Směs z uvařených jáhel, podušených hub, sušeného ovoce, rohlíků a vlašských ořechů, zalitá rozšlehanými vejci, zapečená v troubě dozlatova.
Ingredience:
1000 ml | mléka |
300 g | jáhel |
70 g | sušeného ovoce (meruněk,rozinek,švestek) |
70 g | vlašských ořechů |
50 g | cukru |
40 g | másla |
40 g | sušených hub |
3 ks | vajec |
2 ks | housek z minulého dne |
máslo na pekáček | |
moučkový cukr na pocukrování | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Houby zalijeme vodou, necháme nabobtnat, pak je 15 minut podusíme, scedíme a nakrájíme na menší kousky
2. Jáhly spaříme vroucí vodou, necháme okapat, dáme do kastrůlku se silným dnem, zalijeme mlékem, trochu osolíme a za stálého míchání velmi zvolna uvaříme doměkka
3. Pak osladíme, zjemníme máslem, vmícháme houby, na menší kousky nakrájené sušené ovoce, na drobno nasekané ořechy a na kostičky nakrájené housky
4. Směs rozetřeme do máslem vymazaného pekáčku, zalijeme rozšlehanými vejci, dáme do trouby a pečeme při 180 °C dozlatova (asi 20 minut)
5. Před podáváním jemně pocukrujeme.