REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

přílohy


Babiččina rýže v peřině

V hrnci, na rozpáleném oleji, orestovaná rýže, nechaná v peřinách dojít.

Bosáky (drbáky, chlupáče)

Z vařených i nevařených nastrouhaných brambor, solamylu, strouhanky a hrubé mouky vytvarované kulaté knedlíky, uvařené v osolené vodě doměkka.

Bramborové dukátky

Na tenké plátky nakrájené, neoloupané brambory, upečené v troubě dozlatova.

Bramborové knedlíky slaninové

Knedlíky připravené z opečené housky, den předem uvařených a pak nastrouhaných brambor, krupice, slaniny … Skvěle se hodí k uzenému masu, vepřové nebo hovězí pečeni, k dušené zelenině apod.

Bramborové lokše

Bramborové placky z uvařených brambor, vajec a mouky, opečené na sucho.

Bramborové šišky sypané opraženou strouhankou

Přílohové knedlíčky ve tvaru šišek z brambor, hrubé mouky, vejce a mléka, servírované posypané přelité sádlem a posypané strouhankou houskou opečenou na másle. Podáváme k pečenému masu či roládám, například spolu s podušeným zelím.

Bramborový salát podle Sandtnerové

Bramborový salát od Marie Janků Sandtnerové, známé kuchařky a autorky velmi úspěšných kuchařek, které se staly pojmem a vydávají se dodnes. Bramborové saláty proslavili vídeňští kuchaři koncem 19. století, když je začali připravovat k vídeňským řízkům a odtud se rozšířily do celého Rakouska – Uherska. Její bramborový salát se lišil od vídeňských salátů, poprvé totiž použila do salátu majonézu jako salátovou spojku. Původní receptura z kuchařky Kniha kuchařských předpisů (Grafická unie 1947).

Brambory po staročesku

Uvařené brambory nakrájené na kostičky a promíchané s kořením povařeným ve vývaru.

Cibulové křeháče

Křeháče jsou skvělou přílohou k různým masům, ale velice chutné jsou také k pivu či vínu jako slaná pochutina.

Cibulový křen k masu

Tento název přesně nevystihuje, co že to máme vlastně k přípravě. Jedná se o řídkou omáčku, kterou servírujeme k vepřovému ovaru, hovězímu vařenému masu, k vařenému uzenému, jazyku apod.

České zelí

Na nudličky nakrájené zelí, podušené.

Čočka vařená nakyselo (podle V. Vrabce)

Vilém Vrabec kuchař, autor několika kuchařek, které se staly v 60-80 letech minulého století velmi populární a prodávají se dodnes. Nejznámější je Velká kuchařka, Studená kuchyně, Jihočeská houbařská kuchařka. Toto je původní recept z roku 1968 na chutnou čočku z Velké kuchařky.

Dušená mrkev s hráškem

Klasika ze školních jídelen a také dietní pokrm vhodný pro malé děti a nemocné.

Dvojctihodné zelí

Recept na úžasně vychucené zelí servírované jako příloha, který pochází z kuchařky „Tak chutná hanácké Slovácko“.

Fazolky na smetaně

Fazolové lusky podušené na cibulovém základě mírně podlité vodou, dochucené zakysanou smetanou, citronovou šťávou, cukrem a solí, servírované například s vařenými brambory a vejci uvařenými na tvrdo.

Fazolové lusky na smetaně II.

Vařené fazolové lusky podušené ve smetanové omáčce zahuštěné jíškou.

Fazolový šoulet

Šoulet připravený z barevných fazolí, krup, sádla, česneku, cibule, hladké mouky, pepře a soli.

Hanácká kaše

Skvělá krajová příloha nebo i hlavní chod.

Houskové knedlíky

Domácí nekynuté knedlíky s vložkou žemle.

Hrachová kaše

Klasika z českých kuchyní. Uvařený hrách, prolisovaný, zahuštěný máslovou jíškou.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy