Kromě klasické dršťkové polévky z drštěk známe i dršťkovou z hub a také tuto, z kůží a drobů z kuřete.
Ingredience:
250-300 g | kuřecích kůží a drobů z kuřete (případně i skelet z vykoštěného kuřete) |
5 ks | stroužků česneku |
3 ks | cibule |
2 ks | bobkové listy |
1 ks | větší mrkve |
1 ks | kořenové petržele |
několik kuliček nového koření a černého pepře | |
sladká mletá paprika | |
drcený kmín | |
majoránka | |
voda | |
olej | |
sůl | |
Na jíšku: | |
2-3 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | másla |
Postup:
1. Kůže vložíme do 1,5 l studené osolené vody spolu s kuřecími droby a případně i z kuřecím skeletem, přidáme očištěné mrkve a petržel, bobkové listy, nové koření a kuličky pepře, necháme vařit na mírném plameni tak 45 minut
2. Na pánvi na troše másla osmahneme hladkou mouku, jíšku zatím odložíme stranou
3. Vývar zcedíme, kůže, skelet a droby necháme vychladnout, pak kůže nakrájíme na proužky, droby na kostičky, mrkev a petržel na kolečka, skelet obereme od masa, kosti vyhodíme
4. Oloupanou, na tenká kolečka nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme mletou papriku, se solí utřený česnek, špetku drceného kmínu a v ruce rozemletou majoránku, vše krátce orestujeme a pak ihned zalijeme vývarem, kůže, maso, zeleninu i droby vrátíme zpět do vývaru
5. Polévku zahustíme připravenou jíškou, jakmile začne vývar opět vařit
6. Polévku dle chuti dochutíme kořením, osolíme a vaříme minimálně dalších 20 minut.
Skelet vznikne při vykosťování kuřete, jedná se o kosti se zbytkem masa.