REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

přílohy


Babiččina rýže v peřině

V hrnci, na rozpáleném oleji, orestovaná rýže, nechaná v peřinách dojít.

Bosáky (drbáky, chlupáče)

Z vařených i nevařených nastrouhaných brambor, solamylu, strouhanky a hrubé mouky vytvarované kulaté knedlíky, uvařené v osolené vodě doměkka.

Bramborové dukátky

Na tenké plátky nakrájené, neoloupané brambory, upečené v troubě dozlatova.

Bramborové knedlíky slaninové

Knedlíky připravené z opečené housky, den předem uvařených a pak nastrouhaných brambor, krupice, slaniny … Skvěle se hodí k uzenému masu, vepřové nebo hovězí pečeni, k dušené zelenině apod.

Bramborové lokše

Bramborové placky z uvařených brambor, vajec a mouky, opečené na sucho.

Bramborové šišky sypané opraženou strouhankou

Přílohové knedlíčky ve tvaru šišek z brambor, hrubé mouky, vejce a mléka, servírované posypané přelité sádlem a posypané strouhankou houskou opečenou na másle. Podáváme k pečenému masu či roládám, například spolu s podušeným zelím.

Bramborový salát podle Sandtnerové

Bramborový salát od Marie Janků Sandtnerové, známé kuchařky a autorky velmi úspěšných kuchařek, které se staly pojmem a vydávají se dodnes. Bramborové saláty proslavili vídeňští kuchaři koncem 19. století, když je začali připravovat k vídeňským řízkům a odtud se rozšířily do celého Rakouska – Uherska. Její bramborový salát se lišil od vídeňských salátů, poprvé totiž použila do salátu majonézu jako salátovou spojku. Původní receptura z kuchařky Kniha kuchařských předpisů (Grafická unie 1947).

Brambory po staročesku

Uvařené brambory nakrájené na kostičky a promíchané s kořením povařeným ve vývaru.

Cibulové křeháče

Křeháče jsou skvělou přílohou k různým masům, ale velice chutné jsou také k pivu či vínu jako slaná pochutina.

Cibulový křen k masu

Tento název přesně nevystihuje, co že to máme vlastně k přípravě. Jedná se o řídkou omáčku, kterou servírujeme k vepřovému ovaru, hovězímu vařenému masu, k vařenému uzenému, jazyku apod.

České zelí

Na nudličky nakrájené zelí, podušené.

Čočka vařená nakyselo (podle V. Vrabce)

Vilém Vrabec kuchař, autor několika kuchařek, které se staly v 60-80 letech minulého století velmi populární a prodávají se dodnes. Nejznámější je Velká kuchařka, Studená kuchyně, Jihočeská houbařská kuchařka. Toto je původní recept z roku 1968 na chutnou čočku z Velké kuchařky.

Dušená mrkev s hráškem

Klasika ze školních jídelen a také dietní pokrm vhodný pro malé děti a nemocné.

Dvojctihodné zelí

Recept na úžasně vychucené zelí servírované jako příloha, který pochází z kuchařky „Tak chutná hanácké Slovácko“.

Fazolky na smetaně

Fazolové lusky podušené na cibulovém základě mírně podlité vodou, dochucené zakysanou smetanou, citronovou šťávou, cukrem a solí, servírované například s vařenými brambory a vejci uvařenými na tvrdo.

Fazolové lusky na smetaně II.

Vařené fazolové lusky podušené ve smetanové omáčce zahuštěné jíškou.

Fazolový šoulet

Šoulet připravený z barevných fazolí, krup, sádla, česneku, cibule, hladké mouky, pepře a soli.

Hanácká kaše

Skvělá krajová příloha nebo i hlavní chod.

Houskové knedlíky

Domácí nekynuté knedlíky s vložkou žemle.

Hrachová kaše

Klasika z českých kuchyní. Uvařený hrách, prolisovaný, zahuštěný máslovou jíškou skvělý jako příloha například k opečeným uzeninám, uzenému masu…

Přejít na stranu:

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.