Staročeský houbový pokrm. Podobně jako kuba se jiný houbovec peče v jižních Čechách, jiný zase v Krkonoších, jiný pak v Orlických horách … základ je však stejný, podušené houby, housky namočené v mléce …
Ingredience:
500 g | směs čerstvých nebo mražených hub |
100 g | uzeného masa |
4 ks | žemle (housky) |
4 ks | stroužky česneku |
4 ks | vejce |
2 dl | mléka |
strouhanka | |
majoránka | |
máslo | |
kmín | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Nakrájené houby podusíme na kousku másla doměkka, osolíme je a okmínujeme 2. Housky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem, žloutky utřeme s máslem, přidáme zvlhčenou housku, podušené houby a nakrájené uzené maso na kostičky
3. Z bílků ušleháme sníh, ten vmícháme do připravené směsi, přidáme utřený česnek, okořeníme a směs důkladně promícháme
4. Pekáček vymažeme máslem a vysypeme strouhankou
5. Směs rozprostřeme v pekáčku a pečeme v mírně vyhřáté troubě (170-180 °C), až se na povrchu utvoří kůrčička, což bude trvat asi 25-30 minut
6. Houbovec nakrájíme na kostky nebo širší plátky a podáváme teplý nebo i studený.
Vhodná příloha jsou vařené brambory a kysané zelí nebo zeleninová čalamáda.