REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dršťková polévka z kotrče II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Houbová polévka inspirovaná pravou dršťkovou. Chutná velmi podobně, vypadá také jako dršťková, jen tam místo drštěk plavou houby, v tomto případě kousky kotrče kadeřavého. Jde o klasický houbařský recept prověřený generacemi houbařů!


Ingredience:
500 gkotrče kadeřavého
4 ksstroužky česneku
2 kscibule
1 ksmrkve
2 lvývaru z vepřového masa a kostí
hladká mouka
majoránka
sádlo
pepř
sůl

Postup:

1. Ze sádla, hladké mouky, nakrájené cibule a červené papriky připravíme jíšku a za stálého míchání ji podléváme vývarem ,mícháme a krátce povaříme
2. Do vývaru přidáme očištěný, pokrájený kotrč a na jemno nakrájenou mrkev, povaříme 3. Až jsou houby i mrkev měkké, ochutíme majoránkou, solí, pepřem a utřeným česnekem
4. Před podáváním polévku ozdobíme petrželkou, podáváme s chlebem nebo pečivem.

Doporučení:

Dršťková polévka z hub lze připravit i z jiných druhů hub, jako například z hřibu dutonohého, muchomůrky růžovky a václavek. Houby se nakrájí na nudličky a přidají do vývaru.Příprava jíšky viz. recept: Jíška.Více o kotrči se dozvíte v našem atlase hub: Kotrč kadeřavý.

Poznámka:

Text i foto: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Odpalované těsto nemusí být strašák – s naším návodem ho zvládne i začátečník

Na tradičním věnečku, křupavém Paris-Brestu, Španělskem ovoněných churros, čokoládových éclairs nebo oblíbených větrnících si můžete pochutnat i v domácím prostředí. Stačí udělat první krok a naučit se, jak na odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech jmenovaných zákusků. S profesionálními radami těsto zvládnete už napoprvé a rozšíříte si svůj osobní cukrářský repertoár o lahodné výrobky vrcholné cukrařiny.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Osvěžující nápoje, které vašim dnům dodají tu pravou šťávu

Rádi byste si během letních dnů dopřáli něco čerstvého a zároveň lahodného? Sáhněte po ovocných koktejlech! Jablka, maliny, borůvky, ale i špenát nebo mrkev – fantazii se meze nekladou. Můžete vybírat z ovoce i zeleniny nebo je mixovat společně. Představíme hned několik receptů, díky kterým se z vás stane král či královna koktejlů v letních dnech.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy