přílohy
Babiččina rýže v peřině
V hrnci, na rozpáleném oleji, orestovaná rýže, nechaná v peřinách dojít.
Bosáky (drbáky, chlupáče)
Z vařených i nevařených nastrouhaných brambor, solamylu, strouhanky a hrubé mouky vytvarované kulaté knedlíky, uvařené v osolené vodě doměkka.
Bramborové dukátky
Na tenké plátky nakrájené, neoloupané brambory, upečené v troubě dozlatova.
Bramborové knedlíky slaninové
Knedlíky připravené z opečené housky, den předem uvařených a pak nastrouhaných brambor, krupice, slaniny … Skvěle se hodí k uzenému masu, vepřové nebo hovězí pečeni, k dušené zelenině apod.
Bramborové lokše
Bramborové placky z uvařených brambor, vajec a mouky, opečené na sucho.
Bramborové šišky sypané opraženou strouhankou
Přílohové knedlíčky ve tvaru šišek z brambor, hrubé mouky, vejce a mléka, servírované posypané přelité sádlem a posypané strouhankou houskou opečenou na másle. Podáváme k pečenému masu či roládám, například spolu s podušeným zelím.
Bramborový salát podle Sandtnerové
Bramborový salát od Marie Janků Sandtnerové, známé kuchařky a autorky velmi úspěšných kuchařek, které se staly pojmem a vydávají se dodnes. Bramborové saláty proslavili vídeňští kuchaři koncem 19. století, když je začali připravovat k vídeňským řízkům a odtud se rozšířily do celého Rakouska – Uherska. Její bramborový salát se lišil od vídeňských salátů, poprvé totiž použila do salátu majonézu jako salátovou spojku. Původní receptura z kuchařky Kniha kuchařských předpisů (Grafická unie 1947).
Brambory po staročesku
Uvařené brambory nakrájené na kostičky a promíchané s kořením povařeným ve vývaru.
Cibulové křeháče
Křeháče jsou skvělou přílohou k různým masům, ale velice chutné jsou také k pivu či vínu jako slaná pochutina.
Cibulový křen k masu
Tento název přesně nevystihuje, co že to máme vlastně k přípravě. Jedná se o řídkou omáčku, kterou servírujeme k vepřovému ovaru, hovězímu vařenému masu, k vařenému uzenému, jazyku apod.
České zelí
Na nudličky nakrájené zelí, podušené.
Čočka vařená nakyselo (podle V. Vrabce)
Vilém Vrabec kuchař, autor několika kuchařek, které se staly v 60-80 letech minulého století velmi populární a prodávají se dodnes. Nejznámější je Velká kuchařka, Studená kuchyně, Jihočeská houbařská kuchařka. Toto je původní recept z roku 1968 na chutnou čočku z Velké kuchařky.
Dušená mrkev s hráškem
Klasika ze školních jídelen a také dietní pokrm vhodný pro malé děti a nemocné.
Dvojctihodné zelí
Recept na úžasně vychucené zelí servírované jako příloha, který pochází z kuchařky „Tak chutná hanácké Slovácko“.
Fazolky na smetaně
Fazolové lusky podušené na cibulovém základě mírně podlité vodou, dochucené zakysanou smetanou, citronovou šťávou, cukrem a solí, servírované například s vařenými brambory a vejci uvařenými na tvrdo.
Fazolové lusky na smetaně II.
Vařené fazolové lusky podušené ve smetanové omáčce zahuštěné jíškou.
Fazolový šoulet
Šoulet připravený z barevných fazolí, krup, sádla, česneku, cibule, hladké mouky, pepře a soli.
Hanácká kaše
Skvělá krajová příloha nebo i hlavní chod.
Houskové knedlíky
Domácí nekynuté knedlíky s vložkou žemle.
Hrachová kaše
Klasika z českých kuchyní. Uvařený hrách, prolisovaný, zahuštěný máslovou jíškou.
reklama