekem chutná skvěle.Více viz. naše škola vaření, článek: Zahušťování pokrmů.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Včelí med: sladký zázrak pro naše zdraví

Máte doma sklenici medu? A pokud ano, jak často med používáte? Pokud si jím jen občas osladíte čaj nebo namažete na housku k snídani, je to zbytečně málo. Měli byste jej zařadit do jídelníčku klidně každý den. Med je totiž nejen chutný, ale i velmi prospěšný pro naše tělo a mysl. Stačí alespoň jedna lžička denně a budete se cítit lépe a zdravěji. Zde je několik důvodů, proč byste měli med zařadit do svého jídelníčku.

číst dále ...

David porazil Goliáše: Česká firma z Polabí vyhrála soudní spor o oblíbený drobený dort nad nadnárodním potravinářským gigantem

Světový potravinářský koncern Dr. Oetker zažaloval tuzemskou firmu Labeta za prodej směsi na dezert, který vyobrazením na obalu připomíná jejich výrobek Krtkův dort. Nyní však odvolací soud rozhodl, že žalovaný se žádné nekalé soutěže nedopustil. Společnost Labeta smí tedy nadále svou směs na Drobený dort prodávat, navíc jí byla přiznána plná náhrada nákladů řízení před soudy obou stupňů.

číst dále ...

Velikonoce jsou za dveřmi. Hospodyňky by měly zbystřit

Vítání jara, oslava plodnosti a zrození nového života. Tak by se daly ve zkratce popsat jedny z nejvýznamnějších křesťanských svátků v roce, které se kvapem blíží. Tyto svátky se ale pojí také s konzumací kvalitních pokrmů, kterých bude v každé domácnosti víc než požehnaně. A není to jen o vejcích, která každého při pomyšlení na Velikonoce napadnou jako první. O Velikonoční neděli, nazývané také Boží hod velikonoční, končí takzvaný čtyřicetidenní půst. Období, během něhož bychom měli do našeho jídelníčku zařadit odlehčené pokrmy. Základem postních pokrmů jsou vařené obiloviny, luštěniny, vařená zelenina nebo například kvašené zelí. Tedy jídla, která nejsou hutná a jsou pro náš organismus dobře stravitelná a zdravá. Tento půst zahajuje Popeleční středa jako jeden ze dvou nejpřísnějších postních dnů v roce.

číst dále ...

Přivítejte jaro s kvalitními potravinami

Jaro, to znamená spoustu slunce, venkovních aktivit a odlehčené pokrmy. A jak jinak začít další jarní den než pořádnou snídaní? Ať se rozhodnete pro domácí granolu, nebo bulku s bylinkovým máslem, vyberte si na jejich přípravu kvalitní suroviny. A jak je poznáte? Při čtení jednotlivých etiket věnujte pozornost značkám kvality. Výrobky označené logy Klasa, Regionální potravina nebo BIO najdete mezi čerstvými i trvanlivými výrobky.

číst dále ...

Sicilská fregola na dva způsoby — drobná těstovina, kterou stojí za to vyzkoušet

Fregola je název pravděpodobně nejroztomilejší těstoviny na světě. Malé kuličky z tvrdé semoliny dohromady tvoří pokrm se strukturou spíše podobný cous cousu nebo rýži. Jsou tedy ideálním parťákem pro spoustu omáček, které se s nimi krásně smísí, a to obzvlášť pokud zvolíte ty řezané na bronzových formách, které mají drsnější povrch, na němž omáčka ještě lépe drží. Vyzkoušejte náš recept s hráškem, který je předzvěstí blížícího se jara nebo verzi s omáčku z pečených paprik a chorizem. Oba recepty obsahují bohatou chuť uzenin i šťavnatost zeleniny, takže ve vašich ústech, a snad i na duši, navodí pocit harmonie.

číst dále ...

Kaše na sto způsobů

Kaše představují především pro vyznavače zdravého životního stylu populární variantu vyvážené snídaně. Svou oblíbenost si kaše získaly díky rychlé a snadné přípravě, široké variabilitě a v neposlední řadě také tím, že dodají tělu energii na část dne a skvěle zasytí. Navíc chladnější období roku jsou jako stvořená pro teplou snídaňovou kaši.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy